Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховен административен съд
- Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 17 май тази година, с което отказва да назначи следователката Петя Куцкова на поста прокурор в Районна прокуратура в Кърджали. Мотивът на съдиите от ВАС е, че съветът не е посочил мотиви за отрицателния си вот, а те са задължителни съгласно Тълкувателно решение №1 от тази година на Върховния административен съд. ВАС реши да върне на ВСС преписката на Куцкова за ново разглеждане.

МВР
- Мъж на видима възраст около 60 години почина във вторник (31 октомври), докато ремонтирал автомобила си. Инцидентът е станал пред жилищен блок на столичната улица Баба Илийца. Починалият мъж лежал под возилото и го поправял, когато изведнъж то се стоварило върху него.
- С четири куршума в областта на корема и гръдния кош се отърва 56-годишният Александър Божилов. Стрелбата срещу него отекна във вторник (31 октомври) в Люлин 4, в непосредствена близост до 96-о училище. Божилов е бил причакан от Иво Георгиев (31 г.), заедно с когото държали гараж под наем в квартала. Според свидетели двамата се скарали, след което Георгиев изстрелял куршумите. Божилов и Георгиев ремонтирали стари или катастрофирали автомобили, после ги продавали на по-високи цени.

Дела
- Окръжният съд в Пловдив наказа с две години и шест месеца условно и пет години изпитателен срок и с глоба от 11 000 лв. д-р Ангел Христозов. Медикът е признат за виновен, че повече от година е изписвал зелени рецепти за наркотични вещества на зависими от дрогата. Аптекарката Стоилка Атларска също е осъдена на 1000 лв. глоба и лишаване от правото да упражнява професията си три години, тъй като драстично е нарушавала правилата за изпълнението на рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества.
Срещу два лева 55-годишният Христозов, който е завеждал кабинета по психиатрия в ДКЦ-4, е дал множество рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества. Той предписал лекове и на близо 200 души, които не се нуждаели от лечение, като по този начин им е помогнал да се дрогират. Става дума предимно за рецепти за глутетемид и кодтерпин.
- Сливенският военноокръжен съд разгледа делото срещу бившия началник-щаб на 13-а танкова бригада в града полк. Александър Петков. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 387, ал. 2 и ал. 1 - за злоупотреба със служебно положение към подчинен, и по чл. 150 - за блудствени действия. Пет жени са подали жалби за сексуален тормоз от страна на полк. Александър Петков, докато той бе временно изпълняващ длъжността началник на поделението. Веднага след като бе образувано делото срещу него, той бе уволнен от армията.
- Русенският социалист Мариян Димитров заведе дело срещу местната общинска организация на БСП, защото е недоволен от избрания за председател Иван Иванов. В исковата си молба до съда Димитров иска отмяна на решението на форума от 26 ноември 2005, защото изборът на Иванов противоречал на партийния устав.
Според социалиста-бунтар част от отчетно-изборните събрания на основните партийни организации били проведени без необходимия кворум, тъй като членовете им са стари и болни и нямали физическата възможност да присъстват на тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във