Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Конституционен съд
- Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на бившия главен прокурор Никола Филчев да бъдат обявени за противоконституционни 11 члена от Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата, известен като закона за конфискацията. В искането на Никола Филчев се твърди, че част от разпоредбите на този нормативен акт противоречат на конституцията, защото изхождат от предположение за извършено престъпление и с това нарушават основния конституционен принцип, че всеки е невинен до доказване на противното. В искането на бившия главен прокурор се казва още, че отнемането на имуществото и налагането на обезпечителни мерки спрямо него нарушава още един конституционен принцип - за неприкосновеността на частната собственост. И накрая, според бившия главен прокурор, прословутата комисия за конфискацията, оглавявана от Стоян Кушлев, няма право да иззема никакво имущество, тъй като не принадлежи към нито един от органите, оправомощени от конституцията да осъществяват такава дейност.
- Конституционният съд допусна за разглеждане по същество и искането на дясната опозиция по текстове за промените в Закона за автомобилните превози. Депутатите оспорват въведеното изискване за таксиметров транспорт да не могат да се използват автомобили, по-стари от пет години. Атакуваните разпоредби поставят в неравностойно положение превозвачите и водачите, които управляват стари и нови автомобили за таксита. Освен това се ограничава свободната стопанска инициатива и се създават предпоставки за злоупотреба с монополизма и нелоялна конкуренция, категорични са десните депутати

Страсбург
Държавата загуби още две дела в Европейския съд за правата на човека. Заради полицейско насилие над роми, по делото Огнянова и Чобан срещу България правителството ще трябва да изплати 34 000 евро обезщетение, а по делото Цеков срещу България - 9500 евро. Зоя Огнянова и Гюлфере Чобан от казанлъшкото с. Дъбово изправиха държавата на европейската подсъдима скамейка за смъртта на Захари Стефанов, който е живял на съпружески начала с Огнянова и е син на Чобан. На 4 юни 1993 г. той падна от прозорец на третия етаж на РПУ-Казанлък и почина на място.
Според полицаите, Стефанов е регистриран за множество кражби и обири. Във фаталния ден той е бил привикан и закопчан с белезници в управлението за извършването на поредния взлом. Но непосредствено преди да бъде разпитан, Стефанов е направил неуспешен опит за бягство и е хукнал през прозореца така, както е бил окован. Според тъжителите обаче казанлъшките полицаи са пребили Захари Стефанов, докато той е бил с белезници на ръцете.
По второто дело Цеко Цеков, 30-годишен ром от Видин, осъди държавата, че е нарушила правата му по чл.3 от Европейската конвенция за защита на човешките права - жестоко отношение и липса на разследване. Той бил прострелян през август 1996 г. в гърба със стоп-патрон от полицай, когато бил заловен през нощта да кара каруца с крадена царевица. Според материалите по делото, полицаят е употребил оръжие, защото Цеков е направил опитал да избяга, но съдът в Страсбург отхвърли този аргумент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във