Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

- Пенка Ценова, известна като Черната вдовица, се оказа рецидивист. Освен убийството, за което срещу нея върви процес в Софийския градски съд, в сряда (7 март) излезе наяве и друго нейно провинение. На поредното съдебно заседание свидетелят Емил Ненков разказа в залата, че Ценова е направила неуспешен опит да отрови Нено Ненов, с когото се запознала чрез обява във вестник. Освен това Черната вдовица задигнала спестовната книжка на Ненов и нотариалния акт за жилището му.
Делото срещу Пенка Ценова е образувано преди две години за престъпление по чл.116 от Наказателния кодекс - предумишлено убийство по особено жесток начин. С Ангел Бакалски Черната вдовица се запознали по вестникарска обява. На 3 март 2005 г. той я поканил на гости в апартамента си в столичния ж. к. Люлин 6.
Според защитната версия, от дума на дума Бакалски поискал да прави секс с Ценова, но не успял да направи нищо, защото имал проблеми с потентността. Вбесен от неуспеха си, той започнал да я измъчва, а тя търпяла, търпяла, докато накрая не издържала, нанесла му 15 удара с нож и го... заляла с киселина. Трупът на Ангел Бакалски е открит от сина му 17 дни по-късно - 20 март 2005 година. Според прокуратурата обаче Черната вдовица съвсем умишлено е заклала жертвата си. Следващото заседание по делото е насрочено за 28 май.
- Наказателното производство, образувано срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов за безстопанственост и приватизационни далавери, отново зацикли. Във вторник (6 март) Софийският градски съд върна делото на Софийската градска прокуратура (СГП) за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения. Оказа се, че на 21 май 2004 г. следователят е забравил да подпише протокола, с който е предявявил обвиненията на бившия земеделски министър, а пък наблюдаващия прокурор е забравил да поправи тази грешка навреме.
По принцип този пропуск прави обвиненията несъстоятелни, защото по закон парафирането на материалите по дадено дело е едно от най-важните задължения на дознателите, следователите и прокурорите. А в частност главният прокурор Борис Велчев най-сетне трябва да разпореди ревизия на всички производства срещу настоящи и бивши управници, които през последните две-три години бродят между съда и прокуратурата заради подобни небрежности.
По това дело Венцислав Върбанов е обвинен за престъпления по два текста от Наказателния кодекс: чл.219 - безстопанственост, и чл.283а - длъжностни престъпления. Според СГП, в периода 1998-2001 г., като министър на земеделието, той умишлено не е полагал грижи за стопанисването и управлението на ДФ Земеделие: отпускал е субсидии на лица, без в договорите да е посочено защо се отпускат средствата и какви са задълженията на земеделските производители. Освен това Върбанов е продал държавното Добруджанска гора ЕООД в нарушение на действащото тогава законодателство, като общият размер на щетите е 37 млн. лева.
- Английските власти наложиха запор върху имотите на покойния Константин Димитров-Косьо Самоковеца, похвали се (чудно защо ли?) проф. Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност. В сряда (7 март) той обясни, че става дума за три офиса и един апартамент, наследени от вдовицата Ангелина Димитрова и оценени от британските власти на 5 млн. паунда. А причината за това посегателство е обвинението за пране на пари, повдигнато срещу Ангелина Димитрова.
Според проф. Кушлев, ако вдовицата на Косьо Самоковеца бъде осъдена, най-редно било парите от запорираните имоти да бъдат разделени между България и Великобритания. Осведомени източници обаче твърдят, че това едва ли ще се случи, защото престъплението е извършено на Острова, докато в България Косьо Самоковеца (приживе, разбира се) не е преследван за престъпна дейност.
Честито
В Бургас официално отвори врати регионалният офис на националния омбудсман. В понеделник (5 март) бургаският градоначалник Йоан Костадинов, председателят на Бургаския общински съвет Лена Бахчеванова и областният управител Любомир Пантелев присъстваха на мило тържество, посветено на официалното представяне на регионалния наместник на Гиньо Ганев - Таню Атанасов. Той е дългогодишен общински съветник от листата на БСП, но след избирането му на новата длъжност той напусна местния парламент и замрази членството си в столетницата. Според информацията, разпространена от агенция БГНЕС, бургаският офис на Гиньо Ганев работи от началото на март, а помощ от националния омбудсман вече са потърсили десетима бургазлии.
Безпощадно
Замразените строежи във Варна да изчезнат, а улиците около тях да бъдат разчистени и отворени за преминаване на пешеходци. Това трябва да се случи веднага и на всяка цена, дори ако трябва да бъдат заведени и съдебни дела, нареди в понеделник (5 март) градоначалникът на черноморската ни столица Кирил Йорданов. Освен това той заповяда на подопечните си чиновници да започнат работа и по тотална подмяна на уличното осветление в черноморската ни столица. Като начало Йорданов е набелязал два светлинни приоритета - улиците с неработещо осветление, начело с бул. Приморски, и алеята пред входа на Летния театър. Според осведомени, с този ход кметът на черноморската ни столица на практика открива предизборната си кампания, защото е поел обещания, за чието изпълнение сегашният му мандат се е оказал недостатъчен.
Белезници
В Бургас е задържана престъпна група, извършила 19 кражби на леки автомобили, съобщи БГНЕС в четвъртък (8 март). Първоначално служителите от Първо РПУ-Бургас са установили разбивача на седем леки коли, от които е откраднал радиокасетофоните и CD-плейърите. А по време на допълнителното разследване, приключило в сряда, са идентифицирани и неговите съучастници: 19-годишният И. Н., 17-годишният К. К., 20-годишният С. С. и 17-годишният И. И. По данни на полицията в Бургас, групата е разбила 15 автомобила, паркирани в центъра на града, плюс още 4 кражби от автомобили на територията на Четвърто РПУ-Бургас. Също в сряда бургаските ченгета арестуваха и един крадец рецидивист, специализиран в разбиването на жилища. Според криминалното досие на 24-годишния М. С., на 19 февруари 2007 г. той е освободен от Бургаския затвор, където е изтърпявал четиригодишна присъда за домови кражби. Няколко дни по-късно обаче той се върнал към стария занаят и в съучастие с 18-годишния И. Т., са извършили кражби на златни накити, пари, детска бебешка количка, дрехи от таванско помещение. Част от вещите са иззети и ще бъдат върнати на собствениците. Спрямо М.С. с прокурорско постановление е взета мярка за 72-часово задържане. Работата по случая продължава от служители на Първо РПУ Бургас. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Бургас.
Безмилостно
В понеделник сутринта (5 март) в РПУ-Дупница е получен сигнал за опожарен фургон в офощна градина, намираща се землището на гр. Бобошево, съобщи БГНЕС. Пристигналата на мястото дежурна група е открила сред останките от фургона обгорелия труп на 48-годишния пазач на градината. Трупът е откаран за аутопсия в кюстендилската болница, а за изясняване на случая е образувано досъдебно производство.
Също в понеделник, но на другия край на България - в Бургас, неизвестни лица подпалиха входната врата на жилището на 47-годишният бургазлия в бл.479 в ж. к. Меден рудник с... автомобилна гума. На местопроизшествието са изпратени два противопожарни автомобила, а в потушаването на огъна са участвали седем огнеборци. При първоначалния оглед е установено, че става дума за умишлен палеж. За изясняване на случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във