Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Народно събрание
- Комисията по правни въпроси на Народното събрание обсъди в сряда (17 май) проекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет на 7 април. В проекта се завишава наказанието за сексуални престъпления срещу деца, но се намаляват годините затвор за кражба.

Върховен административен съд
- Върховният административен съд (ВАС) повиши бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. През ноември миналата година заместник главният прокурор и шеф на Върховната административната прокуратура (ВАП) Митьо Марков предложи Несторов да бъде качен във ВАП. ВСС одобри идеята. Седмица по-късно Марков би отбой и каза пред ВСС, че е допусната грешка с повишението на Несторов, защото той има две последователни дисциплинарни наказания понижаване в длъжност. Тези наказания изтичат в края на 2007 г. и дотогава Несторов не може да бъде повишаван. ВСС обаче отказа да върне Несторов в районната прокуратура и заради това Марков сезира ВАС.

Висш съдебен съвет
- Висшият съдебен съвет (ВСС) свали имунитета и отстрани временно от длъжност пловдивския следовател Асен Киров. Мотивите за това са злоупотреби и неизпълнение на служебните задължения. По неофициална информация следователят ще бъде разследван във връзка с отвличането на бизнесдамата Миланка Георгиева на 18 април 1999 година. Тогава бившият директор на РДВР Пловдив Илиян Йорданов наредил на следователя Киров да не арестува похитителите Стоян Къртев, Никола Николов, Димитър Крантов, Рамадан Хашим и Стоян Лозанов. Освен това следователят подменил разпита на пострадалата с друг, написан в адвокатска кантора. Делото срещу Къртев и съучастниците му приключи едва на 3 май 2006 г. със споразумение между подсъдимите и прокуратурата за тригодишни условни присъди. Групата трябва да изплати обезщетение на пострадалата в размер на 20 000 лева.

Главен прокурор
- Софийската районна прокуратура (СРП) предложи на Борис Велчев да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на доскорошния депутат от Атака Павел Чернев. Повод за това е инцидент, разиграл се на 7 февруари тази година, при който Ивайло Златков от Българския национален фронт на Борис Расате пострада пред софийското студио на бургаската кабелна телевизия Скат. На излизане от телевизията Ивайло Златков, в присъствието на неговата сподвижница Адриана Митева, е нападнат и пребит от Павел Чернев, Пело Стоев и други, неизвестни засега, хора от Атака. Делото бе прекратено на 18 март от СРП, но заместник градският прокурор на столицата Николай Кокинов го възобнови на 28 април. Разследването приключи в понеделник (15 май) и ден по-късно Софийската районна прокуратура предложи на Борис Велчев да внесе искането за имунитета на Чернев в Народното събрание, тъй като има достатъчно доказателства за извършено от него престъпление по чл. 131 и чл. 325 от Наказателния кодекс - нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Главният прокурор възложи на прокурори от Върховната касационна прокуратура да се запознаят със събраните материали и да му докладват в най-скоро време дали искането на СРП е основателно.
- Лидерът на съюз Дясна алтернатива и депутат от ОДС Надежда Михайлова занесе на главния прокурор Борис Велчев два сигнала за нарушения, извършени от кмета на Гълъбово Николай Колев и от фирми, прекупващи тютюн. След срещата с обвинител № 1 Михайлова заяви, че Колев източва общината чрез 12 фирми, в които участва, въпреки че Законът за местното самоуправление му забранява да върти стопанска дейност. Колкото до втория сигнал, Надежда Михайлова обобщи, че става дума за рекет над производителите и обеща да говори, след като приключи проверката на прокуратурата.

Полиция
- Неизвестни лица разбиха редакцията на в. Новинар и на електронното издание Всеки ден в четвъртък през нощта (18 май), съобщи МВР. Крадците се опитали да изнесат няколко големи метални каси, пълни с документи, но явно плячката се е оказала непосилна за тях и затова те са задигнали само една малка метална касета. Директорът на в. Новинар Мирослав Боршош заяви пред медиите, че в открадната касета е имало материали, свързани с разследвания на журналистите от вестника, и малка сума пари.

Дела
- Темида отново ще нищи незаконната приватизация на държавното дружество Хлебна мая през 1997 година. Във вторник (16 май) Окръжната прокуратура в Русе внесе нов обвинителен акт в съда. Девет души ще застанат на подсъдимата скамейка, сред които и секретарят на СДС в Русе Юлиян Гарелов. Случаят Хлебна мая нашумя преди близо девет години, след като изпълнителният директор на дружеството Кръстан Радев се самоуби в софийския Паркхотел Москва. Заради източването на дружеството и далавери около неговата приватизация Юлиян Гарелов, бизнесменът Борислав Ганев, тогавашният председател на русенската Подкрепа - Валентин Димитров, съпругата му Магдалена и бившите служители в дружеството - Лиляна Михайлова, Силви Димитров, Йордан Йорданов, Орлин Захариев и Ружа Колева, бяха обвинени в престъпления по служба, длъжностни присвоявания и документни престъпления. На 21 януари 2001 г. Русенският окръжен съд оправда Гарелов, Ганев и Димитров, а останалите получиха условни и ефективни присъди. Докато делото се придвижваше по инстанциите, част от събраните доказателства изчезнаха и Върховният касационен съд върна делото за ново разследване.
- Пловдивски лекар отива на съд за продажба на жълти рецепти на наркозависими лица. Според обвинителния акт, издаден срещу д-р Ангел Христозов, се твърди, че той е изписал на над 200 души рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества като глутетемид и кодтерпин, без да извършва необходимите прегледи и разговори с пациентите. В много от случаите Христозов (който е психиатър) е изписвал рецепти на името на познати, родители и приятели на свои пациенти. За всяка рецепта докторът взимал по два лева. Престъпната му дейност е продължила повече от една година. Районният център по здравеопазване (РЦЗ), който контролира аптеките, работещи с наркотични вещества, е следил д-р Христозов дълго време, защото в края на 2001 г. психиатърът взел 25 кочана с по 50 рецепти от РЦЗ, които малко по-късно залели пловдивските аптеки.
През 2004 г. д-р Ангел Христозов е арестуван на работното му място в Центъра по наркомании в пловдивския психодиспансер. Заедно с него на подсъдимата скамейка ще се изправи и магистър-фармацевтът Стоилка Атларска, която редовно е изпълнявала рецептите на Христозов, снабдявайки по този начин с наркотични вещества и тийнейджъри под 18 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във