Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТОЙ Е!

Борис Велчев е роден на 26 април 1962 г. в София. През 1981 г. завършва столичната английска гимназия, през 1986 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет Св. Климен Охридски, а през 1987 г. вече е доктор на юридическите науки. Само година по-късно Борис Велчев е назначен за юридически съветник в отдел Правен на Министерския съвет, но през 1990 г. напуска и става асистент в Юридическия факултет на Софийския университет.
В 16-годишната си научна кариера Борис Велчев сбъдва мечтите на цели поколения български младежи. Придобива докторска степен и се хабилитира като доцент. Преподава наказателно право и международно наказателно право в Софийския университет Св. Климент Охридски и във Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий. Освен това Борис Велчев е член на Консултативния съвет по законодателството при Народното събрание, председател на Правната секция и член на Бюрото на Съюза на учените в България.
Още с встъпването си в длъжност - през януари 2002 г., държавният глава Георги Първанов лично кани Борис Велчев като юридически съветник в президентския екип, а по-късно го прави началник на правния си съвет. Заедно с Велчев тогава в сградата на президентството нахлува цял отбор прависти на зряла възраст - конституционният съдия Лазар Груев, двамата секретари на държавния глава по юридическите въпроси - Пламен Киров и Цветан Сивков, заместник-министърът на околната среда и водите - Чавдар Георгиев, и Сашо Пенов - член на правния съвет на държавния глава.
Както вече е известно, новият главен прокурор е внук на Борис Велчев - член на Политбюро на ЦК на БКП и втори човек в партията и държавата след Тодор Живков през 70-те години на миналия век. Освен това той е племенник на поета, телевизионера и кинаджията Иля Велчев, който през 1977 г. нашумя с тв сериала Завръщане от Рим.
Поне засега никой не знае по какъв начин закъснялото обожествяване на Борис Велчев-старши и на чичото Иля Велчев ще помогне на новия главен прокурор. Сигурно обаче е друго: в старанието си да направят мили очи на коалиционните лидери един файтон политолози, културолози, анализатори и журналисти направо се оляха.
Две трети от актуалната българска интелигенция не помни (или не иска да си спомни), но фактите са си факти: от сериала Завръщане от Рим на Иля Велчев (1977 г.) по-блудкав и по-тъп телевизионен продукт е само Дунав мост 2 на Иван Андонов (1999 година). А дядото Борис Велчев изобщо не беше свален от всички постове, защото беше инакомислещ и се опитваше да играе контра на Тодор Живков, а защото... прекали с употребата на БКП за своя и за фамилна сметка (меко казано).
И още нещо е сигурно: в резултат на тази обществена защита, колкото и прекрасен юрист да е новият български главен прокурор, както и благородни идеи да има той за светкавичното реформиране на държавното обвинение, най-малко още три години Борис Велчев ще носи няколко клейма на челото си - внук на дядо си, протеже на БСП, издънка на комунистическа фамилия...

Facebook logo
Бъдете с нас и във