Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Висш съдебен съвет
Новият градски прокурор на София се казва Вичо Вичев. Предложението е на главния прокурор Борис Велчев. В сряда (10 май) Висшият съдебен съвет го назначи с 18 гласа за, три против и един въздържал се. Преди да поеме поста, Вичо Вичев бе районен прокурор на столицата. Кадровата рокада се наложи, тъй като преди две седмици, след решение на ВСС, Борис Велчев повиши доскорошния градски обвинител №1 Бойко Найденов, като го премести във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Найденов оглави нейния отдел Информация и анализ и стана говорител на ВКП.
Очаква се следващата седмица Борис Велчев да предложи на ВСС да назначи на поста районен прокурор на София един от двамата досегашни заместници - Петър Чалъмов или Александър Налбантов.
Велико Търново
- Петнайсет преподаватели от СОУ Св. св. Кирил и Методий ще бъдат изправени пред Районния съд в град Елена по обвинения за документни престъпления (чл. 311 от Наказателния кодекс за изготвяне на документи с невярно съдържание). Ако бъдат признати за виновни, ги чакат до пет години лишаване от свобода. Следственото дело бе образувано по сигнал до Великотърновската окръжна прокуратура, че в дневниците на горните класове в училището са вписани оценки на деца, които въобще не го посещават. Сигналът е подаден от Стефан Василев Драгнев, но по-късно става ясно, че на посочения адрес в Златарица такова лице не живее. Въпреки анонимката обаче магистратите започват разследване, което продължава повече от месец. По-голямата част от дневниците и училищната документация са иззети като веществени доказателства, а експертизите доказват, че всичко в анонимния сигнал е истина. Очаква се процесът да бъде насрочен в близките няколко дни, но първото заседание по делото ще бъде най-рано през юни, защото в Елена работят само двама районни съдии.
Русе
Русенският окръжен съд обяви, че 26-годишната Дилбер Мохаремова (лекар-ординатор) и 53-годишният фелдшер Борис Попов са виновни за смъртта на журналиста от в. Бряг Павел Стоянов, защото са изпълнили своите задължения немарливо. Въпреки това двамата бяха санкционирани с административното наказание глоба и бяха лишени от право да упражняват професията си. Дилбер Мохаремова ще трябва да плати 800 лв. и няма да работи като лекар-ординатор в тамошната Спешна помощ година и половина, а Борис Попов бе глобен с 600 лв. и ще си остане вкъщи само шест месеца. Куриозно е, но истинското наказание на двамата немарливци се стовари върху главите им малко по-късно: съдът постанови те да изплатят и разноските по делото, които са в размер на 2500 лева.
Любопитно
Заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Венета Марковска помъдря с още една година. По случай рождения си ден на 12 май (петък) Венета Марковска събра на тържество колегите си от ВСС и от съда в ресторанта на Съюза на юристите. Екипът на Параграф 22 честити на рожденичката и й пожелава още дълги години справедливо да правораздава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във