Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Висш съдебен съвет
- Висшият съдебен съвет (ВСС) не гласува молбата на бившия правосъден министър Антон Станков да бъде повишен в ранг на съдия във ВКС и ВАС. Станков се върна на работа в Софийския градски съд през септември миналата година.
Разглеждането на молбата му бе отложено за следващото заседание на 26 юли. Причината е, че ВСС е раздвоен дали Станков може да бъде повишен на място с два ранга - единият е на апелативен съдия, а другият е на върховен съдия. Според чл.142 от Закона за съдебната власт се искат поне три години стаж на длъжността, за да се получи ранг. Тоест Станков трябва да има поне три години като съдия в СГС, за да получи ранг на апелативен съдия и поне шест години на същата длъжност ако иска ранг за ВКС и ВАС. Според една част от магистратите, той няма шест години в СГС, въпреки че е на работа там от 1997 година. Четири години му се губят, защото беше министър на правосъдието, смята проф. Александър Воденичаров. И тъй като част от неговите колеги не споделят мнението му, ВСС реши да възложи на комисията по атестиране да проучи въпроса.

Дела
- Само за две седмици Софийската градска прокуратура приключи с разследването и внесе обвинителен акт в съда срещу публичния изпълнител Александър Ангелов. Той бе задържан на 4 юли в момент на получаване на подкуп. Ангелов изнудвал за 1.5 млн. лв. бившия изпълнителен директор на Кремиковци Валентин Захариев. Срещу тези пари данъчният трябвало да осигури на Захариев разсрочено разплащане на декларирани от него данъци от около 30 млн. лева. Бизнесменът и Ангелов се уговорили да се видят в кафенето на магазин Рамстор на 4 юли вечерта, за да бъде дадена първата вноска в размер на 135 000 лева. При предаването на парите данъчният бе задържан. Срещу него е повдигнато обвинение за взимане на подкуп. Наказанието е от три до 15 години затвор. Очаква се Софийският градски съд да насрочи дата за започване на процеса.
- Софийският градски съд (СГС) поднови делото срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски за сделката на общината за Милениум център. Според прокуратурата със сключването на този договор общината е била ощетена с близо 15 млн. лева. Във вторник (18 юли) съдия Алексей Трифонов разпита няколко свидетели и вещи лица и отложи делото за 26 октомври.
Софиянски има още едно висящо дело в СГС - за сделката за Бизнесцентър Гурко 1. Преди няколко седмици съдът го оправда за сделката с Халите.

МВР
- Антимафиоти заловиха трима мъже, примамили в порномрежа 15 малолетни и непълнолетни момчета. Тримата педофили действали в София и зарибявали децата чрез контакти в ИНТЕРНЕТ. След като спечелели доверието на момчетата, мъжете ги канели на купони, където им предлагали много алкохол, съобщи МВР. Впоследствие децата са въвличани в хомосексуални оргии, а след период на манипулация сутеньорите започвали да ги предлагат на клиенти срещу заплащане. Срещите ставали в столични хотели, плащало се на ръка, като децата задържали половината от сумата. Педофилските услуги стрували 60 лв. на час, като за 6 часа се превела отстъпка от 10 лева. Връзката с потенциални клиенти ставала чрез клипове в ИНТЕРНЕТ и обяви, на които имало и телефони за връзка. Антимафиотите установили, че на ден постъпвали между 30 и 40 обаждания. Сутеньорската група е оставена в ареста, а работата по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във