Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Висш съдебен съвет
- Висшият съдебен съвет (ВСС) отново подхвана въпроса с бюджетния си недостиг на редовното си заседание в сряда. За заплатите на всички съдии за цялата година са необходими около 150 млн. лева. В бюджета за тази година са заложени само 143 млн. лв. за месечни възнаграждения. Членовете на съвета решиха да прехвърлят недостигащите 7 млн. лв. от перата Издръжка, Социално осигуряване и Капиталови разходи към фонд Работна заплата. Така ще можем да осигурим не само месечните възнаграждения, но и да ги увеличим с общо 10% за цялата година, обясни Андрей Икономов, председател на бюджетната комисия на съвета. Но преди да реши, че може да почне да прехвърля пари, Висшият съдебен съвет трябва да поиска разрешение от Министерството на финансите. Защото в чл.2, ал.3 от Закона за държавния бюджет пише, че ВСС не може да променя бюджетните разходи, които водят до промени на параметрите в бюджета.
- Висшият съдебен съвет прекрати дисциплинарното производство срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Боян Тошев заради изтичане на едногодишния давностен срок. Бившият главен прокурор Никола Филчев предложи съветът да му наложи дисциплинарно наказание за корупционни действия.
Тошев бе уличен за простъпка, в която беше замесен и шефът на Военноапелативния съд ген. Веселин Пенгезов. Скандалът е за 1 млн. лв., които фирма Пламс 2001 иска да получи от друга фирма - гръцката Лулис Мел. Софийският градски съд отхвърля иска. Компанията обжалва решението пред Софийския апелативен съд. Докато делото се гледа на втора инстанция, адвокатът на фирмата Борян Кръстев се свързва с прокурора Боян Тошев с молба да му помогне. Тошев обяснил, че има на разположение генерал, който може да уреди въпроса. През юли 2005 г. на закрито заседание Софийският апелативен съд решава, че фирмата може да си вземе милиона. Преди това са засечени интензивни разговори между ген. Пенгезов и Тошев, които доказвали, че става въпрос за корупционно поведение и уговаряне на делото.
По повод на този скандал бившият главен прокурор бе внесъл предложение за дисциплинарно наказание и на ген. Пенгезов, но на 1 март тази година ВСС реши, че няма никакви данни шефът на Военноапелативния съд да е извършил някакво нарушение.

Софийски апелативен съд
Софийският апелативен съд (САС) върна за преразглеждане мярката за неотклонение задържане под стража, наложена от Софийския градски съд (СГС) на Снежина Ангелова - шефка на митница Горубляне, на 7 март. В мотивите си апелативните магистрати посочиха, че преди две седмици СГС е допуснал процесуално нарушение, като е гледал само мярката на Снежина Ангелова, въпреки че тя и колежката й Златка Тотева са подали обща молба за налагане на по-лека мярка за неотклонение. Освен това Софийският апелативен съд разпореди на СГС да назначи медицинска експертиза, която да изясни дали здравословното състояние на Ангелова позволява тя да остане зад решетките, или се нуждае от лечение в болнични или при домашни условия. През декември 2005 г. Снежина Ангелова и колегите й от митница Горубляне - Златка Тотева, Георги Тошев и Юри Костов, бяха задържани при специализирана операция на НСБОП за участие в организиран канал за контрабанден внос на турски стоки.

Софийски градски съд
- Софийският градски съд прекрати делото за пране на пари срещу Иван Тодоров - Доктора. На заседанието в понеделник (13 март) адвокатът на Доктора - Георги Георгиев, представи смъртен акт за своя клиент. Обявеният за най-голям контрабандист в държавата Тодоров бе застрелян на 22 февруари.
В понеделник съдът даде ход на процеса срещу останалите подсъдими. Петър Петров-Пепи Амигоса, братята Дойчин и Димитър Мирянови и Цвета Манавска са обвинени, че през Финансово-брокерска къща Амигос - 3 са изпрали близо 100 млн. лв., придобити от контрабанда. Освен това четиримата ще отговарят и за престъпление по чл.321 (участие в организирана престъпна група). По време на заседанието бяха разпитани две счетоводителки във ФБК Амигос - 3, портиер и секретарка. Според показанията им Доктора е работил на трудов договор в Амигос. Другата пряка връзката между Иван Тодоров, Пепи Амигоса и братята Мирянови е Източни финанси АД, в която те са съдружници.
- Софийският градски съд не даде ход на гражданското дело, заведено от бившия шеф на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков срещу прокуратурата. Батето иска обезщетение в размер на половин милион лева заради морални щети, причинени му от държавното обвинение. Става дума за незаконен арест на Иван Славков и за процес срещу него за незаконно притежание на два револвера, три пушки и муниции за тях, както и за длъжностно присвояване на 14 410 лв. от командировъчни на БОК. Процесът продължи десет години и приключи с пълното оневиняване на Батето. Делото на Иван Славков срещу държавата бе отложено за 17 октомври, защото неговият адвокат - Ина Лулчева, и Софийската градска прокуратура не са се запознали с материалите от десетгодишното разследване срещу Славков за незаконното оръжие и присвоените командировъчни.

Пловдив
- На две години затвор бе осъден Тихомир Райков. Пловдивският окръжен съд го призна за виновен по обвинение за притежание и разпространение на наркотици. На 3 февруари 2005 г. Райков продал на Димитър Палейков 27 грама марихуана на стойност 162 лева. Ден по-късно обаче при Палейков отишли полицаи, които имали оперативна информация, че момчето купува дрога от Райков. При разпита Палейков си признал всичко. При последвалия обиск в дома на наркопласьора ченгетата открили общо 59 грама марихуана за 357 лв. и половин грам хероин на стойност 25 лева.
- Пловдивският окръжен съд постанови осем години затвор за Дамян Камберов, обвинен в опит за убийство. На 27 август 2004 г. подсъдимият, заедно със свой приятел, отишли в заведението на Ният Мурад доста подпийнали. На една от масите седял собственикът на кръчмата заедно със свой познат и с племенника си - Нихат Мурад. Камберов се приближил и без повод ударил Нихат. Тогава чичо му се опитал да го изгони, но Камберов започнал да псува. На въпрос на Нихат защо обижда чичо му Камберов се заканил, че ще се оправи с тях както си знае и си тръгнал. Няколко минути по-късно обаче той се върнал с нож в ръка и без никакво колебание забил ножа в гърба на Нихат. Нияд Мурад направил опит да помогне на племенника си, но пияният Камберов наръгал и него, след което избягал.

Бургас
- Човек на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите получи 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок за кражба на микробус Ситроен на общинската фирма Хляб и хлебни изделия.
Страхил Капелов заедно с Георги Димитров откраднали колата през декември 2002 г. и я скрили в двора на Павлин Каменов от старозагорското село Полска Могила. Бургаският районен съд наложи и на тримата 6-месечни условни присъди, тъй като техните адвокати сключили извънсъдебно споразумение с прокурора по делото Пламен Панайотов.
Страхил Капелов, Йордан Георгиев-Лайфа и Николай Попов-Чайника - трима от най-доверените ортаци на несебърския бизнесмен Димитър Желязков-Митьо Очите, бяха обвинени в изнудване на плажния концесионер Рали Пенков, чийто джип бе вдигнат във въздуха на 13 юли тази година в Обзор. При кървавия атентат на място загина двегодишната дъщеря на Пенков - Мария, а съпругата му Златина почина по-късно от раните си в бургаската многопрофилна болница. Разследващите органи предполагат, че тримата са съпричастни към бомбения атентат срещу Пенков.

Велико Търново
Родителите на загиналите в река Лим деца няма да обжалват присъдата на шофьора Георги Измирлиев. В четвъртък (16 март) те разпространиха писмо, в което излагат мотивите за решението си.
На 4 април 2004 г. при катастрофа в Сърбия и Черна гора загинаха 12 деца от Свищов. На 9 март Великотърновският окръжен съд постанови седем години затвор за шофьора Илия Измирлиев. Той е обвинен в причиняване на смърт на повече от едно лице по непредпазливост.
Удовлетворени сме, че две години след катастрофата с помощта на следователи, прокурори, експерти, журналисти и съда бе установен механизмът на катастрофата по начин, по който и ние го виждахме. Ясно се вижда кой е отговорен за трагичния инцидент. Ние повече претенции нямаме, се казва в писмото. Родителите са доволни и от седемгодишната присъда, защото по делото било доказано, че шофьорът все пак е помагал на децата да излязат от автобуса и защото до момента няма друго тежко произшествие.
Родителите призовават фирма Пампорово, която е собственик на автобуса, също да не обжалва присъдата. Според тях по този начин компанията наистина ще докаже, че съжалява за инцидента и скърби заедно с родителите.
Междувременно стана ясно, че адвокатът на фирмата Димитър Вълчев е обжалвал определението на Великотърновския окръжен съд, с което е наложен запор на имотите на фирмата. Решение на апелативния съд все още няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във