Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Дела
- Старозагорският окръжен съд се трогна от горестните самопризнания на 72-годишната Светла Костадинова (бивша счетоводителка) и на 48-годишния Дачо Велков (бивш металург и журналист) и, вместо да ги прати за по три-четири години в затвора, им наложи условни присъди. Двамата бяха изправени на подсъдимата скамейка за престъпление по чл.212, ал.5 от Наказателния кодекс - документна измама в особено големи размери, защото са направили опит да източат незаконно ДДС в размер на 83 333 лева. До момента Дачо Велчев е с две присъди за подобни престъпления - административна глоба и пробация, а Светла Костадинова е обвиняема по дело за източването на 15 млн. лв. ДДС, образувано през април тази година.
- Бургаският районен съд отложи за четвърти път делото срещу част от бушоните на финансовата пирамида Галакси. Според предварително обявените намерения на районните магистрати, заседанието трябваше да започне на 1 юни и да приключи на 16 юни. Доказателствата са събрани в девет тома, подсъдими са тринайсет души от Бургас, Варна, Добрич и София, а свидетелите и вещите лица са общо деветдесет и един. Обвинителният акт по делото бе внесен в Бургаския районен съд в началото на 2005 г., а през месец май същата година 25-годишният Ангел Каталиев и 22-годишната Пламена Хрусанова се признаха за виновни, сключиха извънсъдебно споразумение с Бургаската районна прокуратура и получиха по една година затвор условно.
- Състав на Софийския районен съд с председател Ани Захариева осъди на една година условно скандалния столичен нотариус Георги Златев, който миналата година продаде беемвето на президента Георги Първанов на човек от Нова телевизия. Според осведомени, за продажбата на двамата мерцедеса на бившия вече главен прокурор Никола Филчев нотариус Златев би трябвало да бъде осъден на две години условно, освен ако софийските районни слуги на Темида не решат, че той вече е наказан достатъчно сурово за професионалната си немарливост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във