Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховен административен съд
- Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев продължава обиколката си в страната, за да търси сгради за новите административни съдилища. В понеделник (3 юли) той разговаря с областните управители на Ловеч - Сурай Велиева, и на Плевен - Цветко Цветков.
КактоПараграф 22 вече писа, поводът за тези срещи е, че с приемането на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) се създават 28 регионални административни съдилища със седалища и съдебни райони, които съвпадат със седалищата и съдебните райони на всеки от окръжните съдилища. Съгласно АПК Министерският съвет и областните управители са задължени да осигурят помещения за дейността на административните съдилища.
В административния съд в Ловеч ще работят шестима съдии, един младши съдия и 22 служители, а в Плевен - ще бъдат назначени осем съдии, двама младши съдии и 32-ма служители.

Главен прокурор
- Председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) адвокат Михаил Екимджиев изпрати писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което упреква държавното обвинение в „институционална отмъстителност заради практиката да се възобновяват дела срещу хора, дръзнали да съдят държавата.
Според адвоката веднага след като разследваните заведат дела по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани (ЗОДВПГ), прокуратурата подновява вече прекратени наказателни производства, въпреки че не са открити нови доказателства. Екимджиев смята, че това е инструмент за натиск и сплашване. Години наред прокурори злоупотребяваха с тази възможност, наказвайки гражданите за това, че упражняват свои конституционни права, се казва в откритото писмо на адвоката до главния прокурор Борис Велчев.

Дела
- Окръжният съд в Пловдив осъди на пробация 58-годишен мъж, който предлагал подкуп в размер на 5 лева. На 3 април Васил Димитров и съпругата му Надка Димитрова били спрени от полицаи, докато тя управлявала автомобила им, защото нарушила Закона за движение по пътищата. Двете ченгета се заели да съставят акт, но Васил Димитров се опитал да предотврати санкцията с банкнота от 5 лева. Полицаите обаче го арестували за предлагане на подкуп. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.
- Друг състав на Окръжния съд в града на Тепетата призна за виновни двама данъчни служители Красимир Шутилов и Радка Ситева, че са взели рушвет в размер 3000 лева. Те също са осъдени на пробация.
На 23 януари двамата извършили данъчна ревизия на фирма Груев - 2001 ЕООД, намираща се в с. Войводиново, Пловдивско. Те поискали от собственика Никола Груев 3000 лв. подкуп, за да му намалят сумата, която дължи като данъци. Тримата се уговорили да се видят, за да се осъществи сделката. На 2 февруари Красимир Шутилов и Радка Ситева се срещнали с Никола Груев, за да приберат парите. В момента на тяхното получаване обаче двамата данъчни инспектори били задържани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във