Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Народно събрание
Дознателите без висше юридическо образование ще продължат да изпълняват разследващи функции още една година, т. е. до 1 май 2008-а, решиха депутатите от управляващото мнозинство. В четвъртък (29 март) те приеха окончателно проекта за изменения на Закона за МВР, внесен от група червени народни избраници. Според депутати от управляващата коалиция след влизането в сила на новия Закон за МВР (1 май 2006 г.), около 150 дознатели без висше юридическо образование са напуснали системата на МВР. А пък, ако поправката не била приета, на 1 май т. г. министър Румен Петков трябвало да освободи още 350 дознатели, които нямат нужния образователен ценз.
Създаването на специализирания дознателски апарат започна през пролетта на 2003 г. и трябваше да приключи в края на 2004 година. Според разчетите на тогавашното МВР-ръководство за този период във вътрешното министерство трябваше да влязат 2000 дипломирани юристи, а правителството на Симеон Сакскобургготски обезпечи първоначалния приток на юристи с 8 млн. лева. Днес, почти две и половина години по-късно, в МВР работят само 1500 дознатели с юридически дипломи, защото през това време нито условията на труд бяха нормализирани, нито някой гарантира процесуалната им независимост от техните административни началници, нито Академията на МВР възстанови юридическия си факултет, закрит в началото на прехода.
МВР
Министърът на вътрешните работи Румен Петков и вицепремиерът и министър на вътрешните работи и спорта на Федерална провинция Райнланд-Пфалц - Карл Петер Брух, подписаха програма за сътрудничество между двете институции за 2007 година. Според документа страните ще обменят опит в борбата с ИНТЕРНЕТ престъпленията и интелектуалното пиратство, при превенцията на пожарите, както и в обучението на кадри. Германците ще помогнат на българската полиция за изграждането на модерна лаборатория за ДНК-анализи.
- Труп на 25-годишен мъж е бил открит в заведение в Силистра. Жертвата е Марин Маринов. Аутопсията установила, че по тялото му има една огнестрелна и няколко прободни рани, най-вече в областта на гърдите. Според говорителя на Районна прокуратура-Силистра Теодор Желев един от заподозрените за убийството е собственикът на заведението БГ-клуб Сунай Ремзи, който е общински съветник от квотата на ДПС. Ремзи се издирва.
Висш съдебен съвет
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще покани на следващото си заседание на 4 април заместник окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров. Срещу него е внесен обвинителен акт в Софийския градски съд за престъпление по чл.288 от Наказателния кодекс - за осуетяване на разследване срещу виновни лица. Следващата сряда ВСС ще изслуша Тодоров и тогава ще реши дали да го отстрани от длъжност.
На 28 март (сряда) ВСС уволни дисциплинарно прокурор от Районна прокуратура - Варна. Силвиян Иванов бе освободен от длъжност заради виновно неизпълнение на служебните си задължения, както и за системно нарушаване на сроковете, предвидени в процесуалните закони, за извършване на действия, които неоправдано забавят производството и за нарушение на правилата за професионална етика.
Дела
- За втори път Софийският военен съд не успя да даде ход на делото за убийството на Ангел Димитров-Чората. В понеделник (26 март) в съдебна зала не се яви адвокат Георги Гатев, който по същото време бе в Либия във връзка с делото срещу петте медицински сестри. Подсъдими за убийството на Чората са петима бивши полицаи от ОДП-Благоевград.
Първото заседание бе насрочено за 30 януари, но тогава отново липсваха адвокати и подсъдими. Следващата дата на процеса е 18 юни.
- На пет години затвор при първоначален общ режим беше осъден бивш полицай, обрал клон на ЕКСПРЕСБАНК в София. Софийският градски съд (СГС) призна за виновен Костадин Лазаров по три обвинения - въоръжен грабеж, за това, че без разрешение от Комисията по радиочестотите е притежавал радиостанция, и за носене на полицейска униформа, без да има право на това. По първото обвинение бившето ченге получи пет години, по второто бе осъден на пробация, а по третото - парична глоба. Лазаров ще трябва да плати и 507 лв. съдебни разноски.
Бившият полицай нахлу в клон на ЕКСПРЕСБАНК на бул. Патриарх Евтимий в центъра на столицата на 13 ноември 2006 година. Лазаров бе облечен като ченге, въоръжен с пистолет и с маска на главата. След като заплаши служителите, той отмъкна 25 745 лева. Веднага след обира обаче МВР успя да го задържи.
Резил
В Софийския градски съд започна дело срещу Върховната касационна прокуратура и Националната следствена служба по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. То е образувано по искане на 54-годишната разградчанка Р. Г. заради предварително производство, размотавано от окръжната прокуратура и окръжното следствие в Разград в продължение на осем години.
През март 1999 г. жената потърсила помощ от слугите на Темида, защото местен зъболекар занаятчия й извадил 16 зъба, след което докарал венците й до такова плачевно състояние, че нито един стоматолог не успял да закрепи върху тях протези. След осмия неуспешен опит да сдобие с чене Р. Г. подала жалба в Разградската окръжна прокуратура, която образувала по случая предварително производство.
През следващите шест години делото започнало да прави странни обиколки между прокуратурата, следствието и съда, който на четири пъти връщал обвинителния акт за прецизиране и отстраняване на процесуалните нарушения. В крайна сметка през юли 2005 г. абсолютната давност по случая изтекла и наказателното преследване срещу зъболекаря некадърник било прекратено.
Поредната жертва на здравната реформа е оценила щетите от бездействието на прокуратурата и следствието в Разград на 10 001 лв., а Софийският градски съд отложи делото за 2 май.
Разследването срещу т. нар. зъболекар е едно от забавените дела, заради които през юни 2006 г. тогавашната шефка на Разградската окръжна прокуратура Елена Хаджидимитрова напусна съдебната система доброволно. Срещу нея бе образувано досъдебно производство за престъпления по служба, но въпреки това Висшият съдебен съвет великодушно реши, че Елена Хаджидимитрова има право да получи обезщетение от 40 000 лева.
Възмездие
Русенската окръжна прокуратура поиска от Борис Велчев досъдебното производство, образувано през октомври 2006 г. за далавери с парите за възстановяване на щетите от наводненията в гр. Две могили, да бъде удължено с четири месеца. В сряда (28 март) заместник окръжният прокурор на Русе Валентина Личева съобщи, че са постъпили нови данни, според които е имало дублиране на обекти. Сигналът е подаден от председателя на Икономическата комисия на Общинския съвет в гр. Две могили - Драгомир Драганов. Също в сряда той обясни, че е предал на прокуратура документи, според които едни и същи ремонтно-възстановителни работи на улица Пирин в с.Кацелово са финансирани два пъти: веднъж по програмата САПАРД - с 24 000 лв., и втори път - с 12 500 лв., отпуснати от Постоянната комисия за защита от бедствия и аварии. Първоначално досъдебното производство стартира за злоупотреби в размер на 90 000 лева.
Похвално
През 2006 г. в Бургаския окръжен съд са заведени общо 90 дела по Закона за закрила от домашно насилие. Това стана известно в сряда (28 март) при откриването на първото обучение по проекта Модел в прилагането на Закона за закрила от домашно насилие, финансиран от Фонда на ООН за развитието на жените (ЮНИФЕМ). Половината от тези дела са образувани благодарение на бургаската асоциация Деметра, която е единствената неправителствена организация в Бургас, подпомагаща жертвите на домашното насилие. Само през миналата година помощ са потърсили 218 жени, а експертите на асоциацията са оказали 527 социални, 324 юридически и 137 психологически консултации.
Бели якички
Ченгета от РЗБОП-Хасково арестуваха Митко Скерлев, директор на Булгартабак, след сигнал за поискан подкуп. Става дума за местен бизнесмен, който използвал определени площи в двора на Булгартабак и който е трябвало да продължи договорните си отношения с предприятието.
Били предприети бързи оперативни действия. Поисканите 300 лева били белязани и малко по-късно 53-годишният Скерлев е бил задържан. При последвалото претърсване белязаните банкноти били намерени в бюрото му. По случая е образувано досъдебно производство, а Митко Скерлев е задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във