Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Дела
- Върховният касационен съд (ВКС) потвърди 10-годишната присъда срещу Златка Михайлова, постановена от Пловдивския окръжен съд. Михайлова е обвинена в притежание на наркотици (чл. 354а от Наказателния кодекс). Живеела е със съпруга си в кв. Столипиново в Пловдив. Мъжът й бил общ работник, а тя продавала сокове и закуски. Според обвинителния акт през лятото на 2003 г. Михайлова сменила бизнеса и започнала да продава дрога. Дозите с хероин, опаковани в пакетчета тип писмо, тя носела в пазвата си, а сделките осъществявала най-често пред или във входа на блока, в който живеела. На 21 август 2003 г. по обед, докато уговаряла поредната продажба, пристигнала полицейска кола. Михайлова хукнала към жилището си, излязла на балкона и изхвърлила 88 дози хероин пред... очите на ченгетата.
- Пловдивският апелативен съд потвърди 8-годишната присъда на турския гражданин Ведат Бенеджи, наложена му от Пловдивския окръжен съд. Ведат Бенеджи беше признат за виновен в това, че в началото на февруари 2004 г. е държал и продал 72 кг амфетамин на стойност над 2 млн. лева. Купувачът на дрогата - Йордан Местов, бе осъден на десет години лишаване от свобода.
- Русенският окръжен съд отново не успя да даде ход на делото за източването и незаконната приватизация на Хлебна мая. Този път в съдебната зала не се яви адвокатът на подсъдимия Юлиян Гарелов - Стефан Боров, който се оказа много болен. Съдия Венцислав Любомиров насрочи следващото заседание за 5 юли, като дотогава ръководството на Русенската адвокатска колегия трябва да назначи служебен защитник на друг от подсъдимите - Силви Димитров.

Любопитно
- От началото на учебната 2007/2008 г. студентите от специалността Право във Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий ще изучават медиацията (извънсъдебно решаване на спорове) като самостоятелна дисциплина. Според учебния план на университета, одобрен от Министерството на образованието и науката, обучението ще се провежда факултативно. Освен теоретичния курс (45 академични часа) програмата предвижда студентите да участват и в решаването на конкретни казуси чрез медиация.
- Столичният градоначалник Бойко Борисов сезира Съвета по електронни медии и Софийската градска прокуратура за поведението на БНТ, която излъчила нерегламентиран протест на жителите на с. Яна срещу намеренията на общината да складира софийските боклуци край селото. Според хора с услужлива памет, по този начин бившият главен секретар на МВР е влязъл в историята като първият кмет, който иска от държавното обвинение да санкционира медия за отразяването на реално случило се събитие.
- МВР заведе няколко иска срещу Висшия съдебен съвет (ВСС) заради неизплатени над 1 млн. лв. за експертизи. През април и септември 2005 г. МВР изпрати писма на ВСС, с които настояваше да си получи дължимите от следствието и прокуратурата суми за експертизи на Националния институт по криминалистика и криминология за периода 2001-2004 г. или ще заведе искови молби. През месец май 2004 г. Висшият съдебен съвет прие наредба за възнагражденията на вещите лица. В нея бе записано, че съдебната система не плаща на МВР за експертизи, но в началото на 2005 г. обаче Върховният административен съд отмени този текст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във