Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Софийски градски съд
- В едномесечен срок Софийският градски съд ще се произнесе по гражданското дело, заведено от бившия шеф на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков срещу прокуратурата. Батето иска обезщетение в размер на половин милион лева със законовата лихва заради морални щети, причинени му от държавното обвинение. Става дума за незаконен арест на Иван Славков и за процес срещу него за незаконно притежание на два револвера, три пушки и муниции за тях, както и за длъжностно присвояване на 14 410 лв. от командировъчни на БОК. Процесът продължи десет години и приключи с пълното оневиняване на Батето.
- Софийският градски съд (СГС) не даде ход на гражданското дело, заведено от шефа на прословутата пирамида Лайф Чойс интернешънъл Майкъл Капустин срещу Главната данъчна дирекция (ГДД). Капустин иска обезщетение в размер на осем милиона лева за морални и материални щети, причинени му от държавните бирници, които го обвинили, че има задължения към бюджета. В последствие се оказа, че такива няма. Делото на Капустин ще продължи на 6 март 2007 г., защото той не е получил превод на възраженията на данъчните и на съда за допустимостта на исковата му молба. Освен това чужденецът иска магистратите да му назначат адвокат по Закона за правната помощ.
Съюз на юристите в България
Съюзът на юристите в България (СЮБ) беше домакин и организатор на семинар на тема Практически аспекти на прилагане на правото на Европейския съюз, който се проведе във вторник (17 октомври). Съорганизатори със СЮБ бяха правната информационна агенция АПИС-България и фондация Институт за изследване на законодателството и правоприлагането. Откриването на семинара се падна на председателя на СЮБ и конституционен съдия Владислав Славов. След встъпителните думи доц.д-р Жасмина Попова разви пред присъстващите темата за взаимоотношението между общностния и националния правов ред. За ролята на националните юристи в прилагането на общностното право разказа съдията Нели Куцкова. На семинара беше представена нова информационна система на АПИС за връзката на европейското законодателство с българското, наречена Евро Право. С нея пък се похвали юристът Христо Константинов.

СЪДЯТ БАНДА ЗА СЕРИЙНИ ГРАБЕЖИ
Състав на Окръжния съд в Стара Загора отложи за 6 ноември делото срещу 8 души, уличени в извършването на въоръжени грабежи. Заседанието се гледа в понеделник 16 октомври.
Банда от осем старозагорци, двама от които са рецидивисти, а пет - жени, всичките от ромски произход трябваше да е на подсъдимата скамейка по обвинение по член 199, алинея 1, точка 2 от Наказателния кодекс - за грабеж, с предварителен сговор.
Престъпленията, за които трябва да отговарят подсъдимите, са извършени през 96-та година.
Сред подсъдимите двама са рецидивисти - 36-годишният Паруш Георгиев, който в момента излежава 13-годишна присъда в Пазарджишкия затвор по друго дело
и 37-годишния заварчик Ганчо Матанов.
В извършването на грабежите е обвинен и братът на Паруш - 32-годишния Георги Георгиев, който не е осъждан.
Останалите подсъдими са жени, неосъждани. Това са 30-годишната Ани Фердова, 34-годишната Господинка Вълева, Янка Господинова (на 31г.), Кунка Илиева (на 33г.) и Ганка Михайлова (на 34 г.).
Заради неявяването на една от подсъдимите, която е извън страната - Янка Господинова, както и заради липсата на адвокатска защита на някои от подсъдимите, съдът отложи за разглеждане делото за 6 ноември от 9 часа.
Престъпната схема е действала така - жените в различни комбинации влизали в магазините и отвличали вниманието на продавачките, в следващия момент най-често Паруш Георгиев вадел нож или пистолет и заплашвал продавача в магазина, след което групата е отмъквала каквото успее.
За грабежите са ползвали и крадени автомобили, които по-късно са изоставяли
Взимани са и пари от оборота на търговските обекти, както и златните бижута от продавачките. Има случаи, в които с брутални действия магазинерката е съборена на земята, а ръцете и са вързани със забрадката и.
Друга продавачка пък била затворена в склада.
Поради многобройните грабежи, кражби и отнети МПС разследването е продължило дълго, тъй като деянията са били извършени за периода от 14 февруари до 10 април 1996 година.
Според обвинителиня акт сред обектите-жертви на ромската банда са магазниче на улица Александър Батемберг, търговски обект на бул. Цар Симеон Велики в Стара Загора и други.
През нощта на 19 срещу 20 февруари 1996 година, според обвинителния акт Паруш и Камо Мнацаканян открадват от магазин в Сливен електроуреди на обща стойност 74 000 лева.
На първи април същата година, Паруш Георгиев откраднал лек автомобил ВАЗ и с част от групата обрали смесен магазин в село Зимница, а по-късно изоставили колата до Баритна мина в околностите на Стара Загора.
Имало е грабежи, извършени с помощта на таксита, с които групата е достигала до набелязания търговски обект.
По делото са призовани за разпит 23-има свидетели, от които както жертвите на грабителите, така и собствениците на откраднатите автомобили, които те са ползвали при грабежите.
Според обвинителния акт за периода 14.02-10-04.1996 г. в Стара Загора, Ямбол, Пловдив и Сливен в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив са ограбени 14 търговски обекта и са откраднати 5 автомобила.
В периода 22.03-07.04.1996 г. грабителите са действали на територията на Казанлък, Николаево, Стара Загора и Чирпан, където са влезли, за да ограбят 7 търговски обекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във