Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Прокуратура
- Главният прокурор Борис Велчев се разпореди във вторник (18 април) всички постъпващи преписки, материали и дела в прокуратурата да се разпределят на случаен принцип. Този принцип е заложен в Закона за съдебната власт (ЗСВ), освен това е и едно от изискванията на Европейския съюз. Контрол за изпълнение на заповедта ще извършва прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Трендафил Трайков. Той бе един от приближените на бившия обвинител №1 Никола Филчев. Именно на Трайков бе гласувано доверие да се заеме с делото за намерените подслушвателни устройства в дома на Филчев през лятото на 2000 година.
- Благоевградската окръжна прокуратура образува проверка за хулигански действия и подбуждане към национална вражда и омраза срещу от активисти на ОМО Илинден-Пирин. Проверката е разпоредена от заместник главния прокурор и шеф на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Христо Манчев. Става дума за изказванията и лозунгите, които навръх Цветница накараха привържениците на ВМРО и на ОМО Илинден да се сбият пред гроба на Яне Сандански в Роженския манастир. Въпреки че чувствата между двете партии са известни открай време, на 16 април ВМРО получи разрешение да отбележи освобождението на Вардарска Македония, а ОМО Илинден - да почете 91-годишнината от смъртта на Яне Сандански. При това - на едно и също място, в един и същи час.

Дела
- Пловдивчанин бе осъден на 12 години затвор за убийството на нежната си половинка. От 11 години Павел Данев живеел на семейни начала със Стоянка. Данев работел като строител, а тя помагала в кухнята на ресторант в Града на тепетата. Петдесетгодишният мъж бил алкохолик. Когато бил пиян, често се карал с жена си, гонел я от къщата им посред ноща.
На 15 юли 2005 г. Павел Данев се събрал с приятели в местна кръчма и здраво си пийнал. После се прибрал у дома. Между него и жена му избухнал поредния скандал. Стоянка решила да прекрати разпрата, като влезе в банята. Но Павел взел кухненски нож, последвал я и под душа я намушкал смъртоносно четири пъти.
- Бургаският районен съд осъди Гюнай Салим Салим на 15 години лишаване от свобода за склоняване към проституция и глоба в размер на 100 000 лева. През ноември 2004 г. непълнолетната Д. Д. се скарала с родителите си и избягала от къщи. При една от разходките си из Бургас тя срещнала Гюнай Салим, с когото се познавала от по-рано. Салим поканил Д. Д. да му погостува няколко дни в квартирата и девойката се съгласила. Още първата вечер мъжът поискал да прави секс с нея, но тя отказала. Салим се ядосал, започнал да крещи и да я удря. Непълнолетната девойка се разплакала и се развикала, но мъжът й запушил устата със заплахата, че колкото по-силно крещи, толкова повече бой ще изяде. Накрая Салим сломил съпротивата на девойката, изнасилил я и я уведомил, че започва да прави секс с други мъже за пари. В продължение на няколко дни Салим, който почти винаги бил пиян, пребивал момичето, а после го изнасилвал под заплахата, че ако откаже, ще й отрови живота и ще се разправя с близките й. За да се отърве от постоянните побоища и зверства, Д. Д. склонила да работи за Гюнай Салим и той започнал да я пуска на свои приятели и колеги. Всичко приключило месец по-късно, когато полицията също дошла на гости в квартирата на Салим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във