Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Министерски съвет
- Правителството прие в четвъртък (9 март) законопроект за нов Наказателен кодекс (НК). Идеята е в обновения текст да се увеличат наказанията за блудствени действия с малолетни, но да се намалят годините затвор за крадците, каза след решението на кабинета д-р Момяна Гунева, преподавател по наказателно право.
С промените се завишават всички наказания за сексуални престъпления срещу малолетни. Въвежда се и единен текст за пострадалите момчета и момичета - досега те бяха отделни. Наказанието за блудство става от една до шест години затвор. В момента максималната присъда е до пет години.
Намалява се размерът на наказанието за кражбите в особено голям размер. Сега се налагат от 10 до 30 години затвор, а след промените той ще стане от пет до петнадесет. Според д-р Гунева, това се прави, тъй като няма логика при убийство наказанието да е максимум 20 години, а за кражба - 30 години.

Главен прокурор
- Председателят на партия Атака Волен Сидеров се срещна с главния прокурор Борис Велчев във вторник (7 март). По време на разговора Сидеров е настоял Велчев да поиска имунитета на лидера на ДПС Ахмед Доган и на заместник-председателя на НДСВ Милен Велчев.
Според Сидеров бившият финансов министър трябва да бъде разследван заради сделката с външния дълг и за договора с английските консултанти на митниците Краун Ейджънтс, а Доган - за обвързаност с фирми, които са участвали в източването на държавния резерв, за което вече има заведени следствени дела.
Главният прокурор Борис Велчев обаче не смята да иска имунитета на двамата депутати, защото липсват конкретни основания за такива действия от страна на прокуратурата.
По време на срещата обвинител №1 обеща да не прикрива никого с политически чадър, ако бъдат установени данни за престъпление. Той увери народните представители от Атака, че след окончателните промени на конституцията ще поиска от Народното събрание да бъде снет имунитетът на всички депутати, за които има данни, че са извършили престъпления.

Върховен административен съд
- Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия правосъден министър Антон Станков, в която той настоява Висшият съдебен съвет (ВСС) да отмени свое решение.
След като се смени правителството през лятото на миналата година, Станков подава молба до ВСС на 17 август да бъде възстановен на длъжност съдия в Софийския градски съд. На първото си заседание след лятната ваканция на 14 септември висшите магистрати го връщат на работа, смятано от датата на встъпване в длъжност.
Но Станков е недоволен. Той настоява да бъде върнат от датата, когато е подал молбата си. Бившият правосъден министър си потърси правата във ВАС. Съдът обаче определи жалбата му като неоснователна. Според чл. 63, ал. 4 от Кодекса на труда правата на Станков се възстановяват в момента, в който той встъпи в длъжност съдия.

Софийски районен съд
- Софийският районен съд не даде ход на делото, заведено от неправителствени организации срещу лидера на Атака Волен Сидеров. Той е изправен пред Темида заради изказвания срещу хомосексуалистите. Съдът прецени, че ищците не са спазили изискванията на закона да посочат точните си адреси, а не само тези, на които се помещават офисите на представляваните от тях организации. Пропуските трябва да бъдат отстранени до седмица и ако това стане, делото ще продължи на 12 април.
Неправителствените организации искат да бъде установено дали изказванията на Сидеров нарушават закона и подбуждат към дискриминация. Те не искат парични обезщетения, а само публично извинение за думите му. Сред ищците по това дело е и известният коафьор Дим Дуков. Срещу Сидеров има и дела, заведени от организации на малцинствата.

Софийска градска прокуратура
- Софийската градска прокуратура е прекратила делото срещу английската телевизия ББС за филма Да купиш игрите. Журналистите уличиха бившия шеф на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков в корупция. В заснетите от тях кадри той се съгласява срещу подкуп да уреди гласове в Международния олимпийски комитет (МОК) в полза на кандидатурата на Лондон за домакин на игрите през 2012 година. Заради филма Славков бе изключен от БОК, а по-късно и от МОК.
Делото бе заведено от Славков през 2004 г. и след личното застъпничество на бившия главен прокурор Никола Филчев. То е прекратено поради недоказаност на деянието, а то според Славков е провокация, подкуп и нерегламентираното използване на скрита камера, казаха от Софийската градска прокуратура. Освен това Великобритания не е изпълнила съдебна поръчка за разпит на репортерите.

Стара Загора
- Състав на Старозагорския окръжен съд осъди ученика Живко Благоев на една година условно с тригодишен изпитателен срок за притежание на дрога. Деветнадесетгодишният младеж учи в професионалната гимназия по електроника Джон Атанасов в града. Присъдата бе прочетена във вторник (7 март). На 26 октомври миналата година Живко бил на купон с приятели. Там се запознал с някой си Иван, който му предложил марихуана. На следващия ден двамата се срещат и срещу 35 лв. ученикът си купува 209 гр. трева. След като се сдобил с дрогата, Живко отишъл на училище. Там обаче се появили полицаи, които му наредили да им даде марихуаната. Младежът се подчинил.
Старозагорската окръжна прокуратура е повдигнала срещу него обвинение по чл. 354а от Наказателния кодекс (НК) за притежание и съхранение на наркотици. В обвинителния акт е написано, че той е придобил и съхранявал високорисково вещество без надлежно разрешително. Количеството дрога е оценено на 1230 лева.
По време на делото Живко си призна вината. Той разказа, че за първи път си купувал трева с парите, които му давала майка му за закуски. Съседки на семейството разказаха пред съда, че той е кротко момче и никога не е създавал проблеми в блока, в който живеел. Директорът на училището пък каза, че Живко е отличник, никога не му е било намалявано поведението.
По време на пледоариите прокурорът по делото Росица Стоянова поиска условна присъда, защото младежът не е регистриран за противообществени прояви и е добър ученик. Тя предложи на съда да го освободи от глоба, тъй като Живко не разполага със средства, с които да я заплати.
При произнасянето си съдът се съобрази с желанието на представителя на държавното обвинение. Освен това наложи мярка за неотклонение подписка.
След като прочете присъдата, съдия Красимир Рачев дръпна конско на младежа. Налагаме ти леко наказание, за да осмислиш стореното и да се поучиш, заяви той.

Любопитно
- Бившият правосъден министър и сегашен съдия в Софийския градски съд (СГС) Антон Станков няма да ходи на работа във Върховната касационна прокуратура, нито пък има намерението да става трети заместник-главен прокурор, който да отговаря за борбата с организираната престъпност и корупцията. Това призна самият Станков пред Параграф 22. Откакто главният прокурор Борис Велчев заяви, че трябва да се открие още едно място за заместник, плъзна слухът, че Станков е един от кандидатите.
Нямам покана, а и не искам да ходя да работя в прокуратурата, каза бившият министър. После добави: Но не си мислете, че ще се пенсионирам в Софийския градски съд. Аз имам стаж за Конституционния съд. Запитан дали не се е ориентирал към КС, Станков само се усмихна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във