Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Народно събрание
Парламентарната комисия за борба с корупцията ще поиска от Софийската градска прокуратура да провери дали директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ерман Занков е замесен в корупционни схеми. На последното си заседание депутатите решиха да предоставят на държавното обвинение всички сигнали срещу Занков, постъпили в комисията, както и да поискат от земеделския министър Нихат Кабил да потърси дисциплинарна отговорност от шефа на агенцията по рибарство. По-сериозното основание за сезиране на прокуратурата обаче са докладите от двете проверки в агенцията, извършени от инспектората на Земеделското министерство през 2004 и 2005 година.

Министерство на правосъдието
Правосъдният министър Георги Петканов откри новия пробационен център в Благоевград, в който засега ще работят 17 души. Въвеждането на пробацията ни приближава до другите европейски правни системи и ще допринесе за усъвършенстване на изпълнението на наказанията, наложени от съда в България, каза Петканов при откриването на областната служба. Той се надява, че освен Благоевград, гр. Сандански, Петрич и Разлог в близко време и Районна пробационна служба - гр. Гоце Делчев, ще има свой собствен покрив над главата. От началото на септември 2005 г. в Благоевградска област са постановени 180 присъди пробация.

Конституционен съд
Конституционният съд (КС) образува дело по искане на главния прокурор. Преди двайсетина дни Никола Филчев сезира КС, че десет разпоредби от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (т. нар. Закона Петканов), противоречат на конституцията и нарушават Европейската конвенция за защита на правата на човека и Международния пакт за гражданските и политическите права. Според главния прокурор е немислимо да се конфискува имущество, преди още съдът да се е произнесъл дали то е придобито по престъпен начин.

Върховен административен съд
- Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще се произнесе в 30-дневен срок по жалбата на бившия правосъден министър Антон Станков. Той недоволства от решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което е възстановен на длъжност съдия в Софийския градски съд на 14 септември 2005 г., а не на 17 август, когато е внесъл молбата си в съвета. Според Закона за съдебната власт, след като даден магистрат напусне изпълнителната власт и подаде молба за възстановяване, той веднага трябва да бъде върнат на старата си служба. Според юристите на ВСС обаче жалбата на Антон Станков е неоснователна, защото като министър на правосъдието и председателстващ заседанията на съвета е разпуснал ВСС за лятната ваканция на 13 юли и лично е насрочил първото заседание на съвет за 14 септември.
- Друг петчленен състав на ВАС трябваше да разгледа жалбата на заместник главния прокурор Митьо Марков за повишаването на Нестор Несторов от Софийската районна прокуратура (СРП) във Върховната административна прокуратура (ВАП). Делото обаче бе отложено, защото Несторов страдал от тежък синозит. През 2001 г. Нестор Несторов бе наказан от Висшия съдебен съвет по искане на Никола Филчев и бе понижен в длъжност за срок от шест години. На 30 ноември 2005 г. ВСС реши да издигне Нестор Несторов във Върховната административна прокуратура, но нейният шеф - Митьо Марков, се противопостави категорично. Според заместник главния прокурор, наказанието на Нестор Несторов все още не е изтекло.

Софийски градски съд
Софийският градски съд потвърди мярката за неотклонение парична гаранция от 3000 лв. на Иван Панов, срещу когото е образувано дело за притежание и разпространение на порнографски материали. Иван Панов бе задържан на 28 януари, а два дни по-късно Софийският районен съд го пусна на свобода срещу парична гаранция. Пред въззивната инстанция адвокатът на 40-годишния Панов заяви, че клиентът му няма порнографско студио и никога не е снимал малолетни и непълнолетни деца.

Пловдивски окръжен съд
Пловдивският окръжен съд забрани на общинските съветници да похарчат 100 000 лв. за преносими компютри и софтуер за тях. Според магистратите, решението на Общинския съвет, с което се възлага на кмета да проведе конкурс за доставка на 52 лаптопа и устройства за копиране на CD и DVD, е незаконосъобразно. То бе взето, след като част от общинските съветници проплакаха, че се харчат огромни средства за хартия, които можело да бъдат спестени с купуването на преносимите компютри.

Дела
- Сливенската окръжна прокуратура образува дело срещу кмета Йордан Лечков за злоупотреба със служебното положение (чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс). Бившият футболен национал е разследван за неправомерно оттегляне на иск от съда за два имота, за неправомерно използване на средства по програма САПАРД и за разпореждане с общинска гора. Предварителното производство срещу Йордан Лечков е образувано след проверка на Икономическата полиция в града. Резултатите показали, че кметът на Сливен не е изпълнил решение на Общинския съвет за възстановяване на общинската собственост върху три имота: зала Сливен, подземен гараж до нея и имот на градския площад „Левски. Щетите, нанесени на общината, според прокуратурата, са около 400 000 лева.
- Старозагорският районен съд даде ход на поредното дело срещу местното Електоразпределение. То е образувано по жалба на 83-годишния Георги Петков, който поиска да му бъдат върнати надвзетите 521 лева. По делото ще бъде призована и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, тъй като тя определя цените на тока. Освен това съдът назначи и съдебно-счетоводна експертиза, която да определи размера на главницата от разликата в цените на електроенергия за периода от 1 юли 2003 г. до 10 октомври 2005 г., както и лихвите за този период. Следващото заседание по делото е насрочено за 15 март.
- Шест години затвор при първоначален строг режим получи Манол Манолов. Състав на Старозагорския окръжен съд го осъди по обвинение за укриване на данъци. Неговият партньор Атанас Атанасов пък получи три години лишаване от свобода. Присъдата бе прочетена във вторник (7 февруари). Според обвинителния акт в периода 1999-2001 г. двамата са укрили данъци в размер на 584 250 лева. По това време Манолов е работил като търговски пълномощник във фирма Арт комерс ЕООД в Стара Загора. Компанията се е занимавала със строителство и търговия, а Манолов е спестявал фирмен ДДС, като е издавал фактури на несъществуващи юридически лица за доставки на материали.
- Пловдивският районен съд осъди бившия началник на Държавен санитарен контрол в ХЕИ-Пловдив - индийския лекар Рави Дасари, на 1000 лв. глоба за хулиганство. Процесът започна през месец май 2005 г., след като две от подчинените служителки на Дасари - д-р Генка Дамянова и секретарката Таня Чолакова, го обвиниха в системен сексуален тормоз на работното място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във