Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Еврика
Административният съд в Русе вече може да се похвали със собствена сграда. На редовното си заседание в четвъртък (12 април) правителството докладва, че е осигурено здание за магистратите в Русе. Сградата се намира на ул. Цариброд №6 в града и е с обща застроена площ 508 кв. метра.
Сутеренните помещения, първият и мансардният етаж досега са били предоставени на Регионалния ТВ център - Русе, а вторият и третият - на Русенския университет Ангел Кънчев. Към настоящия момент РТЦ - Русе, не ползва по предназначение предоставените му помещения, а университетът се разполагал само в четири от стаите. Ръководството на учебното заведение се е съгласило да освободи етажите.
Подкуп
До края на месеца трябва да приключи разследването срещу д-р Стоян Пернишки от Пирогов, който поиска 1500 лв. от пациент, за да оперира по спешност неговата съпруга, съобщи във вторник (10 април) прокурорът от Софийската районна прокуратура Йордан Грамов, който наблюдава делото. Според държавния обвинител са събрани категорични доказателства за извършване на престъплението. Всички лекари и сестри от болничното заведение са отрекли да са искали пари от пациента. Според тях докторът е действал соло. Тепърва предстои обаче да бъде конкретизирано обвинението, каза още Грамов.
Стоян Пернишки беше задържан на 12 март тази година от ченгета от сектор Икономическа полиция при Шесто РПУ. След като престоя 24 часа в полицейския участък, лекарят беше пуснат с мярка за неотклонение подписка.
Бегълци
Гранични полицаи от Регионална гранична служба-Смолян задържаха във вторник (10 април) в района на Свиленград трима палестинци без документи за самоличност. Нарушителите са част от голяма група, която е преминала незаконно от Турция в Гърция. В момента тече процедура по експулсирането им от България.
Ден по-рано (9 април, понеделник) гранични полицаи заловиха на ГКПП - Летища София иракчанин, който се е опитал да напусне страната с фалшива румънска лична карта. Той е искал да пътува за Стокхолм и при проверката на граничния пункт е представил фалшив румънски документ. Служителите на летището се усъмнили в него и го препитали, за да се уверят доколко знае румънски. Притиснат в ъгъла, иракчанинът си признал, че почти не говори езика на северните ни съседи и допълнил, че купил личния си документ за 1000 евро. По случая е образувано бързо полицейско производство.
Контрабанда
Митничари от ГКПП-Капитан Андреево откриха над 40 кг златни и сребърни бижута и близо 4 кила синтетични камъни при проверка на автобус с турска регистрация. Рейсът е пътувал по редовна линия Истанбул - Скопие. Бижутата са били скрити в специално пригоден тайник в климатика на возилото. Според направената експертна оценка накитите са на стойност около 440 800 лева.
Скандал
Депутатът от Атака Борислав Ноев катастрофира на автомагистралата Хемус между Шумен и Варна. Инцидентът е станал на 7 април около 22 часа. Пристигналите на място полицаи го тествали с дрегер, който показал 1.96 промила алкохол в кръвта.
Според информация от полицията, Ноев се е движил с личния си автомобил Нисан Примера с несъобразена скорост. Народният представител изгубил контрол над автомобила и се ударил странично в лявата разделителна мантинела. При извършения оглед катаджии установили, че са спукани предна и задна леви гуми на колата.
Арест
Варненският апелативен съд остави в ареста петима младежи, обвинени в групово изнасилване на непълнолетна. Магистратите от въззивната инстанция потвърдиха най-тежката мярка за неотклонение, наложена от Варненския окръжен съд на 22-годишния Иван Иванов, 24-годишния Димитър Димитров, 23-годишния Недялко Добрев, 25-годишния Дамян Иванов и 24-годишния Ивайло Великов с мотива, че ако останат на свобода, сладострастниците могат да се укрият.
Според материалите по досъдебното производство, на 11 февруари сутринта петимата отвлекли жертвата си от с. Червенци, община Вълчи дол, и насила я натоварили на автомобила си. След това, в продължение на няколко часа, те брутално се гаврили с непълнолетното момиче, като след всеки акт те се качвали на колата и пътували, докато не си харесат ново безлюдно място, където да свият за кратко поредното си еротично гнездо. Според Варненската окръжна прокуратура, инициатор на груповото изнасилване е Димитър Димитров, който, заедно с Недялко Добрев, е заловен на 13 февруари при опит да напуснат страната през ГКПП-Кулата.
Досега са събрани достатъчно доказателства, уличаващи петимата в извършване на престъплението. На 13 февруари тази година Недялко Добрев и Димитър Димитров са задържани на границата при опит да напуснат страната през ГКПП-Кулата. А близки на един от другите изнасилвачи - Иван Иванов, са заплашвали потърпевшата с идеята тя да не свидетелства срещу тях.
Екскурзия
Петимата български сводници, задържани във Варна на 27 март, ще бъдат екстрадирани във Франция, където ще бъдат съдени по обвинения за трафик на сексробини и организиране на престъпна сутеньорска мрежа, действала в гр. Лион от 1 януари 2005 г. до 21 март 2007 година. Позовавайки се на Закона за екстрадиция и Европейската заповед за задържане, Варненският окръжен съд реши, че няма пречка обвиняемите да бъдат предадени на френските съдебни власти. От своя страна, съдебните власти в Лион увериха варненските си колеги, че след края на процеса петимата ще бъдат върнати, за да изтърпят наказанията си в български затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във