Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Върховен касационен съд
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди в понеделник (21 май) четиригодишната присъда, наложена от Великотърновския апелативен съд на шофьора Илия Измирлиев. Той бе обвинен в причиняване на смърт на повече от едно лице при катастрофа по непредпазливост. На 4 април 2005 г. на връщане от Словения автобус с 50 пътника падна във водите на р. Лим. При катастрофата загинаха 12 деца.
ВКС е уважил и пълния размер гражданските искове на семействата на загиналите деца. Исковете за обезщетенията ще трябва да се изплатят от шофьора и от фирма Пампорово АД, която е собственик на автобуса. Родителите поискаха по 100 000 лв. на загинало дете. Решението е окончателно.
Невинен
Военноапелативният съд оправда бившия шеф на Националната противопожарна служба ген. Кирил Войнов. На заседание днес военните магистрати потвърдиха оправдателната присъда на Софийския военен съд. Решението може да бъде протестирано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. На 6 февруари тази година Софийският военноокръжен съд оправда Войнов по обвинението, че е злоупотребил с власт и е разрешил използването на служебни мобилни телефони от секретарката и шофьора му. Съдът отхвърли иска на МВР за 9500 лв., колкото е стойността на сметките на мобилните телефони.
Шопинг
МВР ще закупи техническо оборудване за граничен контрол и наблюдение, термовизионни системи и оборудване за нощно виждане, оборудване за проверка на документите на стойност между 120 и 150 млн. евро. Освен това в най-скоро време ченгетата ще се сдобият и с дългоочакваните преносими комплекти за извършване на първоначални огледи на местопрестъпления, със съвременни цифрови фотоапарати и камери, с 380 нови леки автомобила, сред които 180 с висока проходимост. За нуждите на ГД Гранична полиция ще бъдат купени общо шест нови морски плавателни съда - два 200-тонни, два 50-тонни и два 20-тонни. За опазването на границата по р. Дунав министерството ще напазарува шест по-малки кораба и катери, за които се знае само, че ще бъдат с максимална дължина 20 метра. За нуждите на Гранична полиция ще бъдат осигурени и четири хеликоптера, като всички средства ще бъдат заделени от бюджетите на МВР и на други две министерства в периода 2008-20010 година, заяви вътрешният министър Румен Петков.
Удар
При опит за нелегално изнасяне от страната митническите инспектори на ГКПП-Брегово заловиха общо 332 антични предмета, сред които 270 старинни монети, няколко пръстена и обеци, стъклена вазичка, части от метална плочка с орнаменти и т. н. Антиките са открити в джобовете на българския гражданин Н. Н., който тръгнал на гости в гр. Неготин (Сърбия)... пеша. На трафиканта пешеходец е съставен акт за митническо нарушение, а намерените предмети са иззети.
Виновни
Трима мъже, сред които и племенникът на Цар Киро, бяха осъдени за неизбухналата бомба, открита на 16 октомври 2002 г. пред къщата на Димитър Христолов, президента на пловдивския Ботев. В понеделник (21 май) Пловдивският районен съд прати зад решетките Иван Алиев, подсъдим като организатор на неуспешния атентат, за три и половина години, а неговите съучастници - Назъм Алимолла и Калоян Василев - за по три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във