Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

София
- Състав на Софийския градски съд (СГС) осъди на 19 години лишаване от свобода Филип Шопов. Той е обвинен в убийството на баба си и дядо си - Величка и Райчо Харалампиеви. Престъплението е извършено през 2003 година. Съдът призна Филип Шопов за виновен само за убийството на дядо си. За другото престъпление го оправда, защото според съдебномедицинската експертиза към момента на деянието Шопов е бил невменяем и не разбирал свойствата и значението на извършеното от него.
- Софийският районен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража на Стоилка Асенова. Тя е арестувана по обвинение за причиняване на телесна повреда на двете си малолетни деца - 2-годишния Даниел и 8-месечната Ваня. Съдът прие, че от събраните по делото доказателства може да се направи предположение, че тя е извършила престъплението и че може да извърши ново.

Стара Загора
- Прокуратурата в Стара Загора започна разследване срещу студентка, че е инсценирала собственото си отвличане. През май тази година Жулиета Стойкова излъгала приятеля си Димитър, че е бременна. През септември двамата сключват брак. Студентката трябвало някак да продължи да поддържа лъжата, че чака дете. Заради това тя обмисля да се самоотвлече. На 10 ноември в РПУ-Стара Загора се получава сигнал от Димитър, че Жулиета е похитена. От работата си той й звъннал по телефона, но разговорът приключил с думите на студентката, че идват полицаи. После Димитър чул някакъв шум. Прибрал се бързо у дома и заварил стаите разхвърляни, счупени чаши по земята, а по част от тях имало и кръв. ДНК-анализът показал, че е на Жулиета. Докато тече издирването, съпругът й получил sms-съобщение, в което похитителите искат 25 000 евро, за да върнат жена му.
Цялата полиция в Стара Загора е вдигната на крак. Как, не е ясно, но ченгетата тръгват по следа, че Жулиета е при приятелка в Пловдив. Разбира се, че бременната отишла при познатата си в Града на тепетата, казала й, че е напълняла вследствие на преживян шок от автомобилна катастрофа и й споделила, че трябва да отиде в София, за да си осинови дете.
Жулиета е заловена на 11 ноември, когато се върнала в Пловдив за багажа си. Тогава станало ясно, че нито е била бременна, нито е била отвличана.

Бургас
- До месец Бургаският апелативен съд ще реши дали да потвърди осъдителната присъда на 19-годишен младеж, или не. Владимир Копанов е обвинен в убийството на връстника си Манол Стоянов. Бургаският окръжен съд наложи на Копанов 11 месеца условно с четиригодишен изпитателен срок. На 18 октомври 2005 г. двамата младежи се скарали заради момиче. Сбили се, Копанов извадил джобно ножче и намушкал Стоянов във врата. Няколко минути по-късно Манол починал. Пред съда в понеделник (13 ноември) Владимир Копанов заяви, че инцидентът е станал при самозащита и се разкайва за стореното.

МВР
- Митничари от ГКПП-Калотина заловиха в сряда (15 ноември) голяма пратка хероин. Служителите на граничния пункт спрели за проверка автомобил БМВ със словенска регистрация. В декоративна кухина на колата те намерили 30 тъмни найлонови пакета, облепени с тиксо и вакуумирани с безцветно фолио. В резервоара митничарите се натъкнали на още 20 пакета. При полеви наркотест се установило, че всичките 50 пакета съдържат общо 27.123 кг хероин на стойност около 5 млн. лева. Шофьорът е словенски гражданин, съставен му е акт за митническо нарушение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във