Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Позиция
Висшият адвокатски съвет изразява силното си безпокойство от пасивното поведение и забавените действия на държавните органи, натоварени по закон със задължението да осигуряват нормални условия за функциониране на новосформираните административни съдилища. Това се казва в декларация на съвета до президента, председателя на Народното събрание, премиера, Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието, министъра на държавната администрация и административната реформа, министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на град София. Висшият адвокатски съвет посочва, че значително се затруднена работата на съдии, адвокати и вещи лица поради липсата на сгради за административните съдилища. По данни на ВАС от 1 март досега образуваните дела от Административен съд-София град надхвърлят 1500. По тях следва да се произнесат в разумен срок 36 съдии, нуждаещи се от нормални условия на труд, вместо предоставените им като кризисни и временно решение два работни кабинета и една съдебна зала, без нормално деловодство, архив и адвокатска стая. 36 първоинстанционни и 12 касационни съдебни състава се редуват в единствената съдебна зала, а адвокатите преглеждат дела на крак в коридора, се казва в декларацията.
Очакване
В срок до един месец Военноапелативният съд трябва да се произнесе по делото за бръмбарите, открити в дома на бившия главен прокурор Никола Филчев. Обвиняеми са Пламен Арсов, и бившите служители на Дирекция Оперативно-техническа информация - МВР Йордан Йорданов и Борис Бояджиев. Тримата са обвинени в злоупотреба със служебно положение и използване на специални разузнавателни средства без разрешение. Прокуратурата поиска минималното посочено в закона наказание за тримата - една година лишаване от свобода. Последното заседание на съда преди произнасянето на присъдата се проведе при закрити врата.
Под гаранция
Досегашната мярката за неотклонение на Боян Петракиев-Барона домашен арест беше изменена от състав на Софийски градски съд (СГС) в парична гаранция от две хиляди лева. Защитата на Барона мотивира искането си с обстоятелството, че след три дни (31 май) изтича едногодишния срок от началото на неговото задържане по повдигнатите му обвинения - организиране на престъпна група за източване на кредитни карти и притежание на наркотични вещества. Представителят на Софийска градска прокуратура не възрази за смекчаване на мярката за неотклонение. Съдът прие, че обвинителя и защитата на Барона не са оспорили наличието на обосновано предположение за авторството на престъпленията, за които Петракиев е задържан. Времето на реалния престой на Барона под стража - 11 месеца и 17 дни - е прекомерно и извън разумния срок по повдигнатите обвинения, прие съдът. Боян Петракиев беше задържан на 31 май 2006 година. На 4 юни 2006 година СГС му наложи мярка за неотклонениепарична гаранция от двеста лева. На 15 юни 2006 година Софийският апелативен съд промени мярката в задържане под стража, а на 6 март 2007 година СГС я промени в домашен арест.
Отличие
Директорът на Американската агенция за международно развитие (ААМР) Майкъл Фриц, Джийн Гибсън, директор на програми Демокрация и местно самоуправление на ААМР и съдия Кенет Стюарт, директор на проект Инициатива за укрепване на съдебната система получиха най-високото отличие на Националния институт на правосъдието (НИП) почетен знак. Отличието връчи директорът на НИП д-р Пенчо Пенев. На церемонията Майкъл Фриц заяви, че НИП несъмнено е водещата институция за обучение на магистрати в Източна Европа. В съвместните семинари на НИП и ААМР досега са взели участие повече от десет хиляди представители на магистратурата - съдии, прокурори и съдебни служители.
През последните 7 години НИП и неговият предшественик, Центърът за обучение на магистрати, са получили финансова помощ, надхвърляща 1.5 млн. долара. Средствата са инвестирани основно в реновирането на сградата на института, обзавеждането на библиотеката на Учебно-информационния център и в разработването на програми за обучение на българските магистрати.
Решетки
Доживотен затвор без право на замяна присъди Варненският окръжен съд на 50-годишния Антонин Влаев от Варна за убийството на брат му Виолин (51 г.) и съпругата му Драгомира (24 г.). Двойният убиец ще трябва да изплати и 50 000 лв. обезщетение на майката на снаха си за причинени неимуществени вреди. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.
Убийството е извършено на 14 март 2005 г. в мазето на фамилната къща на ул. Съборни във Варна. Преди да разстреля Виолин и Драгомира, Влаев ги зашеметил с удари с тъп предмет в тила. Антонин инсценирал убийството на брат си от съпругата му и сам съобщил в Дирекцията на полицията. От самото начало на процеса през декември 2005 година Влаев отрича, че има общо с убийството на брат си и на снаха си. На последното заседание по делото той се отрече и от първоначалните показания, дадени в хода на предварителното производство.
Веселяци
Несебърската полиция задържа на 30 май, (сряда), двама пияни ирландски туристи за побой в Слънчев бряг. На плажа пред хотел Белвю в курорта кърканите ирландци поискали да наемат и да се повозят с джетове. Работниците в коридора за водните атракции им отказали, след което ирландците ги пребили. 35-годишният пловдивчанин С.Г. е получил разкъсна рана в лявото слепоочие, оказана му е спешна медицинска помощ. Неговият колега, 23-годишният габровец Ц.Р. е получил натъртвания по тялото. Пияните се нахвърлили и на 18-годишен турист, притекъл се на помощ на пребитите. След бързо издирване са заловени П.Л.(22 г.) и К.Д.(31г.)., които пристигнали в България на 28 май т.г. като организирани туристи. Двамата са задържани със заповеди за полицейско задържане за 24 часа в РПУ Несебър. При проба за алкохол дрегерът е отчел 1.37 промила за П.Л. и 1.38 промила за К.Д. По случая е образувано бързо полицейско производство.
Находка
Живак с общо тегло 4.3 кг, незаконно притежавано оръжие и старинни предмети са открити в 44-годишния Д. Х., служител в Областната дирекция на полицията - Сливен, информира пресцентърът на МВР. При проверка по сигнал, в жилището на Д. Х. са открити и иззети стъклен буркан със живак, незаконно притежавани револвер и бойни патрони, старинни предмети и монети. Изяснено е, че Д. Х. се е сдобил с течния метал преди четири месеца от 53-годишния си съгражданин М. Д. По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл.354 и чл.339 от Наказателния кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във