Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Омбудсман
Екип от експерти, определени от националния омбудсман Гиньо Ганев, започна в понеделник (2 април) проверка на затвора в Стара Загора. В рамките на три дни инспекторите ще трябва да проверят дали се спазват човешките права, има ли нарушения и оплаквания, свързани с унизително, жестоко или нечовешко отнасяне към лишените от свобода, както и между тях самите, какви мерки за закрила се предприемат от ръководството на затвора, материалните условия и условията за медицинско обслужване в тюрмата.
Докато трае проверката, експертите ще открият временна приемна, където затворниците ще могат да подават жалби. Докато това става, в приемната няма да има нито един надзирател, казват от кабинета на националния омбудсман. Така пандизчиите няма да се притесняват за бъдещето си в затвора. Резултатите от проверката ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде пратен до всички заинтересовани институции. В документа ще има и съответните препоръки за подобряване на битието на пандизчиите.
Екипът на националния омбудсман започна проверки в различни затвори в страната в началото на февруари. До момента са инспектирани тюрмите в Пазарджик, София и заведенията от открит тип в Бусманци и Казичене. Инспекциите са част от изпълнението на подписания в началото на миналата година Протокол за взаимодействие между министъра на правосъдието Георги Петканов и омбудсмана Гиньо Ганев.

Обир
Крупна сума пари са били откраднати от офис на частна фирма в Бургас в понеделник (2 април). Сигналът за кражбата е подаден в полицията в 09.30 часа сутринта. Установено е, че неизвестни лица са проникнали в помещение, намиращо се в сградата на Пиргос стил на ул. Александровска, през капандура. Обирджиите са счупили заключващия механизъм. От метална касета, съхранявана в офиса, са изчезнали 20 494 лв., 1170 евро и 240 долара.

Инцидент
Мъж простреля пазач на бензиностанция Еко в столичния квартал Бояна. Случката се е разиграла във вторник (3 април) в рано сутринта. В 6.45 ч. е подаден сигнал в полицията за стрелба. Ченгетата пристигат на бензиностанцията и намират 40-годишния охранител на обекта да лежи, ранен в крака. Пострадалият веднага е откаран в болница, няма опасност за живота му.
След бързи действия полицията арестува 26-годишен мъж, познат на пазача. Установено било, че двамата се скарали, по-младият извадил пистолет и стрелял, след което побегнал. Стрелецът е задържан за 24 часа. Ще му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Одит
Едва шест на сто от глобите, наложени от КАТ за периода 1 януари 2006 г. - 30 септември 2006 г., са платени доброволно. От санкции за общо 34 063 327 лв. нарушителите на пътя са заплатили само 73 987 лв., съобщиха от Сметната палата. Данните са резултат от извършен финансов одит в структурните звена на КАТ при Столична дирекция Полиция и областните дирекции във Варна, Велико Търново и Сливен.
Основната причина да не се събира цялата сума е, че в действащата нормативна база не е определен орган, който да прибира приходите от глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Освен това не са регламентирани процедурите за контрола върху тези суми и редът, по който се предоставя информация за тях. Заради неуредиците Пътна полиция не може принудително да събира неплатените суми.

Съд
- Апелативният съд във Варна потвърди във вторник (3 април) мярката за неотклонение задържане под стража, която Окръжният съд в града наложи на сводниците Румен Митков, Атанас Атанасов, Добромир Василев, Вели Мехмед и Феим Мехмед. Трафикантите на проститутки бяха задържани на 27 март при съвместно разследване на Дирекцията на съдебната полиция във френския град Лион и сектора за борба с трафика на хора в Главна дирекция „Гранична полиция.
Според въззивния съд мярката за неотклонение и на петимата е във връзка с исканата екстрадиция за всеки един от тях. Целта на първоначалното задържане е да се осигури присъствието на заподозрените при гледане на делото по същество от Варненския окръжен съд.
Съдебните власти на Франция сочат петимата мъже като част от организирана престъпна група, принуждавала към проституция момичета от района на Североизточна България. Престъплението е извършено на територията на Франция, предимно в град Лион, в периода 1 януари 2005 - 21 март 2007 година.
- Варненският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража на Илиян Илиев. Той бе задържан на 30 март със 70 грама кокаин. Според съда може да се направи обосновано предположение за авторство на престъплението, а при по-лека мярка за неотклонение Илиев може да се укрие или да извърши друго престъпление. Под внимание е взет и фактът, че според закона деянието е тежко и се предвижда от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.
При полицейска акция във Варна, проведена на 30 март, е задържан Илиян Илиев. Ченгетата откриха в него 30 пакетчета с кокаин, всичките увити в чорап. В дома му униформените намерили още 180 пакета от наркотика, разпределени в 6 чорапа. Заедно с Илиян е бил задържан и Събин Кирилов, който по-късно беше освободен под парична гаранция в размер на 1000 лева.
- Стартът на процеса срещу полицая от Пето РПУ-Пловдив, карал двама арестанти да си бият шамари, бе отложено за май месец заради отсъствието на адвоката на подсъдимия главен сержант Николай Иванов. Той е обвиняем по делото, което се гледа във Военноокръжния съд в Пловдив. На 10 май 2005 г. гл. серж. Иванов принудил двама роми, задържани в ареста на полицейското управление, да си бият шамари. Потърпевши са Иван Ангелов и Константин Томов. Двамата са били арестувани в района на Ботаническата градина в Пловдив, тъй като не носели в себе си документи за самоличност.
Пострадалите роми са предявили граждански иск от 10 000 лева срещу подсъдимия за причинени неимуществени щети. В понеделник (2 април), след края на съдебното заседание, прокурорът по делото Максим Караджов заяви, че отлагането на процеса е с цел да се размият фактите във времето и вината на подсъдимия да не се докаже.
- Варненският окръжен съд наложи в понеделник (2 април) задочна присъда от пет години затвор на Владимир Демирев за данъчни престъпления, извършени през 2002 година.
Мъжът, който е в неизвестност от няколко години беше признат за виновен в това, че в периода 1 март 2002 г. - 30 юни 2002 г., като собственик на ЕТ Янимар - Вл. Демиров не е платил данъци в размер на 1 920 344,89 лева. Престъплението Демирев е извършил чрез подаване на неистински данни в декларации пред Данъчно подразделение Приморско.
Само за март 2002 г. Демирев неправомерно е ползвал пълен данъчен кредит в размер на 976 262,81 лв. по фактури, които не са отразени в дневника за продажби на повече от 10 фирми, действащи на територията на цялата страна. За следващите данъчни периоди измамата е била по същата схема. Неправомерно ползваният данъчен кредит за април е бил в размер на 702 669,33 лв., а за месеците май и юни общо 287 259,31 лева.
Демирев се издирва от III РПУ-Варна във връзка с влязла в сила присъда на Варненския районен съд от 4 години лишаване от свобода, както и по следствени дела на Окръжните следствени служби в Стара Загора и Добрич. Заради делото в Окръжен съд Варна е обявен за издирване на 23 април 2004 година. Справка на Граничен контрол сочи, че Владимир Демирев е напуснал страната през декември 2003 година.

Ревност
Три тийнейджърки се сбиха заради момче. Една от тях е пострадала. На 17-годишната Юлиана Петкова е счупен носът. Скандалът стана на 31 март в таванско помещение на ул. Веслец в София. Там били Юлиана, която била настоящо гадже на въпросното момче, бившата му изгора и нейната приятелка 16-годишната Пламена Петкова. По едно време между Юлиана и бившето гадже избухнал скандал на тема коя от двете е по-близо до сърцето на момчето. Разправата преминала в ръкопашна схватка, в която се намесила и Пламена. И тъй като две е повече от едно, накрая Юлиана се оказала със счупен нос. Няколко часа след инцидента столичните криминалисти задържали побойницата. По случая е образувано досъдебно производство, а материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура.

Далавера
- Варненския окръжен съд промени в понеделник (2 април) мярката за неотклонение на обвинените в изготвяне на фалшиви пари и документи за самоличност братя Дойчин и Момчил Дойнови от „домашен арест в „парична гаранция. За Дойчин тя е в размер на 1000 лв., а за брат му 500 лева.
При акция на ченгета от Областна дирекция на полицията-Варна и РЗБОП в черноморския град на 21 февруари 2006 г. беше разкрита печатна база за фалшиви евробанкноти и български документи за самоличност. Целият производствен цикъл - от предпечата до топлия печат на холограмата се е осъществявал в жилището на двамата братя в кв.Победа в града. Там са намерени 1980 фалшиви банкноти с номинал 200 евро, чиято обща стойност е 396 000 евро. Освен готовите пари полицаите открили и 103 заготовки.
Открити са и подправени документи за самоличност - лични карти, паспорти, дипломи за средно и висше образование, както и печати на различни институции.
Съдът прие искането за промяна на мярката за неотклонение на защитата на обвиняемите с мотива, че са изтекли всякакви разумни срокове на следственото дело с оглед неговата фактическа и правна стойност. Магистратите взеха предвид и експертна справка, според която по откритите фалшификати няма следи от ръцете на Момчил Дойнов.
Слугите на Темида приеха също, че от самото начало на разследването двамата братя не са правили опити да нарушават наложената мярка. В такъв случай няма опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление. Освен това обвиняемите не могат да работят и са в тежест на възрастните си родители.
Остава да бъдат разпитани уличенитe, след което те да бъдат привлечени като обвиняеми и да се внесе обвинителен акт в съда.
Освен двамата братя са обвинени още трима души-Антон Шукаров, Георги Едрев, Николай Николов. Антон Шукаров е уличен в съставяне и преправяне на документи за самоличност и фалшиви дипломи. У него са открили и 5 силиконови отпечатъка на печати за различни учебни заведения. За престъпления против паричната и кредитната система е уличен и Николай Николов, у когото при задържането са открити 315 фалшиви банкноти от по 50 долара и 30 ментета от по 100 долара.
Едрев пък е осъждан за документна измама, отделно срещу него се води и следствено дело за съставяне на фалшиви документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във