Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Главен прокурор
- Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се оплака на главния прокурор Борис Велчев от ОМО Илинден. Според воеводите досега тази организация била толерирана от магистратурата заради делата, които печелят в Страсбург. Главният прокурор е обещал занапред прокуратурата да няма по-специално отношение и да третира ОМО Илинден наравно с всички останали организации в страната. Каракачанов даде на Велчев сигнали за сепаратистки действия и изказвания на представители и на ОМО Илинден и сигнали за Миллет-Тракия и за Адем Кенан. Прокуратурата работи вече по случаите, заяви обвинител №1.
- Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил също посети главния прокурор. Във вторник (2 май) той му занесе два сигнала - за горската мафия и за 20-годишното ирландско месо. След срещата Борис Велчев заяви, че ако зад незаконната сеч стоят политици, прокуратурата няма да се поколебае и при достатъчно данни обвинител №1 ще поиска техния имунитет. Велчев допълни, че държавното обвинение не е спирало да работи по сигналите за горската мафия. В някои райони на страната са постигнати значителни успехи. В Пловдив например имало над 120 осъдителни присъди.

Дела
- Интересно дело се гледа във Великотърновския районен съд. ВиК Йовковци в града съди германска студентка за нанесени неимуществени вреди. Управителят Евгени Николов, иска 2000 лв. обезщетение от Кристина Енгел за уронване на престижа на дружеството и на него самия.
По линия на международната студентска организация АЙСЕК миналата година във ВиК Йовковци студентката Кристина Енгел трябвало да изкара шест месечна практика като лаборант. На 10 октомври дружеството организира пресконференция, на която смята да я представи. На знаменателното събития обаче Енгел заявява пред всички медии, че е член на религиозната организация Свидетели на Йехова. Този факт не е бил известен на управителя Евгени Николов и той отказва да подпише договора на чужденката.
На 6 април съдът дава ход на делото. Тъй като Енгел не е намерена в България, тя ще бъде потърсена в Германия, за да й връчат съдебните книжа. Делото най-вероятно ще продължи след около три месеца.
- Четирима русенски стоматолози са следствени за съставяне на документ с невярно съдържание. Сигналът до Икономическа полиция и прокуратурата в града е подаден на 2 май от отдел Контрол на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК).
Разследващите органи трябва да установят дали зъболекарите наистина са слагали пломби на пациентите си, или само са взимали пари от Здравната каса.
Според началника на РЗОК-Русе Мария Радева има данни, че стоматолозите са изписали в амбулаторните си листи и в здравноосигурителните книжки на граждани дейности, които на практика не са били извършени. Зъболекарите писали, че са слагали пломби или са вадили зъби, а всъщност това било правено преди няколко години от други техни колеги.
Експерти на РЗОК ще прегледат зъбите на децата от русенско село, за да проверят дали наистина им е направено лечение на пулпит. Тази дейност се заплаща от касата само за лица до 18 години и е най-скъпата стоматологична манипулация, покривана от РЗОК.
Полицаите пък ще правят анкети с пациенти на заподозрените стоматолози или с родителите на лекуваните деца, ще се правят и графологични експертизи на подписите в отчетните документи.
Според Мария Радева зъболекарите са взимали поне четирицифрени суми за измислените си дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във