Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховен касационен съд
- Осемчленна делегация от Върховния касационен съд (ВКС) замина за Москва по покана на председателя на Върховния съд на Руската федерация Вячеслав Лебедев. Начело на българската делегация е шефът на ВКС Иван Григоров. Той и колегите му ще участват в конференция на тема: Прилагане на нормите на наказателното и наказателно-процесуалното законодателство от съдилищата в Русия и България. Във форума се включи и председателят на Военноапелативния съд ген. Веселин Пенгезов.
МВР
- Председателят на Клуб - журналисти срещу корупцията Ренета Николова предаде на министъра на вътрешните работи Румен Петков списък със 163 имена на членове на клуба за проверка за принадлежност към службите на бившата Държавна сигурност (ДС). Освен това Николова иска и справка дали в архива на МВР има информация за членове на клуба, които са били разработвани от ДС. От създаването си до днес Клуб - журналисти срещу корупцията има като основна цел да обедини хора с Чисти лица, които имат ангажимент и активна гражданска позиция да работят за ограничаване на корупцията в нашето общество, се посочва в писмото до министъра. Искаме да проверим дали всичките ни сподвижници и активисти са достойни хора, се казва още в писмото. Ако бъдат установени доносници на ДС сред редиците на Клуба, тяхното членство ще бъде прекратено.
Дела
- Пловдивският окръжен съд отказа да регистрира партията на Мендерес Кунгюн. На 12 юни шестима души внесоха в съда заявление за вписване на сдружение с нестопанска цел Национално турско обединение. Според устава, сред основните цели на сдружението са развитие и утвърждаване на гражданското общество сред турско-мюсюлманската общност и противодействие чрез мирни средства на агресивните прояви на етнонационалистическите формации и национал-шовинистичната и расистка пропаганда срещу турско-мюсюлманската общност. Като органи на управлението са посочени общо събрание и управителен съвет с председател Мендерес Мехмед Кунгюн.
В понеделник (19 юни) съдът обаче отказа регистрация и вписване на сдружението. В мотивите си магистратите сочат, че част от целите на обединението имат политическа насоченост. А съгласно чл.12, ал.2 от конституцията, сдруженията на гражданите не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.
- Варненският районен съд призна за виновен Анатоли Бебов и го осъди на шест години затвор. На 19 юли 2004 г. в условията на опасен рецидив Бебов измамил двама души, единият от които управител на Слимекс - ООД. В резултат на престъплението компанията претърпяла имотна вреда в размер на 2112.47 лева.
Според обвинителния акт през юли 2004 г. представител на фирма Слимекс пуснал обява във вестник, че търси дистрибутори за месо и месни продукти. Бебов се отзовал, но под чуждо име - Пламен Стоянов. Той обяснил, че представлява фирма Блиц -Варна ООД - гр. София. Посочил данъчен номер и БУЛСТАТ. В хода на разследването станало ясно, че тази фирма е действаща, но Бебов няма нищо общо с нея. Уговорката била следната - измамникът наема складове, а сливенската фирма му доставя 370 кг разфасовки на свинско месо. След като получил стоката, Бебов обещал да плати 2112.47 лв. за нея.
На 19 юли 2004 г. шофьор на Слимекс докарал във Варна договореното количество месо. Бебов обяснил на шофьора, че за да се разплатят, трябва да отиде до банка близо до Макдоналдс драйв. Подсъдимият помолил човека да изчака в Макдоналдс, за да изтегли сумата. После тръгнал към банката и... не се върнал. След като чакал доста дълго, шофьорът се усъмнил, че нещо не е наред. Търсил подсъдимия в банката и около нея, но без резултат. Качил се в автомобила и забелязал, че Бебов е забравил кутията си с цигари в кабината, по която били и отпечатъците му. Така измамникът бил идентифициран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във