Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

МВР
Ръководството на МВР проведе учебна сбирка в сряда (29 февруари) в почивна база на Старозагорските минерални бани. Целта на форума е била да се подобри подготовката на структурните звена на вътрешното ведомство за новите отговорности на България след приемането на страната в Европейския съюз.
Началниците в МВР са обсъдили криминалната обстановка в цялата страна. Според тях през последните години се забелязва тенденция за намаляване на броя на престъпленията в малките населени места, докато в големите градове престъпността се увеличава. В бъдеще вътрешното министерство ще прави оценка на риска в различни райони на страната.
Разисквани са били и начините за повишаване ефикасността на реакциите при възникване на кризи. Според вътрешния министър Румен Петков през последните години са се очертали нетрадиционни рискове като международния тероризъм и екстремизъм, разпространение на оръжие за масово унищожение, организираната престъпност, етническите, религиозните и социалните конфликти. По думите му е необходим внимателен и задълбочен анализ на съвременните предизвикателства, за да се създаде нова система за сигурност и отбрана.
На форума Петков разкритикува публичната размяна на реплики между правоохранителните и правораздавателните органи или с отделни представители на местната власт. Дразгите между институциите влияели върху чувството на сигурност на гражданите, смята вътрешният министър. Според него в България има разделение на властите, заради което призова в страната да се регламентират ясни параметри в това отношение.

Екшън
Неизвестни нападатели откраднаха два сака с пари от инкасо автомобил на паркинга пред магазин Техномаркет в столичния квартал Божурище. Въоръженият грабеж е извършен около 20.25 ч. в сряда (28 февруари).
В колата пътували охранители, които дошли да приберат оборота. Преди да тръгнат към магазина, те заключили автомобила. Според очевидци в този момент маскирани лица атакували автомобила.
На излизане от Техномаркет двамата охранители забелязали мъж, който бягал с два сака към паркиран наблизо автомобил. Гардовете стреляли със законно притежаваното си оръжие по него. Той обаче успял да се качи в колата, където го съучастникът му и двамата избягали. При инцидента няма ранени и пострадали.
Само няколко минути по-късно - около 20.30 ч., в Девето РПУ е получено съобщение за опожарен автомобил Фолксваген голф близо до микроязовира на с. Мало Бучино. При извършения оглед и последвалата проверка се оказало, че автомобилът е откраднат и обявен за издирване през септември миналата година. Според полицията е възможно това да е колата, с която са се придвижвали престъпниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във