Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Министерски съвет
Правителството осигури помещения за още един административен съд - този в Кърджали. В четвъртък (19 април) кабинетът гласува на магистратите да се дадат първият и вторият етаж от сграда на ул.Булаир в града. Общата площ на предоставения имот е 526.71 кв. метра. Сградата е била предназначена за общежития на Педагогическия институт Любен Каравелов в Кърджали. Но академичното ръководство се е съгласило да се откаже от тях в полза на съда.
Блокаж
Адвокат попречи на служители от сектор Борба с организираната престъпност към ОДП-Варна да обискират два златарски магазина в района на кооперативния пазар в града. Ченгетата получили сигнал, че там се укрива контрабандно злато от Турция. В четвъртък (19 април) те атакували единия от магазините, а акцията във втория е трябвало да бъде извършена в ранния следобед. Но там се натъкнали на адвокатка, която представлявала интересите на собственика. Юристката Милена Николова твърдяла, че поканените от полицията поемни лица били криминално проявени цигани. Ченгетата се зарекли да сезират Варненската окръжна прокуратура за незаконните, според тях, действия на адвокатката.
Невинен
Русенският районен съд оправда във вторник (17 април) заместник-шефа на БСП в Русе доц. Веселин Заяков. Според обвинителния акт на 9 юли 2006 г. на редовно заседание на местната централа, Заяков се озъбил на партийния секретар Мариян Димитров с думите Млъкни бе, некадърник. Димитров пуснал жалба срещу колегата си в съда за нанесената му обида. Той поискал 6900 лв. обезщетение за нанесени нематериални щети.
Партийният секретар се е заканил да обжалва решението на съда пред въззивната инстанция. Димитров е добре известен сред съпартийците си. В края на 2005 г. той подава сигнал в полицията, че след коледен купон общинският председател на БСП Иван Иванов се е качил пиян на колата си и си е тръгнал. Ченгетата провеждат акция по спирането на Иванов, като в операцията участва и самият Димитров. Тогава полицаите хващат общинския председател и му налагат 500 лв. глоба за шофиране в нетрезво състояние. Освен това Иванов е бил лишен от правото да управлява автомобил за срок от три месеца.
Присъда
Пловдивският окръжен съд наложи десет месеца условно - с тригодишен изпитателен срок, на Милчо Александров, срещу когото са били повдигнати общо три обвинения. Той беше признат за виновен, че в периода април 1996 г. - юни 1997 г. без разрешение се е занимавал с банкови сделки. В резултат на деянията му 12 души са били ощетени с 41.7 млн. неденоминирани лева.
Присъдата бе прочетена в четвъртък (19 април). Александров бе признат за виновен и по обвинение в обсебване. Според прокуратурата от август 1996 г. до февруари 1997 г. в Пловдив той многократно е присвоявал чужди движими вещи - пари, които е владеел и пазел, като общата стойност възлиза на близо три милиона стари лева.
Освен това мъжът е признат за виновен и по обвинение за облага. На 28 април 1995 г. той взел от Иван и Атанаска Кацарски 121 000 неденоминирани лв., които не върнал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във