Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Нотариална камара
- Четвъртата сесия на Комисията по Европейските въпроси на Международния съюз на Нотариата (U.I.N.L.) се проведе в София. Домакин на срещата бе Българската нотариална камара. Обсъдени бяха все актуални теми: Пране на капитали, Изпълнителната сила на акта в Европа, Европейско търговско дружество, Регистриране на партньорство и хомосексуални бракове и други.

МВР
- Полицаите и пожарникарите, участвали в спасителните акции при рухването на 4-етажната сграда на ул.Алабин 39, бяха наградени на официална церемония в МВР в понеделник (25 септември). Благодарност от министър Румен Петков и петдневни отпуски получиха 16 служители на Столична дирекция Пожарна безопасност и защита на населението (СДПБЗН) и Първо РПУ при Столична дирекция Полиция. Почетен знак на министерството за ефективно ръководство и координация по време на спасителните действия получиха директорът на Национална пожарна главен комисар Николай Николов и главен инспектор Емил Митев, началник група в СДПБЗН.
Дежурната част на столичната противопожарна служба пък се обзаведе с кафемашини и микровълнови печки, които ще заменят практиката на служителите й да си носят храна от вкъщи по време на дежурствата.

Дела
- Софийският градски съд (СГС) отложи делото срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски за сделката за Бизнесцентър Гурко 1. Софиянски е обвинен, че не е изпълнил решение на Столичния общински съвет и е одобрил внасянето на апортна вноска в бизнес центъра. От тези действия за общината са настъпили щети за 1.035 млрд. неденоминирани лева. В понеделник (25 септември) бившият столичен градоначалник не се яви в съдебна зала. Той беше пратил писмо до съда, в което го уведомява, че от 26 до 29 септември се намира в Брюксел, където ще участва в заседание на Европейския парламент. Делото ще се гледа на 27 ноември.
- Софийският градски съд отложи делото срещу Златомир Иванов-Златко Баретата и дясната му ръка Антон Савов за 22 ноември. Двамата са обвинени за изнудване (чл.214 от Наказателния кодекс). Според обвинителния акт на 15 февруари 1999 г. Златомир Иванов и Антон Савов се срещнали с иранеца Мохамед Абдул ал Хирш в офиса на фирмата на Баретата Елит Прима Комерс. Чрез заплахи за убийство Златко и Тони Дебелия принудили Мохамед да подпише запис на заповед за сумата от 300 000 долара, които по онова време са се равнявали на близо 522 000 лева. Освен това му взели насила три автомобила и златни бижута. На заседанието на съда в четвъртък (28 септември) двама свидетели заявиха, че всъщност Мохамед взел парите на заем от Баретата и че не знаят някой да го е заплашвал или рекетирал.
- Старозагорският районен съд отложи за 16 октомври гражданското дело, заведено от старозагорския кмет д-р Евгений Желев срещу началника на военния полигон Змеево полк. Дечко Колев. Причина за отлагане на делото стана неявяването на полк. Колев, който е представил болничен лист, че страда от пневмония. Кметът Желев иска един лев обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Те са причинени вследствие на изказване на полк. Колев пред медиите. Военният твърдял, че към полигона Змеево има икономически интереси и кметът ги поддържа.
Съдията по делото е предупредил полк. Колев, че дори да е болен на 16 октомври, друго отлагане на делото няма да има, а дотогава той има възможност да си ангажира адвокат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във