Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР РИТНА МАРГИНИТЕ ПО КОКАЛЧЕТАТА

Борбата на държавата (в лицето на МВР) срещу сикаджиите Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргин, кривна в неочаквана посока. Тя няма нищо общо със здравословното състояние на баткото - Големия Маргин, нито пък с някоя от неосъществените им мишени - о. р. разузнавача политик ген. Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и контрабандиста покойник Иван Тодоров-Доктора.
За сметка на това обаче новият етап в борбата срещу Маргините явно има доста общо с техния бивш ортак и настоящ смъртен враг - Младен Михалев-Маджо, който в навечерието на поредното заседание по делото срещу Маргините (8 ноември) се завърна в родината от дълго изгнание в Европа и Америка. Вярно, Маджо не се яви в залата като колегата си Румен Николов-Пашата, защото се оказа, че бил призован нередовно. Седмица по-късно обаче стана известно, че връщането му все пак е дало нов тласък на МВР-усилията, насочени към окончателното обедняване на двамата Маргини.
На 14 ноември (вторник), в 14 часа, шефът на сектор Престъпления против собствеността към Главна дирекция Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция (ГДППООРП) Пламен Василев се похвали пред медиите, че след двудневна специализирана операция от къщата на един софиянец са иззети големи количества оръжия, боеприпаси и взривни вещества: пет пушки (две от тях с оптически мерник), картечен пистолет със заглушител, две пресовки пластичен експлозив С-4, 50 взриватели, 20 пресовки взрив, шмайзер, автомат и два пистолета. Освен това са открити над 10 000 патрона за автомат Калашников и картечен пистолет Скорпион, за пистолети Макаров и ТТ, за карабина, шмайзер и револвер.
По време на брифинга Пламен Василев заяви, че оръжието е открито в недостроена и неизмазана къща в столичния кв. Княжево, собственост на 42-годишният М. Г. от София. В момента той се занимава със строителен бизнес, не е регистриран в полицията, а в близкото минало е бил свързан със знакови фигури от престъпния свят, част от които са все още живи.
Другото, което стана известно по време на пресконференцията, е, че собственикът на къщата арсенал (неговото име - Михаил Георгиев Гоцов, плъзна в публичното пространство само два часа след брифинга) е арестуван в софийски компютърен клуба на 13 ноември, половин час след полунощ и е задържан за 72 часа с постановление на Софийската районна прокуратура. Той е осъждан два пъти за кражби - през 1982 г. (на 10 месеца лишаване от свобода) и през 1988 г. (на четири години и четири месеца затвор), но е реабилитиран и до момента нито веднъж не е регистриран в полицията за извършени противозаконни деяния.
Процесуалните действия са проведените под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Софийската районна прокуратура. В операцията са взели участие и специалисти от Дирекция Оперативно-техническа информация (ДОТИ), а срещу Михаил Гоцов е повдигнато обвинение по чл.339, ал.1 и ал.2 от Наказателния кодекс - за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и взривни вещества в голямо количество, което се наказва със затвор от три до осем години.
На пръв поглед казаното дотук не би трябвало да буди никакви подозрения. В полицията е получен сигнал, проведената операция е повече от блестяща и е съвсем в реда на нещата съответните началници да се похвалят с успешно свършената работа. Няколко клюки, десетина-петнайсет изречения и два часа ровене в масивите на информационна система Дакси обаче навяват куп други мисли.

на стр. 4

от стр. 1

Още на 14 ноември следобед, благодарение на вездесъщите добре информирани източници от МВР, стана известно, че въпросните все още живи знакови фигури от подземния свят, с които Гоцов е бил свързан навремето, са Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргин.
А на 15 ноември (сряда) по обед вятърът разнасяше из софийските улици и модни заведения мълвата, че навремето Михаил Гоцов бил толкова доверен човек на Фатик, че в продължение на пет години бил шеф на личната му охрана. И още - че Гоцов бил част от наказателната бригада на друга подземна легенда - Бранимир Григоров-Бранко, кумец на Младен Михпалев-Маджо, и личен изпълнител на мокри поръчки на един от съоснователите на СИК - Стоил Славов-Телето. Колкото до оръжието, взривните вещества и боеприпасите, те били внасяни и изнасяни от къщата на Гоцов в периода 2001-2004 г., след което така си и останали - забравени.
По силата на каква логика тази клюка насочва общественото внимание към... гробищата в софийските квартали Орландовци и Драгалевци е ясно: всички споменати работодатели и покровители на Михаил Гоцов са покойници. Фатик е разстрелян на 19 август 2003 г. насред бул. България. Пет месеца по-късно - на 19 януари 2004 година. Телето е взривен в асансьора за началници в билдинга на СИК на на ул. Джеймс Баучър № 87. А след още половин година - на 29 юни 2004-а, някой екзекутира Бранко с малокалибрена пушка (със снайпер), докато той играеше карти в ресторант Водопада в столичния ж. к. Западен парк.
Така че какъв е бил Михаил Гоцов преди пет-шест и повече години, с кого е другарувал и какви точно са били резултатите от това другаруване - днес трудно би могло да бъде установено. И то така, че информацията за съпричастността му към оръжията, взривовете и патроните, открити в неговата къща, да се превърне поне в едно процесуално годно доказателство.
Но... нека приемем, че всичко това е вярно. Тогава обаче на дневен ред изникват други няколко ключови въпроса: Защо Михаил Гоцов никога не е влизал в полезрението на МВР, въпреки че е бил дясна ръка на Фатик и личен оръжейник на Бранко?, Защо по време на кървавото разцепление на СИК в периода 2003-2004 г. спецслужбите на МВР не са засекли съществуването на този склад? и С чие покровителство Гоцов, ако той наистина е бил толкова високо в йерархията, е успял да оцелее след смъртта на тримата си покровители?
Безспорно обаче най-важният въпрос, който незабавно трябва да получи отговор, гласи: Ако е вярно, че разбиването на незаконния арсенал става по сигнал за незаконен склад с бойно оръжие, кой елиминира антимафиотите от Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) и възложи операцията на ченгета от сектор Престъпления против собствеността?
Вярно е, съгласно Законът за МВР става дума за две структури, които са под шапката на Генерална дирекция Полиция, която пък е под шапката на Национална служба Полиция. Това обаче по никакъв начин не променя факта, че по длъжностна характеристика ченгетата от сектор Престъпления против собствеността са призвани да разкриват квартирни обири, грабежи, кражби на леки коли, присвоявания и т. н.
Докато във визитната картичка на ГДБОП, публикувана в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР, пише следното: ... Дейностите, извършвани от службата, са свързани с: противодействието на организираната престъпност в сферите на икономическата и финансово-кредитна система, терористични действия, контрабанда и незаконни сделки с оръжия,... стоки с двойна употреба, моторни превозни средства... Друга линия на работа е предотвратяване и пресичане използването силата на заплахата за сключаването на сделки и извличане на облаги от тях....
Дано някога узнаем името на онзи МВР-началник, който възложи операцията на полицаите от сектор Престъпления против личността и разпореди къщата на Михаил Гоцов да бъде атакувана незабавно. А не да бъде поставена под денонощно наблюдение, за да се види кой влиза в нея и какво, всъщност, е тази къща - постоянно действащ оръжеен склад или удобно място за криене на пушкала, взрив и патрони, използвани за бракониерски лов и риболов.
Ефектът от елиминирането на ГДБОП обаче си пролича още на 14 ноември (вторник), когато шефът на сектора - Пламен Василев, откровено сподели: Тепърва предстои извършването на специализирани експертизи за изясняване на произхода и възможната употреба на оръжията и боеприпасите, открити на адреса в кв. Княжево. Полицията работи усилено и по изясняване на възможното предназначение на тайния арсенал.
Въпреки това самопризнание обаче в четвъртък (17 ноември) Софийският районен съд наложи на Михаил Гоцов постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, като не взе предвид няколко стандартни обстоятелства, заради които стотици и хиляди престъпници се разхождат на свобода: чисто съдебно минало, чисто полицейско досие и постоянен адрес...
Нищо маниашко или тенденциозно няма в описването на всички тези подробности. Тъкмо обратното - те са доста важни, защото между връщането на Младен Михалев-Маджо, разбиването на незаконния арсенал, гравитирането на Михаил Гоцов около все още живите сикаджии и делото срещу Големия и Малкия Маргин наистина има много пряка и връзка. Тя обаче няма нищо общо със споменатата по-горе клюка за бойната дружба на Гоцов с тримата покойници - Фатик, Телето и Бранко.
На 17 октомври и на 1 ноември 2006 г., по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (т. нар. Комисия Кушлев), Софийският градски съд (СГС) наложи запор и възбрана върху всички банкови сметки и имоти на двамата Маргини и техните съпруги, както и върху имуществото на фирмите, които те контролират.
За разлика от десетина други обществено значими случаи обаче, този път шефът на Комисията Кушлев не пожела да се похвали с колко милиона точно са на път да обеднят Маргините. Това обаче изобщо не е важно, защото поне от пет-шест години Красимир и Николай Маринови най-вероятно държат в личните си сметки пари, колкото за Бог да прости. А във фирмените сметки има толкова средства, на колкото... може да им бъде доказан произходът. Ето защо при казуса Маргините е по-интересно друго. Пак по искане на Комисията Кушлев Софийският градски съд не само наложи възбрана върху всички техни недвижими имоти, но запорира дружествените дялове и акциите им във всички фирми у нас.
От друга страна, добре осведомени източници на Параграф 22 твърдят, че от средата на 90-те години на миналия век до лятото на 2003 г. Михаил Георгиев Гоцов наистина е сред доверените хора на Фатик, но не е бил шеф на личната му охрана. А единственият по-сериозен инцидент, в който участва, е през 1996 г., когато Гоцов катастрофира с Порше кабрио с такава скорост, че излита през гюрука и се приземява на 15-20 метра от потрошената кола.
Според други източници на Параграф 22, през последните две-две и половина години от живота си Фатик - по ред причини, нямащи нищо общо със случая (поне на пръв поглед) - е станал по-близък с Маргините, отколкото с Маджо.
Ето защо след разстрела на Филип Найденов (19 август 2003 г.) значителна част от бизнеса му минава под контрола на братята заедно с хората. А Михаил Гоцов е командирован в Бургас, където трябва да защитава интересите на новите/старите си работодатели в област, от която си няма и грам понятие - строителството, въпреки че в периода 1991-2004 г. (според информационна система Дакси) името му не фигурира в нито една фирмена регистрация. Нито като управител, директор или член на управителен орган, нито като собственик, съдружник или акционер.
Официалното навлизане на Михаил Гоцов в строителния бизнес е на 20 август 2004 г., когато Бургаският окръжен съд (ф. д. № 680/2003 г.) пререгистрира Ахелой 2003 ЕООД (собственост на Михаил Христов Томов) и вписва за съдружници Николай Симеонов Николов, Михаил Георгиев Гоцов и Емилия Михайлова Томова. Със същото решение бургаските магистрати променят наименованието от Ахелой 2003 ЕООД, на Стройко Инвест ООД и узаконяват следната фирмена йерархия: дружеството ще се управлява и представлява от Михаил Томов, Николай Николов и Михаил Гоцов, въпреки че първият държи 10% от капитала на дружеството, а другите двама - по 45 процента.
И това не е случайно, защото лицето на фирмата е Михаил Томов, който в средата на 90-те години на миналия век полага основите на един от сериозните фамилни кланове в многоъгълника Бургас - Несебър - Поморие - Ахелой. Официално - с помощта на брат си, а неофициално - с деликатната подкрепа на монолитната по онова време СИК.
С другата си бизнес придобивка Михаил Гоцов се сдобива на 19 май 2005 г., когато със споменатия вече Николай Николов регистрират в Бургаския окръжен съд (ф. д. № 01543/2005 г.) Стройко мениджмънт ООД, в което двамата държат по 50% от дяловете, но управител е нашият човек.
Успоредно с фирмените събития в живота на Михаил Гоцов се развива и онова, заради което той е командирован в Бургаския регион: изграждането на три хотелски комплекса в западната част на Слънчев бряг, кръстени Орфей - I, Орфей - II и Орфей - III.
От информацията, публикувана в ИНТЕРНЕТ сайта на Стройко инвест става ясно, че начинанието стартира на 20 април 2004 г., ще приключи след около година-две и в него са инвестирани най-малко... милион-милион и половина евро: за покупка на земя, за строителни и довършителни работи, за обзавеждане и за изграждане на инфраструктура. И то по възможно... най-занижените цени.
Та ако някой от т. нар. компетентни органи много иска да узнае откъде Гоцов и съдружниците му имат такива пари, със сигурност трябва да изтегли досъдебното производство за оръжието срещу него и да го възложи на Националната следствена служба.
Ако за подобно упражнение обаче няма желаещи, тогава всички заедно ще трябва да изчакаме още половин-един месец, докато Комисията Кушлев подготви искането за налагане на запор и възбрана върху всички недвижими и движими собствености на Михаил Гоцов и на фирмите, в които той участва. Като се започне от недостроената къща в столичния кв. Княжево, където бе открито оръжието и взривните вещества, и се стигне до трите хотелски комплекса в курорта Слънчев бряг.
Случи ли се това, за никого вече няма да е тайна защо разбиването на арсенала е възложено на сектор Престъпления против собствеността и защо неговият ръководител Павел Василев и пресцентърът на МВР спестиха от медиите факта, че по време на операцията в жилището на Михаил Гоцов са открити и... синтетични наркотици.
Делата за наркотици не се наблюдават от Софийската районна прокуратура, а от Софийската градска прокуратура. Там вече има спецзвено от държавни обвинители (виж стр. 7), чиято работа пряко се наблюдава от главния прокурор. Тоест - съществува реална опасност делото срещу Гоцов да се разпростре върху още няколко текста от Наказателния кодекс, примерно - за укриване на доходи, за рекет и за пране на пари. А това изключва вероятността само след няколко месеца оръжейникът Гоцов да признае вината си и да сключи споразумение с наблюдаващия го районен прокурор. След което да отърве кожата с условна присъда, а държавата да сложи ръка върху трите хотелски комплекса, за да ги... продаде изгодно на когото трябва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във