Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховен административен съд
- Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да разглежда жалбата на фирма Екса (избрана от прокуратурата да ремонтира кабинетите й в Съдебната палата) срещу решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 29 март. Тогава магистратите приеха доклад на Софийската градска прокуратура, в който бяха изброени нарушения, извършени от Екса. ВСС упълномощи главния секретар на съвета Славка Каменова да изпрати писмено предупреждение до дружеството да отстрани нарушенията. Ако указанията не се изпълняват, Каменова трябва да прекрати договора с Екса.
Дружеството останало недоволно именно от възможността да изтърве поръчката и заради това е сезирало Върховния административен съд. Но съдиите приемат, че Екса няма правен интерес да обжалва становища на ВСС, защото решението на съвета не е индивидуален административен акт.

Дела
- Софийският градски съд (СГС) отложи делото срещу Цанко Дренски, съпруг на депутатката от НДСВ Теодора Дренска. Цанко Дренски е подсъдим за документна измама. Заедно с него на подсъдимата скамейка за изправени още четирима души. Делото трябваше да започне в понеделник (22 май), но един от подсъдимите пострадал при катастрофа и заради това то бе отложено за 13 юли.
Според обвинителния акт на 14 март 2001 г. Дренски се опитал с невярна справка-декларация за ДДС да получи без основание 180 400 лв. от държавния бюджет. Останалите четирима са обвинени за съставяне на данъчни фактури с невярно съдържание за доставки на екстракт от билки и за произведен крем за износ за повишаване на потентността. Ако вината на Дренски се докаже в съда, грозят го от три до петнадесет години затвор. Дренски е подследствен и в Благоевград за укриване на данъци и контрабанда.
- Лидерът на Атака Волен Сидеров не се яви на делото, заведено срещу него за хомофобски изказвания, подбуждащи към дискриминация. Искът е подаден от коалиция Граждани срещу омразата. Процесът трябваше да се гледа във вторник (23 май), но бе отложен за трети път. Адвокатите на Сидеров обясниха пред съда, че клиентът им не се е явил в залата, тъй като е нередовно призован. Освен това не иска да си прави реклама и да си губи времето с празни занимания предвид предмета на делото, каза защитникът на партийния лидер Антон Сираков. Процесът бе отложен.

Агенция Митници
- Близо 10 кг ефедрин (прекурсор за производство на синтетични наркотици) задържаха митничарите на ГКПП-Капитан Андреево. Веществото е открито при проверка на автобус с турска регистрация, който пътувал от Турция за Македония. Ефедринът е бил скрит в тостери, превозвани в товарното помещение на рейса. Според обясненията на 25-годишния стюард, който е македонец, тостерите са му предадени в офиса на фирмата в Истанбул и е трябвало да бъдат доставени в Скопие. На стюарда е съставен акт за митническо нарушение.

Любопитно
- Съдията от Софийския градски съд (СГС) Мими Петрова лично е завела подсъдим на лекар, след като се усъмнила в представения от адвоката му болничен лист. Според документа Димитър Димитров имал оток на мозъка и заради това не можел да се яви на делото срещу него и срещу други двама, всичките обвинени в грабеж, придружен със средна телесна повреда.
Неявяването на Димитров на заседанието на 19 май ядосало Мими Петрова. Заедно със съдебния състав и със съдебни полицаи тя отишла в дома на болния, извела го оттам и го закарала на лекар. Докторът установил, че подсъдимият няма оток в мозъка, а ангина, която не му пречи да се яви в съда. Като чула диагнозата, съдия Петрова изменила мярката за неотклонение от парична гаранция в задържане под стража. Пред колеги Мими Петрова обяснила, че това е подигравка със съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във