Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Висш съдебен съвет
- Висшият съдебен съвет избра Вичо Вичев за ръководител на Софийската апелативна прокуратура. От известно време постът беше вакантен, след като на 14 септември тогавашният титуляр Лъчезар Маринов подаде оставка.
Вичо Вичев бе градски прокурор на София. Преди него този пост заемаше Бойко Найденов, но той оглави звеното за борба с корупцията и организираната престъпност към Върховната касационна прокуратура (ВКП).
Следващата седмица ще се проведе конкурс за градски прокурор на София. На изпита кандидатите ще трябва да представят визията си за развитието на градската прокуратура и за решаването на проблемите й. Борис Велчев е провел среща с градските прокурори, за да споделят идеите си за бъдещето на институцията.
Военноапелативен съд
- Военноапелативният съд наложи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лв. на подполк. Наско Люцканов, началник на отдел Административен на Пета Шипченска бригада в Казанлък. Той бе задържан преди около две седмици, по подозрение, че е взел 400 лв. подкуп от войник от бригадата. Срещу сумата рейнджърът трябвало да бъде включен в състава на мисията в Афганистан.
През януари 2004 г. Люцканов оглави командването на втория ни пехотен батальон в Кербала. Месец и половина след това беше отзован, защото имал проблеми с комуникацията с полското и американското командване.
След съдебното решение Люцканов заяви, че става дума за скалъпени срещу него обвинения. Съвестта му била чиста и той щял да продължи да работи за добрия имидж на българската армия.
Любопитно
- Група ученици объркаха главния прокурор със заместник-кмет на столицата. Преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (4 октомври), докато Борис Велчев обясняваше пред журналисти, че проверката във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и в Софийската районна прокуратура е констатирала смущаващи факти и нарушения на прокурори, група деца се присламчи към репортерите и подпита кой е говорещият. Охраната на обвинител №1 посъветва децата да продължат пътя си към училище, но те не обърнаха никакво внимание на забележката. Техният коментар бе, че Това е заместник-кметът, който запълва дупките, а едно момченце дори извади мобилен телефон и направи две снимки на Борис Велчев, с които да се похвали вкъщи.
- Бившият шеф на Националната служба за Сигурност и настоящ депутат от ДСБ - ген Атанас Атанасов, сезира главния прокурор Борис Велчев, че по секретното дело срещу него в Софийския военно-окръжен съд изтича класифицирана информация. Главният прокурор разпореди по случая да бъде образувана проверка. През седмицата процесът срещу Атанасов продължи с разпитите на бившия премиер Иван Костов и на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, по чиято жалба предишният главен прокурор Никола Филчев образува делото срещу ген. Атанас Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във