Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховна касационна прокуратура
- Върховната касационна прокуратура вече е на финалната права за ревизията на работата на държавното обвинение за последните пет години. Остава събраните данни да бъдат обобщени и анализирани и на 12 октомври окончателният вариант на доклада ще бъде публично обявен.

Дела
- Софийският градски съд (СГС) пусна под парична гаранция в размер на 1000 лв. Георги Славов-Жоро Главата, син на взривения преди три години основател на СИК Стоил Славов. Както е известно, Жоро Главата бе задържан на 8 септември и обвинен в хулиганство. На 6 септември той участвал в меле в дискотека Син сити. Тогава охранители на Славов и гардовете на заведението се сдърпаха. Жоро Главата бил с 20 души охрана, които са отказали да бъдат проверени за оръжие и са се държали арогантно към останалите клиенти, обиждали ги, а на някои нанесли и удари.
- Делото срещу лидера на Атака Волен Сидеров за инцидента на магистрала Тракия бе спряно от прокуратурата във вторник (19 септември). Партийният шеф е обвинен за две престъпления - склоняване към лъжесвидетелство и укриване на лице от правосъдието. Повод за спиране на делото е започналата президентска кампания, по време на която Сидеров се ползва с имунитет по наказателни дела.

Смолян
- Прокурор проверява обединението за ислямско развитие и култура в Смолян. Окръжният прокурор Димчо Георгиев е сезирал Регионалното управление Сигурност в областния град. Магистратът иска от службата всички материали за дейността на движението, с които разполага. Обединението нашумя, след като сезира Комисията за дискриминация за отказа на смолянска гимназия да допусне две момичета да влизат в час забрадени. След това пък спонсорира футболен клуб Рудозем 2005, който играе с полумесец на екипите.

МВР
- Фалшив сигнал за бомба на летище Варна вдигна полицията на крак. Около 04.00 ч. в неделя (17 септември) на тел. 166 е получено съобщение от анонимен мъжки глас, че на аерогарата в морската ни столица има поставено взривно устройство, което до 5 минути ще експлодира. Полицията е установила, че обаждането е извършено от мобилен телефон с карта Прима. При претърсването бомба не е открита. В 6.10 ч. нормалната работа на летището е възобновена.
- ГДБОП задържа част от престъпна група, пренасяща висококачествена дрога за страните от Европейския съюз (ЕС). Иззет е един килограм пресован кокаин и 34 000 евро от къща в софийския кв. Подуяне. Задържани са четирима криминално проявени души. Пренасянето на кокаина е ставало с т.нар. гълтачи. Кокаинът се слагал в пръст от найлонова ръкавица или в презерватив, след което се заливал с восък. После се пресовал в самоделна преса с формата на капсули. След това се поглъщали от гълтачите, които пренасяли дрогата през границата. Гълтачите получават около 700 - 800 евро за един курс.
Количеството, което един човек може да погълне, е около килограм, смятат специалисти. Това са между 60 и 80 капсули. На едно от задържаните в къщата лица е наложена мярка за неотклонение арест за 72 часа. Друг от организираната група е освободен под парична гаранция в размер на 2000 лева. Другите двама са освободени, тъй като за тях не са събрани достатъчно доказателства за вината им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във