Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Народно събрание
- Парламентът прие на второ четене Закона за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления. Според нормативния акт до 10 000 лв. могат да получат роднини и близки на убит вследствие на престъпление. Еднократна финансова компенсация от държавата в размер от 250 до 5000 лв. ще се дава на жертви на престъпни деяния. По новия закон помощ могат да получат лица, претърпели вреди от тероризъм, умишлено убийство, умишлена тежка телесна повреда, изнасилване, блудство, от което са настъпили тежки увреждания за здравето, трафик на хора, поръчкови и други престъпления. Освен пари пострадалите при престъпления ще могат да получат и медицинска, психологическа помощ, безплатна правна помощ, както и практическо съдействие от държавата. Финансова компенсация няма да се предоставя, когато се установи, че деянието не е извършено или пък не представлява престъпление. Няма да се дават пари и когато пострадалият е бил осъден през последните пет години за убийство или друго тежко престъпление.
Софийски апелативен съд
- Софийският апелативен съд (САС) освободи от ареста известните автокрадци Митко Симеонов-Турчина и Чавдар Омайски-Капитана. Те напускат ареста с мярка за неотклонение подписка. Двамата са обвинени за кражба на автомобили и се сочат като тартори на групи за кражби на автомобили в София. Съдът освободи още Петър Денински и Славчо Здравков, сочени за съучастници на Турчина и Капитана. Апелативният съд обаче промени мярката за неотклонение на Милен Даврански и Емил Василев от подписка в задържане под стража. В дома на двамата са открити т.нар. мечи лапи. Съдът е сметнал, че има реална опасност те да извършат ново престъпление, тъй като срещу двамата има висящи наказателни производства, а Василев е осъждан.
Софийски районен съд
- Брачната колегия на Софийския районен съд (СРС) лиши от родителски права Стоилка Асенова. Тя е обвинена в системно малтретиране на две от общо четирите си деца. На 10 ноември 2006 г. две дечица (Даниел на 2 г., а 8-месечната Ваня) са приети в Пирогов с тежки травми в резултат на нанесен побой. Проверка показва, че малчуганите жестоко и системно са били пребивани от собствената си майка. Стоилка Асенова е задържана и обвинена за причиняване на телесни повреди на двете си малолетни деца.
МВР
- Спецченгета пресякоха контрабанден канал за трафик на дрога, съобщиха от МВР. На 19 и 20 декември на територията на Стара Загора и Благоевград е проведена специализирана операция за разбиване на наркоканал от България за Гърция. По време на операцията е задържан 57-годишен мъж от с. Долно изворово, община Казанлък. Той се опитал да пренесе през ГКПП-Илинден жълт найлонов чувал с 2.9 кг суха растителна маса. Изследването показало, че става дума за марихуана. Полицията задържала и неговия съучастник - 36-годишен мъж от Казанлък. Срещу двамата е образувано досъдебно производство за съхранение, притежание и трафик на наркотици - чл. 354а от Наказателния кодекс.
- Неизвестни лица откраднаха 64 000 лв. от банкомат в Русе. Машината за пари била поставена в склад на търговски обект, намиращ се на ул. Цар Освободител в града. Крадците проникнали в магазина, разбили вратата към помещението, а после със специална машина успели да срежат гърба на банкомата. Оттам взели наличните 64 бона, а от самия магазин откраднали алкохол, цигари, кафе и други изделия. Търговският обект се охранява от СОТ, но в офиса на фирмата не е бил получен сигнал за взлом. Полицията изяснява случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във