Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Конституционен съд
- Конституционният съд (КС) отмени със 7 на 4 гласа във вторник (12 септември) правото на Народното събрание да прекратява преждевременно мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС). Става дума за т.нар. импийчмънт, който бе въведен с последните промени в основния закон от 30 март.
КС е решил, че 40-тото Народно събрание (НС) е превишило компетентността си и е взело решение, което е от правомощията само на Велико народно събрание. Освен това в Закона за съдебната власт същите права вече са дадени на Висшия съдебен съвет.

Дела
- Заради процеса срещу българските медици в Либия Софийският градски съд (СГС) не даде ход на делото срещу депутата от ДПС и бивш кмет на Велинград Фидел Беев. Срещу него са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление (чл. 282 от Наказателния кодекс) и за съзнателно сключена неизгодна сделка (чл. 220 от НК). В понеделник (11 септември) Фидел Беев се яви в съдебна зала без адвокат. Оказа се, че той е ангажирал за адвокат Пламен Ялнъзов, който обаче заминал за Либия, а там на 12 септември бяха изслушани пледоариите по процеса срещу петте медицински сестри. Заради това съдия Добри Ангелов отложи делото срещу Фидел Беев за 14 ноември.
- Състав на Казанлъшкия районен съд сложи край на делото за кражба на медни ламарини от обкова на Вечния огън от паметника Шипка. Стефан Митев бе осъден на две години условно с четиригодишен изпитателен срок, а Димитър Глухарев-Митко Шкурката получи две години ефективно за кражбата. Третият участник в престъплението Георги Апостолов пък бе осъден на три години зад решетките. Триото се призна за виновно за кражбата и сключи споразумение с прокуратурата. Така наказателното преследване срещу престъпниците бе прекратено. Делото ще продължи единствено срещу четвъртия обвинен Деньо Денев, който отказа да се споразумява, защото не се смята за виновен.

МВР
- Бивш служител на правосъдното министерство изстреля цял пълнител срещу група момчета в Бургас, които оцеляха по чудо. Драмата се разиграла в кафене в квартал Меден Рудник.
Пияният охранител Димитър В. стрелял с 9 мм законно притежаван пистолет Кареен. Младежите - Иван К. и Тодор А. се разминали на косъм от смъртта. Тодор е с два куршума в гърдите и с един в левия крак, а Иван е ранен в лявото бедро. Няма опасност за живота им. Срещу охранителят е образувано полицейско производство.
- Директорът на Областна дирекция Полиция (ОДП) в Сливен комисар Христо Григоров разобличи войник, който обвини полицията в побой. Преди няколко седмици 23-годишният редник Милен Петров от 13-та Бронетанкова бригада в Сливен заяви, че е бил пребит от ченгета по време на разпит.
В полицията е била извършена проверка, резултатите от която бяха оповестени в понеделник (11 септември). Проверката напълно опровергала твърдението на Петров, че побоят му е нанесен от служител на полицейския участък Петолъчката по време на разпит за разследване на кражба. Войникът е бил задържан по подозрение за участие в кражба на медни съдове и жица от сливенското село Жельо войвода. Материалите от проверката на сформираната нарочна комисия ще бъдат предадени на Военна прокуратура за независимо разследване. Петров в момента е в отпуск по болест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във