Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховен касационен съд
- За една седмица Върховният касационен съд (ВКС) два пъти сезира Конституционния съд (КС) заради последните поправки в основния закон. В понеделник (5 юни) Пленумът на ВКС поиска да се обяви за противоконституционен текстът от основния закон, според който Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се освобождават от Президента на републиката по предложение на една четвърт от народните представители, прието с мнозинство две трети от депутатите. Президентът не може да откаже освобождаването при повторно направено предложение. Става дума за т.нар. импийчмънт.
Вторият текст, който Пленумът на ВКС атакува, се отнася до спорната разпоредба в конституцията, според която министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, преместване, понижение и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи. От ВКС настояват той също да бъде обявен за противоконституционен. Основният мотив и на двете предложения е, че тези текстове накърняват независимостта на съдебната власт. Нещо, за което страната ни бе критикувана при последния мониторингов доклад на Европейската комисия от 16 май.

Главен прокурор
- Главният прокурор Борис Велчев се срещна с гръцкия си колега Димитриос Линос в понеделник (5 юни) и обсъди дейността на двете прокуратури. Борис Велчев се впечатлил от начините, по които гръцките обвинители се борят с корупцията както в самата съдебна система, така и навън. В южната ни съседка например магистратите декларират доходите и имуществото си пред прокуратурата. Тя пък проверявала данните в документите и ако забележи несъответствия, се извършва проверка. Ако се открият нарушения срещу въпросният магистрат, се образува дисциплинарно производство.
Хубаво би било и при нас да има по-голям контрол върху доходите на магистрати. Може да се помисли Сметната палата не само да регистрира подаването на декларациите, но и да извършва проверка на данните, написани в тях. Ако се констатират нарушения, прокуратурата охотно ще се намеси, каза Борис Велчев.
- Прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Асен Арсов служебно ще провери четирите прекратени дела срещу вътрешния министър Румен Петков. Това заяви главният прокурор Борис Велчев в сряда (7 юни). Той имал усещането, че част от шума около делата идва от определени политически сили. Ще избягаме от конфликт с максимална публичност и огласяване на мотивите си, обеща Велчев.

Дела
Софийският градски съд (СГС) възобнови още едно дело срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски. В сряда (7 юни) съдия Георги Колев за първи път, след като Софиянски се отказа от депутатския си имунитет, заседава по делото за Бизнесцентър Гурко 1. Софиянски е обвинен, че не е изпълнил решение на Столичния общински съвет и е одобрил внасянето на апортна вноска в бизнес центъра. От тези действия за общината са настъпили щети за 1.035 млрд. неденоминирани лева.

Екшън
Неизвестни взривиха служебния автомобил на старозагорския кмет д-р Евгений Желязков. По данни на МВР, седемнайсет души са разпитани за атентата, част от които са от местния криминален контингент. Проверяват се фирми, които развиват дейност на военния полигон Змеево. Ще бъдат препитани и онези, които на протестните митинги срещу обгазяванията на града са заплашвали д-р Желязков с насилие, заяви шефът на Областната дирекция на полицията в Стара Загора - главен комисар Тончо Михайлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във