Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Министерство на правосъдието
- Министърът на правосъдието Георги Петканов бе в Люксембург, където участва в Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на държавите членки на Европейския съюз, на България и на Румъния. На заседанията бяха обсъдени актове на Евросъюза в областта на правосъдието - проекти за рамкови решения за прилагане на принципа за взаимно признаване при изпълнение на присъдите, някои процесуални права в наказателното производство в ЕС, решение за европейската заповед за доказателствата и за борба с организираната престъпност.
- Седем надзиратели от надзорно-охранителния състав на следствения арест в Шумен бяха уволнени, а други трима получиха дисциплинарни наказания заради бягството на двама задържани. На 16 април арестантите се измъкнали под носа на охраната. Те бяха задържани на 19 април в къща в село край Шумен. Разпоредената от Министерството на правосъдието проверка установи груби нарушения на вътрешния ред и организацията на охраната, както и грешки при изолацията на арестантите.

Висш съдебен съвет
- Висшият съдебен съвет избра нов заместник-председател на Софийския районен съд (СРС) и шеф на Наказателната колегия (НК). С 19 гласа за мястото зае Георги Ушев. Постът бе овакантен преди около два месеца, след като предишният шеф на НК Вера Цветкова бе повишена в Софийския градски съд. Георги Ушев вече е известен на висшите магистрати, защото на 1 юли 2005 г. бившият главен прокурор Никола Филчев и подчинените му във ВСС внесоха предложение за дисциплинарното му наказание. Мотивът бе, че той е забавил недопустимо насрочването на дело за измама с над 200 свидетели. Проверката на сигнала бе възложена на заместник-председателя на Върховния касационен съд Румен Ненков, който на 12 юли обяви, че Ушев не е извършил никакво нарушение.

Военноапелативен съд
- Военноапелативният съд осъди на седем години затвор надзирател от Софийския затвор. Бившият главен сержант Георги Иванов бе пратен зад решетките за това, че на 28 март 2003 г. у него са били намерени 40 пакетчета с хероин (общо 3.7 грама) и 30.4 грама марихуана (чл. 354а от Наказателния кодекс). Иванов бе признат за виновен и по обвинение за незаконно притежаване на боеприпаси - чл. 339 от НК. В дома му са били открити 50 патрона, калибър 6.35 милиметра. Миналата година Софийският военен съд го оправда по всички обвинения. Присъдата на въззивната инстанция може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Софийска градска прокуратура
- Софийската градска прокуратура внесе в съда два обвинителни акта срещу следователи от Шесто териториално отделение на Столичната следствена служба. Срещу Мария Илиева е повдигнато обвинение по чл.354а от Наказателния кодекс - купуване и притежание на дрога, както и по чл. 339 от НК - незаконно притежаване на оръжие. Следователката бе задържана от НСБОП на 3 февруари 2006 г., а заедно с нея бе арестуван и пласьорът Александър Христов. В дома на Илиева бяха открити три дози хероин (около половин грам), чиято стойност е 48 лева. Освен това в жилището на магистратката антимафиотите откриха и газов пистолет ИЖ, преработен за стрелба с бойни патрони.
Вторият следовател, който трябва да погледне Темида в очите, е Борис Владимиров. Срещу него е повдигнато обвинение за подкуп (чл. 302 от НК), което се наказва със затвор от три до десет години. На 7 декември 2005 г. той е взел 300 лв. и 100 евро от Тодор Илиев, за да прекрати издирването на Илиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във