Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховен административен съд
- Новите 28 административни съдилища най-вероятно ще отворят врати на 1 март 2007 година. Това заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. От тази дата всички жалби срещу административни актове ще се подават в новите съдилища. Според Пенчев това е една доста дисциплиниращ ред. Той добави, че Висшият съдебен съвет (ВСС) вече е определил бройките на съдии, младши съдии и съдебни служители във всеки един от тези окръжни административни съдилища.

Софийски районен съд
- Брачната колегия на Софийския районен съд (СРС) ще е първата, която ще се нанесе в новата му сграда на бул. Цар Борис III (бившето ГУСВ). Преместването ще започне на 17 юли и ще продължи до 21 юли. За този период брачната колегия няма да работи нормално. Всички дела са пренасрочени. През това време с гражданите ще работят регистратурата на колегията и дежурният съдия, който дава разрешения за разпореждане с имущество на деца и лица, поставени под запрещение. Но справки няма да могат да се правят. Банковото гише в новото помещение на съда също няма да работи. Таксите по делата ще могат да се внасят в най-близкия клон на ХЕБРОСБАНК (Център за продажби Витоша).

Дела
- Русенски магистрат постави рекорд по разкриване на престъпление, залавяне на извършител, провеждане на разследване и осъждане на виновния. Всичко това се случи в рамките на един ден.
В понеделник (11 юли), докато отивал на работа, прокурор от Русенската районна прокуратура забелязал младеж да краде колело, оставено пред вход на блока му на ул. Опълченска в града. Магистратът подгонил крадеца и успял да го хване. Викнал полиция, която пристигнала веднага и отвела в ареста 24-годишния Николай. Още същия ден било образувано незабавно производство, което веднага било внесено в Районния съд в Русе. Към 16.30 ч. в понеделник процесът приключил. Двадесет и четири годишният мъж предпочел да сключи споразумение с прокуратурата, което било одобрено от съда. Николай вече имал друга, едногодишна условна присъда и тъй като нарушил тригодишния изпитателен срок, този път отива в затвора за година и половина.
- За четвърти път Софийският районен съд (СРС) не успя да даде ход на делото срещу лидера на Атака Волен Сидеров. Жалбата е подадена от представители на гей организации, които го съдят за хомофобски изказвания. Процесът бе отложен за 4 септември.
Сидеров се яви за първи път на заседанието на делото в сряда (12 юли), след като магистратите го задължиха да стори това, защото в противен случай можело да вземат за основателни твърденията на ищците и той да загуби процеса.
Пред журналисти националистът коментира, че не е обиждал никого от хората, които го съдят, и добави, че когато човек с хомосексуални зависимости влезе в политиката, трябва да се търсят втори планове за неговото поведение, някакви зависимости, които да определят действията му като политик.
- Пловдивският районен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража на 17-годишния Тодор Б. Младежът е обвинен за блудство. Според разследващите през 2006 г. той многократно е блудствал с 10-годишната си сестра, като я е принуждавал към това със сила и заплахи. Магистратите приеха, че до момента има достатъчно доказателства, че Тодор е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това те сметнаха, че има риск той да извърши и друго престъпление.
- Шуменският окръжен съд призна за виновен 48-годишния Салим Салимов от с. Мостич. На 28 юни във Велики Преслав мъжът се опитал да подкупи с 50 лв. полицай. Салим беше осъден по бързата процедура на пробация за срок от 2 години, 200 часа безвъзмезден обществен труд и глоба в размер на 100 лева. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.


Полиция
- Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е иззела по време на операция 20 000 диска с анимационния филм Том и Джери. Дисковете са били предназначени за разпространение със столичен вестник.
Акцията е била проведена в ИПК Родина. Анимационните филми са били възпроизведени и разпространени без уредени авторски права. Арсис консултинг - юридическият представител на Уорнър брадърс за страната, са категорични, че права за разпространението на анимацията не са предоставяни на нито едно друго физическо или юридическо лице в България. По данни на ГДБОП са предотвратени щети на стойност над 550 000 лева. Операцията е проведена в момент, когато продукцията е била товарена в микробусите на пет разпространителски фирми. По случая е образувано дознание.
- Полицай простреля рецидивист, който отказал да се подчини на негово разпореждане. Малко преди полунощ в сряда (12 юли) в дежурната част на варненската дирекция на полицията е получен сигнал за възникнал скандал в центъра на с. Бозвелийско, община Провадия. Пристигналият на място автопатрул установил, че 34-годишният С.И. заплашил трима души с автоматичен нож. Седемнадесетгодишен младеж се опитал да избие ножа, но С.И. го ранил и после се прибрал в къщата си.
Полицаите отишли в дома му и видели оттам да излиза мъж с нож и брадва в ръцете. Служителите на реда се легитимирали, но мъжът ги заплашил с думите: Сега ще ви избия! Какво, като сте полицаи.
Полицаите отстъпили назад, а един от тях извадил служебния си пистолет и го предупредил, че ще стреля. Въпреки това С.И. продължил да върви към ченгето с пистолета и когато бил на около 2 м от него, замахнал с ножа към гърдите му. Полицаят обаче реагирал бързо и стрелял в краката на мъжа със стоп патрон. Но С.И. и тогава не спрял. Ченгето го ранява в единия крак, а колегите му избиват от ръцете на С.И. хладните оръжия.
Мъжът веднага е откаран в болница, но там продължил да буйства и да заплашва полицаите. Лекарите едва успели да го усмирят. С.И. е осъждан два пъти за шофиране в пияно състояние.

Митници
- Митничари от ГКПП-Калотина са открили при опит за контрабанден внос 12 000 къса цигари, марка Карелия слимс. Това е станало при щателна проверка на лек автомобил, пътуващ от Сърбия за България, при която са претърсени гумите на автомобила. Цигарите са били укрити във вътрешността им, увити в дунапрен и залепени с тиксо. На 28-годишния сръбски гражданин С.Д., който ги е превозвал, е съставен акт за митническо нарушение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във