Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФУТБОЛЕН БОС ИЗКАРА ТЕМИДА ОТ РАВНОВЕСИЕ

Комисия от трима лекари - патолог, белодробен специалист и уролог, задължително ще преглеждат бургаския общински съветник и собственик на ПФК Черноморец Ивайло Дражев преди всяко заседание по процеса за причинено от него пътнотранспортно произшествие, който се води срещу него. Тази уникална мярка бе разпоредена от състав на Бургаския окръжен съд с председател Веселка Узунова заради редовното неявяване на футболния бос в залата и неуважението към съда, което той демонстрира от години. Освен това съдия Узунова обяви, че след 23 март (за тази дата е насрочено следващата сбирка по процеса срещу Дражев) заседания ще има абсолютно всяка седмица, за да може съдът най-после да хване футболния бос в относително добро здравословно състояние и да го разпита.
Последното гледане на делото - на 6 март 2006 г. - отново мина в отсъствието на Ивайло Дражев, защото той представи пред съда болничен лист за бъбречно заболяване и хипертония трета степен. Според статистиката от лятото на 2005 г. досега Дражев не е присъствал на нито едно заседание, тъй като всеки път е депозирал пред съда или болничен лист, или документи за някакви други свои неотложни ангажименти.

Футболният бос е подсъдим за това, че на 31 юли 1998 г., в пътната отсечка между бургаските села Черноморец и Атия, е предизвикал катастрофа, блъскайки се челно с автомобила си Волво в насрещно движеща се лека кола Мерцедес, в която пътуват трима души. От удара на място загива шофьорът на мерцедеса - 40-годишният Димитър Кехайов от Велико Търново. Двайсетгодишната Румяна Димитрова от Горна Оряховица е тежко ранена и след 10-дневна кома умира, без да дойде в съзнание, а майка й - Верка Димитрова, се отървава само с две тежки телесни повреди.
Първи на местопроизшествието пристига дежурен екип от РПУ-Созопол, който извършва оглед на автомобилите и съставя констативен протокол. В документа е записано, че Ивайло Дражев е шофирал сам волвото си, че няма свидетелство за правоуправление и че в кръвта му има 2.86 промила алкохол.
По случая е образувано предварително производство № 814/98 г. по описа на Бургаската следствена служба, а за следовател по делото е назначен Стефан Димитров. През първите няколко седмици след тежката катастрофа настроенията сред бургаските магистрати са, че Дражев трябва да бъде съден и осъден на всяка цена. И то поради една изключително прозаична причина.
На 29 декември 1993 г., около 13 часа, при шофиране в нетрезво състояние Ивайло Дражев предизвиква тежко пътнотранспортно произшествие до с. Атия, при което загива тогавашната му приятелка. По случая е образувано следствено дело № 2740 по описа на Бургаската окръжна следствена служба, в хода на което е установено, че Дражев е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта. На 28 септември 1995 г. следствието внася делото в Бургаската окръжна прокуратура с мнение за съд на Ивайло Дражев и около година по-късно той е осъден условно с тригодишен изпитателен срок, а шофьорската му книжка е отнета за вечни времена.
С други думи, на 31 юли 1998 г., когато футболният бос причинява смъртта на Димитър Кехайов и Румяна Димитрова, изпитателният срок на условната му присъда не е изтекъл. Това значи, че новото престъпление по закон трябва да се смята за извършено в изпитателния срок, а ако бъде признат за виновен, Ивайло Дражев трябва да излежи и условната си присъда за катастрофата през 1993-а.
Именно този нерадостен факт кара футболния бос да активизира всички свои контакти и през следващите три години бургаските полицаи и магистрати извършват чудеса от храброст в негова защита. Стига се дотам, че констативният протокол, съставен минути след катастрофата от созополските ченгета, изчезва и на негово място се появява друг документ. Според новата бумага зад волана на волвото е седял личният шофьор на Дражев - турският гражданин Рафает Акчуоглу, а полицаите взели по грешка проба от седящия до него футболен бос, но забравили (!) да проверят за алкохол самия водач на МПС-то.
И накрая, за да изглежда всичко като истинско, в материалите по делото е записано, че Акчуоглу се е прекръстил на Ниавзи Авчеоглу, след което е... изчезнал от България и е обявен за издирване чрез Интерпол. Но никой никъде не е уточнил под кое от двете имена Интерпол трябва да търси въпросния шофьор - Рафает Акчуоглу или Ниавзи Авчеоглу.
Бог знае каква щеше да е съдбата на делото, ако преди две години и половина трима бургаски общински съветници - Димитър Вангелов, Антон Коджабашев и Веселин Кирязов, не завъртяха колелото на късмета срещу футболния бос. На 21 септември 2003 г. (в навечерието на местните избори) те дадоха съвместна пресконференция и публично обявиха, че полицията в Бургас прикрива престъплението, извършено от Ивайло Дражев.
На нея Антон Коджабашев показва на журналистите цяла папка с документи, доказващи според него, че следствието за катастрофата е манипулирано в полза на Дражев и как множество факти и доказателства са били подменени с фалшиви. Той и колегите му обявиха, че са разследвали случая в продължение на шест месеца и ще изпратят всички материали на директора на РДВР-Бургас - ген. Красимир Петров (днес той е шеф на Национална служба Гранична полиция). За да докажат, че няма да оставят следственото дело срещу Дражев да бъде смачкано, тримата общински съветници - Веселин Кирязов (Партията на зелените), Антон Коджабашев (независим кандидат, влязъл в съвета от листата на БСП) и Димитър Вангелов (лидер на БКП в Бургас) заляха местните медии с платени съобщения, чрез които обясниха на местната общественост всички задкулисни игри по случая.
И... работата стана. Въпреки че по онова време акцията им изглеждаше като най-обикновена компроматна война срещу конкурента им на местните избори Ивайло Дражев. През есента на 2004 г. Бургаската окръжна прокуратура внесе обвинителния акт срещу футболния бос в съда, а в началото на 2005 г. Бургаският окръжен съд даде ход на делото.
По време на първото съдебно заседание по делото Ивайло Дражев и адвокатът му се опитаха да възкресят историята с мистериозния турски шофьор Рафает Акчуоглу и дори цитираха пред съда разпит на въпросния мъж, който на 24 юли 1998 г. сам признал, че е шофирал смъртоносното Волво. Номерът им обаче не мина, защото срещу тях едновременно скочи и обвинението, и майката на загиналата Румяна Димитрова - Верка Димитрова.
Катастрофата е станала на 31 юли 1998 г., т.е. цяла седмица, след като споменатият от защитата Рафает Акчуоглу е признал вината си, иронично уточни разминаването в датите представителят на Бургаската окръжна прокуратура. Как не го е срам да лъже, нали съм жива и видях какво стана? Беше сам в колата и след удара доста дълго държа волана и повтаряше Какво направих, какво направих.... А после започна да звъни на приятелите си да дойдат и да му помогнат, заяви Верка Димитрова, която иска от Дражев обезщетение от 150 000 лв. за смъртта на дъщеря си и 80 000 лв. за нанесените на нея самата тежки телесни повреди.
Впоследствие обаче защитата откри противоречие в показанията на Димитрова: пред следствието тя е съобщила, че е била в шок и не си спомня нищо от катастрофата, а пред съда твърди, че Ивайло Дражев е бил сам в колата. Освен това защитата заяви, че още през 1999 г., след споразумение с Ивайло Дражев, Верка Димитрова е получила 20 000 лв. и е обещала, че няма да завежда граждански иск срещу футболния бос.
Както вече стана дума в началото, от лятото на 2005 до началото на 2006 г. бургаските окръжни магистрати не успяха да свършат за пет пари работа (образно казано) по делото срещу Ивайло Дражев. И то само заради ината на футболния бос, който категорично не пожела да застане пред съда и да даде показания. Ето защо на последното заседание (6 март) съдия Веселка Узунова разпита лекарите, извършили тройната съдебно-медицинска експертиза на футболния бос. Според тях Дражев има хронично заболяване вследствие на стара травма, което се изостря. Те обаче не успяха да кажат какво точно е това хронично заболяване, тъй като не им били представени никакви документи, от които да става ясно какви изследвания са правени на Дражев, по кое време и от кого.
За да изпълнят докрай професионалните си задължения, на 6 март адвокатите на Дражев поискаха делото да бъде спряно, докато медицинските диагнози на повереника им бъдат доказани по неоспорим начин. Съдия Веселка Узунова обаче категорично отхвърли молбата им, и както вече бе казано, разпореди на съдебните медици да извършват щателни прегледи на Дражев преди всяко съдебно заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във