Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Министерски съвет
На редовното си заседание в четвъртък (3 май) правителството одобри ремонта на Правилника за издаването на български документи за самоличност. Според измененията, всички международни паспорти, отпечатани от 1 ноември 2007 г. нататък, ще съдържат биометричните лицеви данни и отпечатъците от пръсти на техните притежатели. След тази дата отпада и едно от най-досадните задължения на българина пред последните 25-30 години: да се снимат специално за паспорт - с открити чела; с поглед, вперен в бъдещето; с коса, сресана така, че да се вижда най-малко три четвърти от лявото ухо. За в бъдеще тази операция ще се извършва в пунктовете за приемане на заявления за биометрични паспорти, които МВР ще трябва да разкрие и оборудва. Цената на новата придобивка все още не е уточнена.
Министерство на правосъдието
Ние сме приели 99% от европейските норми и практики, остава да бъдат приети Законът за съдебната власт и Гражданскопроцесуалният кодекс и да се научим как да прилагаме новата уредба, заяви правосъдният министър Георги Петканов след срещата си с Беате Мерк, министър на правосъдието на Бавария. Без ни най-малко да подценява опита на Петканов да придаде на сгледата концептуален характер, Беате Мерк допълни, че двамата са разговаряли и по съвсем предметни теми: прането на пари, проституцията, международните осиновявания, ИНТЕРНЕТ престъпленията и по-специално - детската порнография, разпространявана и рекламирана чрез глобалната мрежа.
Форум
Работата по Административно-наказателния кодекс (АНК) ще продължи до края на 2007 г., съобщи заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев на специална конференция, организирана на 3 май в НДК. По време на дебатите държавният обвинител Цони Цонев от Върховната касационна прокуратура поиска в бъдещия кодекс да бъде предвиден затвор за хората, които не си плащат наложените им глоби в определения от закона срок, както и за извършителите на тежки административни нарушения. А шефът на работната група по проекта - проф. Кино Лазаров, уточни, че най-важната задача пред авторите на кодекса в момента е да отговорят на три ключови въпроса: кой да налага административните наказания - съответният държавен орган или пък съдът; на кого, като първа инстанция, трябва да са подсъдни административните нарушения - на районните съдилища (както е в момента) или на новосъздадените 28 регионални административни съдилища; и дали при неплащането на глобите в определения срок наказанието трябва да е лишаване от свобода или пробация.
Фалшификатори
Организирана група за производство на фалшиви дипломи бе разбита при операция на антимафиоти от ОДП-Плевен. Кръгът на преките участниците е стеснен до трима, но има още заподозрени, съобщи наблюдаващият прокурор Ивайло Тодоров. В избено помещение, обитавано от 40-годишен мъж, спецполицаите са намерили електрическа печатарска преса, набори от оловни букви, цифри и символи. Открити са също много празни бланки от дипломи от различни средни и висши учебни заведения, основи за печати и щемпели на държавни учреждения, ВУЗ-ове, печати на гръцкото посолство в София, на няколко регионални служби по вписвания, на нотариуси и купища най-различни удостоверения, автомобилни талони и шофьорски книжки. Цените на ментетата са варирали в зависимост от вида на оригиналните документи, като една от най-скъпите услуги - 200 евро, е била за изработването на фалшив задграничен паспорт.
Подкуп
Служител на пловдивския клон на ЕVN България - 45-годишният И. Д., бе заловен с подкуп в с. Голям чардак, съобщиха от Областната дирекция на полицията (ОДП) под тепетата. Инкасаторът бил закопчан, докато е прибирал стоте лева, дадени му от семейство, чийто електромер не бил проверяван от една година. Според първоначалната информация, няколко дни преди това И. Д. обещал на длъжниците, че срещу 100 лева ще отчете по-ниски стойности на консумирания от тях ток, но хората се обадили в РПУ-Труд и заявили, че инкасаторът ги изнудва за пари.
Контрабанда
Митничари от ГКПП-Капитан Андреево задържаха контрабандна стока за 24 509 лв. при опит да бъде транзитирана през България. В съобщението на Регионална митническа дирекция - Пловдив, се казва, че при проверка на ТИР с турска регистрация, пътуващ от Македония за южната ни съседка, са открити 1100 нервнопаралитични спрея, 2400 чифта очила с различен диоптър, 390 опаковки от лекарството SAB Simplex, 1365 джобни ножчета, 65 метални бокса и т. н. На 53-годишния шофьор от Турция е съставен акт за митническо нарушение.
Мъка
Фенът на Ливърпул Майкъл Шийлдс, осъден от Варненския окръжен съд преди две години, не успя да изчисти името си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Запалянкото, който бе признат за виновен в опит за убийство на бармана Мартин Георгиев, бе осъден на 10 години затвор, които излежава в родината си. Съгласно международните договорености, семейството на Шийлдс изплати на Георгиев обезщетение в размер на 200 000 лв. и през октомври 2006 г. футболният хулиган бе трансфериран във Великобритания. Малко по-късно той заведе дело в Страсбург, защото по време на досъдебното производство, съдебния процес и годината, прекарана в нашенски затвор, българските компетентни власти системно са нарушавали правата му. Според тричленен състав на Европейския съд по правата на човека обаче нищо подобно не се е случвало и затова исковата молба на Шийлдс е била отхвърлена единодушно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във