Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховен административен съд
- Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) разгледа в четвъртък (12 октомври) дело, образувано по жалба на адвокат Светлана Байчева. Жената е сезирала съда във връзка с кадровите назначения на Висшия съдебен съвет (ВСС), направени на 17 май. Както е известно, на 12 май влязоха в сила последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), според които всяко назначаване, преместване и повишаване в съдебната система се извършват след провеждане на конкурс. Но на 17 май членовете на ВСС игнорираха поправките в закона и отметнаха 85 кадрови предложения, без предварително да е проведен изпит за съответните длъжности. Според Светлана Байчева, решението на съвета е нищожно, защото след 12 май 2006 г. е извън компетентността на ВСС да извършва кадрови промени без обявяване и провеждане на конкурс за всяка свободна длъжност в органите на съдебната власт. Съдът ще се произнесе в 30-дневен срок.
Междувременно в сряда (11 октомври) във ВАС постъпи още една жалба срещу скандалните назначения от 17 май. Трима съдии от Софийския районен съд (СРС) протестират срещу повишаването на тяхната колежка Владимира Манолова в Софийския градски съд (СГС). Магистратите Атанас Атанасов, Андрей Ангелов и Елица Ангелова смятат, че с това назначение са нарушени разпоредбите на Закона за съдебната власт (ЗСВ).
Няколко дни след назначаването на Манолова същите тези съдии изпратиха писмо до ВСС, в което искат да се обяви конкурс за заетото от колежката им място в СГС, в който те да участват. Но отговор от страна на магистратите нямаше.
В жалбата си до ВАС Ангелова, Атанасов и Ангелов смятат, че ВСС им е отправил мълчалив отказ да обяви конкурс пет и половина месеца по-късно. Те искат съветът да отмени и мълчаливия отказ, и назначението. Тяхното дело също бе разгледано в четвъртък. ВАС ще се произнесе и по него в едномесечен срок.

Дела
- Шестдесетгодишен русенец бе осъден на пробация заради опит за фалшиво пенсиониране. Възрастният мъж имал нужните за пенсия трудов стаж и възраст, но не разполагал с необходимите документи, защото през последните десетина-дванайсет години е работил без трудови договори. За да набере необходимите за пенсия точки, 60-годишният Атанас С. си намерил фалшиво удостоверение, което му осигурил негов познат. С подправения документ русенецът отишъл в Районното управление Социално осигуряване (РУСО) и подал молба за пенсия в размер на 117.93 лв. месечно. Добросъвестен служител обаче се усъмнил в документите, извършил проверка и... изпратил Атанас С. на съд по обвинение за опит за измама. Във вторник (10 октомври) подсъдимият се споразумя с Русенската районна прокуратура и се съгласи да поработи шест месеца в полза на обществото.

МВР
- Главна дирекция Гранична дирекция се сдоби с 9 мобилни системи за наблюдение Терма 04, доставени по проект на програма ФАР на Европейския съюз. Мобилните системи ще се използват за откриване на нарушители на българо-турската граница. Предвижда се да издържат на работа при всякакви метеорологични условия. Системите са оборудвани с термовизионни камери от трето поколение, които осигуряват възможност за измерване на дистанцията до обектите с лазерен далекомер и позволяват запис в реално време на резултатите от воденото наблюдение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във