Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Благоевград
Едно от делата срещу Васил Горчев-Кьоравия е изчезнало от Окръжната следствена служба в Благоевград, съобщи окръжният прокурор Ради Тодоров. То е било образувано още през 1994 г. - за изнасилване, но още тогава е било вдигнато на трупчета и по него изобщо не е работено. Кьоравия беше застрелян на 20 януари 2005 г. по обед пред най-големия благоевградски хотел Ален мак. След екзекуцията му избухна скандал, свързан с мистериозното черно тефтерче на покойника, в което той старателно си записвал на кого колко пари е дал и от кого какъв борч има да прибира.
Според осведомени, във въпросното тефтерче фигурирали имената на цяло съзвездие местни бизнесмени, политици, полицаи, съдии, следователи и прокурори, на които, Горчев приживе бил раздал над 3 млн. евро. Дали това е вярно все още не е известно, защото девет месеца и половина след разстрела на Васил Горчев истината за драгоценното тефтерче потъна още по-дълбоко: на 10 ноември, в рамките на операция Респект, в Благоевград бе пребит до смърт Ангел Димитров-Чората, обявен за наследник на Кьоравия.
За изясняването на мистерията с изчезналото дело Върховната касационна прокуратура е образувала дисциплинарно производство.

Варна
Във Варненския окръжен съд продължи процесът срещу руския гражданин от чеченски произход Яхия Хашиев, управител на фирма Яхант. Той е обвинен за документна измама в особено големи размери (чл.212, ал.5 от Наказателния кодекс), а разследването започна още през 1998 година. Той бе арестуван по сигнал за данъчни нарушения. При обиските в офиса и в дома на чеченеца варненските ченгета откриха документи и дискети, уличаващи го в източване на ДДС в размер на над 350 млн. неденоминирани лева. Като съучастници в измамата по делото са привлечени няколко данъчни служители от Костинброд и двама варненски митничари. Яхия Хашиев остана в предварителния арест около две години. През 2000 г. той бе осъден на 12 години затвор, а съучастниците му бяха оправдани. През 2002 г. обаче Върховният касационен съд отмени присъдата на чеченеца и върна делото на Варненския окръжен съд за ново гледане от друг състав. Вторият съдебен процес срещу Яхия Шахиев започна през 2004 г., но никой не знае кога ще приключи.

Добрич
Добричкият окръжен съд даде ход на делото срещу Александър Равначки и Георги Георгиев, обвинени в държане и превозване на 147 кг амфетамин на стойност 4.4 млн. лева. По време на заседанието подсъдимият Равначки заяви, че не се признава за виновен и че е дал показания пред разследващите органи след заплаха с пистолет от страна на полицаи. Вторият подсъдим - Георги Георгиев, избра по-мек вариант за защита. Той заяви, че не е знаел какво има в чувалите, които е получил от Равначки, защото те са били зашити.

Пловдив
Пловдивският районен съд осъди на две години затвор условно - с четиригодишен изпитателен срок, 33-годишната Светла Еневска. Тя беше призната за виновна за това, че на 19 февруари 2006 г. е причинила лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето (химично изгаряне на лигавицата на дясната очна ябълка от първа степен, а на лявата очна ябълка от втора степен, с хипохлорид), на главен сержант Таньо Аврамов от Пето РПУ-Пловдив при изпълнение на служебните му задължения. Подсъдимата бе призната за виновна и по второто обвинение, повдигнато срещу нея - за непристойно поведение и грубо нарушаване на обществения ред.
На 19 февруари между Светла Еневска и съпругът й избухнал скандал. По едно време жената излязла на стълбището и започнала да крещи, че ще се самоубие. Няколко минути по-късно тя се върнала в семейното гнездо и взела да троши всичко, което попаднало пред очите й. След като не могла да уталожи гнева си, Светла Еневска грабнала точилката с идеята да пребие 10-годишния си син, но като не успяла - влязла в банята, барикадирала се вътре и заръчала на съпруга си да доведе малкия изрод, за да гледа как се самоубива майка му.
Вместо да доведе детето, съпругът на Еневска извикал полиция и екип на Спешна помощ. Първа, естествено, пристигнала патрулката на Пето РПУ-Пловдив и ченгетата, сред които и Таньо Аврамов, започнали да увещават жената да излезе от банята и да престане с глупостите. Усетил силата на властта зад гърба си, съпругът на Еневска изведнъж добил кураж. Той отворил вратата на банята с един по-силен замах, а Еневска го посрещнала... с леген, пълен с натриев хиполорид. За съжаление обаче тя не успяла да уцели благоверния си, а с бойния вик мръсници мръсни... плиснала дезинфекционния разтвор в лицето на главен сержант Аврамов.

Русе
Служител на Изпълнителна агенция „Пътища е задържан с подкуп от 400 лв. на ГКПП-Дунав мост при съвместна операция на Регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП), Регионалния граничен сектор и Русенското окръжно следствие. Според първоначалната информация, 34-годишният А. К. е взел парите от няколко водачи на моторни превозни средства, за да им осигури „облекчено преминаване през Дунав мост. При обиска в офиса на граничния пункт на Агенция Пътища са открити и иззети щатски долари, евро и левове, чиято обща равностойност е около 5000 лева. По случая е образувано следствено дело по чл.301, ал.3 от Наказателния кодекс - за подкуп, поискан от длъжностно лице.

Сливен
В Сливенската съдебна палата официално бе открит информационен център за обслужване на гражданите. Новата придобивка е част от проекта Съдът в Сливен - институция, в която гражданите имат доверие, финансиран от Американска агенция за международно развитие в рамките (USAID) и реализиран от Инициативата за укрепване на съдебната система в България.

София
Директорът на Женския пазар в София Венелин Маринов, назначен на поста от квотата на БЗНС-НС в Столичния общински съвет, бе арестуван с белязани пари от служители на СДВР и на Икономическата полиция. Акцията бе проведена по сигнали до СДВР, че Маринов иска по 100 лв. рушвет за всяка сергия. Задържането на директора стана малко след като започна подновяването на договорите за сергии на пазара. По този повод заместник столичният кмет по обществения ред и сигурността Цветан Цветанов заяви, че кметската администрация ще поиска смяната на Маринов още на следващото заседание на Столичния общински съвет. Аз съм сигурен, че парите не са предназначени само за неговия джоб, а за някаква партийна касичка, коментира още Цветанов, и... сигурно е прав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във