Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Конституционен съд
Конституционният съд (КС) си избра председател. В сряда (8 ноември) Румен Янков получи подкрепата на седем свои колеги, други пет гласуваха против. Янков ще бъде на този пост за срок от три години.
Предишният председател Неделчо Беронов напусна Конституционния съд на 3 октомври, когато изтече деветгодишния му мандат. Той бе издигнат за кандидат за президент от десницата.
Румен Янков е съдия от кариерата. Той е роден на 29 юли 1942 г. в Пловдив. Завършил е юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски. През 1968 г. става прокурор в Районна прокуратура в Пещера. Пет години по-късно се мести на работа в Софийския районен съд. През 1981 г. е повишен в Софийския градски съд, където работи девет години.
През 1990 г. се качва с още едно стъпало в йерархията - става председател на отделение в тогавашния Върховен съд. Същата година е избран за член на Централната избирателна комисия, а година по-късно става шеф на ЦИК.
От февруари до септември 1992 г. Румен Янков е заместник-председател на Върховния съд и шеф на Гражданската колегия. Същата година обаче сменя попрището си и става адвокат. През 1994 г. Янков е избран за председател на Върховния съд. На този пост е до октомври 2000 година. На 9 октомври с.г. Пленумът на вече Върховния касационен съд и на Върховния административен съд го избират за член на Конституционния съд.

МВР
Жестоко убийство разкриха служители на Столична дирекция на полицията (СДП). В понеделник (6 ноември) възрастна жена е обявена за издирване в 3 РПУ от семейството й. Влизайки в нейното жилище в столичния квартал Илинден, близките забелязали петна от кръв в кухнята. Криминалистите задържат 24-годишния Д.Д. - внук на убитата. По думи на родителите му той бил с леки психически проблеми. Дни преди да извърши убийството, пробол баща си последователно с нож, химикалка и вилица. Той си признал, че следобеда на 4 ноември (събота) отишъл при баба си с ясното намерение да я убие и изгори, защото я смятал за черна магьосница. Първо умъртвил жената в кухнята, после разчленил трупа й. След това някои части хвърлил в две кофи за смет, които запалил, а други в изоставен склад, който също запалил. В него е открит ножа, с който Д.Д. извършил жестокото престъпление. По случая в 3РПУ се води дознание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във