Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Министерство на правосъдието
Под егидата на правосъдния министър Георги Петканов Американската агенция за чуждестранно развитие (USAID) открива Дни на медиацията в София. Кампанията ще продължи от 27 март до 14 април, а целта й е обществото да се запознае с предимствата на този (широко разпространен по света) способ за извънсъдебното решаване на спорове. В рамките на кампанията столичните центрове за медиация ще дават безплатни консултации на гражданите и юридическите лица, а за улеснение на желаещите да се свържат с тях в понеделник (27 март) на партера в Съдебната палата ще бъде открит специален информационен щанд.

Върховен касационен съд
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди четиригодишната ефективна присъда на бившия полицай Калин Кьосев, който на 30 януари 2001 г. застреля 16-годишната Елеонора Димитрова. С решението си върховните магистрати потвърдиха становището на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд, че Кьосев е убил ученичката по непредпазливост. ВКС обаче увеличи размера на обезщетението, което бившият полицай трябва да изплати на близките на момичето, от 30 000 на 40 000 лева.

Софийски районен съд
Състав на Софийския районен съд не успя да даде ход на делото срещу нотариус Георги Златев, който продаде бронирания мерцедес на бившия главен прокурор Никола Филчев и беемвето на президента Георги Първанов на подставено лице от Нова телевизия. Председателят на състава - Петър Гунчев, бе принуден да отложи делото за 18 май, защото в залата не се яви единият от адвокатите на подсъдимия - Георги Гатев.
Нотариусът е обвинен в съставяне на документ с невярно съдържание (чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс). Прокуратурата твърди, че на 10 ноември 2005 г. Георги Златев е удостоверил неверни обстоятелства в документ, засягащ покупко-продажба на кола Мерцедес 500 SL между Марин Николов (продавач) и Веселин Силвионов (купувач) с цел този документ да бъде използван пред КАТ за пререгистрацията на колата.

Шумен
Шуменската прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу трима души, обвинени в трафик на хора с цел донорство на бъбреци. За около една година Анелия Кръстева, Ясен Янков и Мартин Василев са превели деветима души през българо-турската граница. Бъбреците трябвало да бъдат присадени на чужденци. За услугата Кръстева, Янков и Василев обещавали на донорите около 55 000 лева. Каналът за органи бе разбит на 8 март 2005 г., когато тримата бяха арестувани при разработка на РЗБОП-Шумен и НСБОП.
Отначало случаят бе поверен на Шуменската следствена служба, но през есента на 2005 г. делото бе иззето от Националното следствие. Процесът ще се гледа в Свиленградския районен съд, защото престъплението е извършено на ГКПП-Капитан Андреево. Като организатор на канала в обвинителния акт е посочена 35-годишната Анелия Кръстева от с. Лиси връх, докато останалите двама обвиняеми - Ясен Янков и Мартин Василев, ще бъдат съдени като помагачи. Тримата ще отговарят пред закона за престъпление по чл. 159б от Наказателния кодекс - трафик на хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във