Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Проект
- На официална церемония в четвъртък (14 юни) холандският посланик у нас Вилем ван Ее закри проекта Произход и развитие на съдебния PR в България, реализиран от Съюза на съдиите с финансовата подкрепа на програма Матра КАП на холандското министерство на външните работи. Целта на проекта е да насърчи взаимодействието между българския съд и медиите. В рамките на девет месеца са проведени интервюта с магистрати, журналисти и PR-експерти от пет града. Данните от проучванията са публикувани в книгата Произход и развитие на съдебния PR в България, в която са описани резултатите от въвеждането на длъжността съдебен пресаташе и мерките за подобряване на работата на говорителите.
Дела
- Софийският градски съд (СГС) оправда в понеделник (11 юни) бившата премиера и шефка на фондация Бъдеще за България Елена Костова и главната счетоводителка на организацията Виолета Илиева. Срещу двете са повдигнати по две обвинения - за укриване на данъчни задължения в големи размери и за документно престъпление (чл. 256 и чл. 313, ал.2 от Наказателния кодекс). По време на пледоариите прокуратурата поиска две години условно с петгодишен изпитателен срок и за двете подсъдими, а защитата поиска оправдателни присъди и ги... получи.
- На три години условно с тригодишен изпитателен срок бе осъден бившият следовател от Столичната следствена служба Стефан Стефанов. Присъдата бе прочетена в сряда (13 юни). Софийският градски съд (СГС) лиши още Стефанов от правото да заема длъжността следовател за срок от три години.
Срещу Стефан Стефанов бе повдигнато обвинение за подкуп, защото на 12 февруари 2003 г. е взел 1500 щ. долара от лице, което разследва.
Наглост
- Гард от Националната служба за охрана (НСО) блъсна с кола майка и дете, а след това наби жената. Инцидентът стана в сряда (13 юни) в столичния квартал Свобода. Майката и детето не са пострадали сериозно. Според информация от МВР между жената и 32-годишния охранител възникнало спречкване. Майката потърсила сметка на гарда за невниманието му, а той взел, че я набил и избягал. Половин час след инцидента държавният телохранител е задържан от екипи на Пътна полиция, но все още не е уволнен дисциплинарно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във