Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Страсбург
Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по три дела, които са заведени през 2000 година. По делото Каяджиева срещу България съдът единодушно реши, че е нарушена Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Съдът намира, че задържането на жалбоподателката в психиатрична болница е извършено в нарушение на Конвенцията. Сумата, която трябва да изплати България на жената, е общо 2485 лева.
По второто дело - Ватев срещу България, е отсъдено нарушаване на Конвенцията в частта й за справедлив процес в разумен срок. През 1992 г. жалбоподателите са започнали дело за делба на наследствен имот, което е прекратено през 2001 г. след спогодба между страните. В този случай присъденото обезщетение е 1750 евро. Последното дело - Кърчева и Щърбова срещу България, също е за нарушаване на правото на справедлив процес в разумен срок. Тук размерът на обезщетението е най-голям - 6400 евро.

Министерски съвет
Правителството отложи разглеждането на проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ). Със законопроекта първо ще се занимава Съветът на тройната коалиция, който имал забележки към текстовете, отнасящи се за Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). По време на заседанието на кабинета в четвъртък (22 март) не стана ясно от какво точно недоволстват управляващите. Законът беше готов още есента на миналата година. Чакахме четвъртата поправка в конституцията, за да го внесем в Народно събрание. Аз мисля, че заради един инспекторат не е необходимо ново съгласуване, каза правосъдният министър Георги Петканов след края на правителственото заседание.

Национална следствена служба
Лидерът на Атака Волен Сидеров, срещу когото се води досъдебно производство за лъжесвидетелстване, не се явил в четвъртък (22 март) в Националната следствена служба (НСлС), защото бил болен. Той бе привикан в следствието, за да се запознае с материалите по делото за инцидента на автомагистрала Тракия, който стана на 7 април 2006 г., когато гардът на Сидеров - Любомир Бакърджиев, преби студента по международни икономически отношения Явор Доков.
Представили сме болничен лист, че Сидеров е получил язвена криза и не се чувства добре, заяви Марин Марковски, адвокат на лидера на Атака.

Дела
В четвъртък (22 март) започна делото срещу командира на втория български пехотен батальон в Ирак подп. Наско Люцканов. Процесът се води в Казанлъшкия районен съд при закрити врати.
Той беше задържан на 29 септември м.г. от военна полиция с белязани банкноти (400 лева). Парите му били дадени от кадровия военнослужещ от Пета Шипченска бригада Боян Маринов с цел да бъде уреден на мисия в Афганистан. От 5 октомври м.г. подп.Наско Люцканов е отстранен от работа в Българската армия заради водените срещу него следствени действия.
Адвокатите му ще поискат от Пловдивския военен съд нови експертизи по делото заради процесуални нарушения и очна ставка между подп.Люцканов и Боян Маринов. Освен това те ще поискат да бъде отзован от мисия в Афганистан редник Боян Маринов.

Пожари
Два пожара, избухнали около самоковското село Ковачевци и между селата Голямо и Мало Бучино, унищожиха над 11 800 дка горска и тревна площ във вторник (20 март). Общо 44 огнени стихии върлуваха в страната във вторник. Основната причина за пожарите са палене на стърнища от недобросъвестни стопани, подготвящи обработваемите си площи за тазгодишните посеви.
По данни на Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението (НСПБЗН) от началото на годината до 18 март са се разразили 6929 пожара, които са изпепелили общо 4870 дка гори, от които 1324 иглолистна гора, 3014 широколистна и 532 дка смесена гора.
В момента се водят 18 дознания (2/3 от които за територията на София-регион) срещу неизвестен извършител, предизвикал пожар чрез умишлен палеж на треви, плевели и храсталаци. Наказанията за пожари, предвидени в Наказателния кодекс, са почти символични, дори виновникът да бъде хванат на местопрестъплението, каза във вторник директорът на НСПБЗН главен комисар Николай Николов.
За да има по-голяма ефикасност в разкриването на извършителите, началникът на отдел Държавен противопожарен контрол комисар Румен Благоев предложи следното решение: При издирване на подпалвачите трябва да се включат и местните кметове, които най-добре познават своите съселяни или съграждани, както и обработваемите площи. Така ще бъде и по-лесно за нас, пък и превенцията на подобни стихии ще бъде по-надеждна.
От сряда (21 март) по разпореждане на ръководството на МВР пожарникарите и служителите на Национална служба Полиция възобновяват срещите с кметове на общини, на които ще се набележат допълнителни превантивни мерки.
По време на пресконференцията във вторник директорът на НСПБЗН Николай Николов все пак намери нещо, с което да се похвали. Националната пожарна вече има ИНТЕРНЕТ сайт. Адресът е www.nspbzn.mvr.bg, като там човек може да научи какви мерки трябва да предприеме, за да се предпази от огнените стихии.

Екшън
Крадец-рекордьор бе задържан от ямболската полиция в четвъртък (22 март). В периода от 20 декември 2006 г. до 20 март т.г. апашът с инициали А.С. е извършил цели 22 кражби. Той е вършал из целия Ямбол, разбивал и обирал частни домове, гаражи и тавански помещения. В склада му ченгетата открили 12 велосипеда, перфоратор Бош за 1765 лв., къртач Хилти, три електрожена, 12 автомобилни гуми, пет телевизора, два DVD-плейъра, манометър, микровълнова фурна, множество скъпи рибарски принадлежности. Перлата в колекцията на А.С. обаче бил триизмерен лазерен принтер на стойност 4000 лв., като в България по данни на МВР има само три такива. Общата стойност на откраднатото е около 16 000 лева.
Според полицията 30-годишният ямболия е криминално проявен. За първи път е бил регистриран през 1996 година. През 2002 г. е бил осъден на три години условно от Варненския районен съд за кражба. Две години по-късно районните магистрати в Ямбол му налагат отново три години, но този път ефективно пак за обир, които А.С. излежал.
Освен неговите подвизи полицията в Ямбол е разкрила още десет кражби. Те са извършвани от седемчленна група, в която имало и трима непълнолетни. За периода 24 февруари - 11 март те откраднали 5 велосипеда, 2 мобилни телефона, 2 телевизора, DVD-плейър, строителни инструменти, мебели, дрехи и много други вещи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във