Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Висш съдебен съвет
В сряда (31 януари) Висшият съдебен съвет сне имунитета на заместник окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров. Срещу него се води досъдебно производство по чл. 288 от Наказателния кодекс: Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
Името на Тодоров нашумя покрай скандала за връзки на магистрати с русенския бандит Илиян Пенев-Мацола. През юли 2006-а стана ясно, че Мацола е близък със заместник апелативния прокурор на София Николай Ганчев и с бившия окръжен прокурор на крайдунавския град Люлин Матев. Срещу първия има висящо дисциплинарно производство, а вторият напусна съдебната система, защото срещу него бе образувано досъдебно производство. Докато течеше проверката за Матев и Ганчев, се разбра, че заместник окръжният прокурор на Русе Венелин Тодоров активно е помагал на своя тогавашен началник Люлин Матев и е прекратил най-малко четири следствени дела срещу мутрите на Мацола.
В сряда, в продължение на 40 минути, членовете на съвета слушаха какво им говори Венелин Тодоров, но накрая свалиха имунитета му с 14 гласа за, четири против и трима въздържали се. Няколко минути по-късно съветът прие и оставката на Станислав Гюров от Софийската районна прокуратура, срещу когото също се води досъдебно производство по чл. 288 от Наказателния кодекс.

Дела
Софийският градски съд отложи делото срещу бившия транспортен министър Вилхелм Краус за 20 февруари 2007 г., тъй като защитата поиска да се запознае с българския превод на одитния доклад на Ръководство въздушно движение (РВД).
През април 2004 г. Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение срещу бившия транспортен министър в правителството на Иван Костов за престъпление по чл.219 от Наказателния кодекс - безстопанственост. Според СГП Вилхелм Краус трябва да отговаря пред закона за сключването на два договора за ползване на хотел-ресторант Копитото, щетите от които са за над 7. 7 млн. нови лева.
На 17 юни 1997 г. министърът е одобрил идеята РВД да наеме първия етаж от Копитото за осем години напред срещу скромните 2.3 млн. щ. долара. Те са изплатени на ЕТ Пламен Найденов, чийто собственик е съдружник в няколко други фирми със стопаните на хотела - небезизвестните братя Джанкови. Пресметната в днешни пари, сделката изглежда така: реалната стойност на 8-годишния наем е 1.448 млн. лв., РВД, с благословията на Вилхелм Краус, налива в джобовете на братя Джанкови 4.046 млн. лв., така че чистата загуба за държава е точно 2.598 млн. лева.
На 16 април 1998 г. Вилхелм Краус одобрява втори договор по същата схема, но с три много съществени разлики: РВД наема за 10 години първия и втория етаж на хотел Копитото, като плаща за това удоволствие 4.380 млн. щ. долара (7.805 млн. лева). Този път реалната цена на сделката е 2.632 млн. лв., а чистата загуба за държавата - 5173 ????лева. Ако вината на Вилхелм Краус бъде доказана, той може да бъде осъден на лишаване от свобода за срок от една до десет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във