Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Конституционен съд
В четвъртък (21 юни) Конституционният съд допусна за разглеждане искането на главния прокурор Борис Велчев за тълкуване на чл.130а, т. 2 от основния закон, според който министърът на правосъдието управлява имуществото на съдебната власт.
В молбата си до конституционните съдии Велчев пише, че текстът може да се разбира по два начина. Според единия разпоредбата обхваща управлението на абсолютно цялото имущество на съдебната власт - недвижимо и движимо, включително и финансовите средства. Според другото тълкуване обаче, споделяно и от главния прокурор, правосъдният министър има право да се разпорежда само с недвижимите имоти на Темида, т.е. със съдебните палати и почивните станции.
Според председателя на Конституционния съд Румен Янков и двама от колегите му - Владислав Славов и Благовест Пунев, обаче искането на Велчев е недопустимо за разглеждане и затова те останаха на особено мнение, т.е. гласуваха против.
Народно събрание
Народното събрание прие на второ четене текстове от Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК). Според одобрените разпоредби глобата за свидетел, който не се яви в съда или откаже да даде показания без уважителни причини, ще бъде между 50 и 300 лева. Съща е санкцията и за вещо лице, което откаже да даде заключение. Онези пък, които нарушават хода на делото, ще плащат глоба от 100 до 1200 лева.
Мъка
Седем дела за безстопанственост и нарушения по усвояването на държавните пари за щетите от наводненията през 2005 г. са образувани в прокуратурите на Пазарджик и Смолян, съобщи в сряда (20 юни) говорителят на Пловдивската апелативна прокуратура Огнян Урбалов. Под ножа на Темида са паднали бивши и настоящи кметове на Белово, Велинград, Ракитово и Златоград, както и собствениците на три фирми, които са взели пари за ремонтно-възстановителни работи и не са свършили нищо.
И. д. кметът на Велинград Атанас Водев например е обвинен в безстопанственост, тъй като е превел 450 000 лв. за изграждане на път между селата Орлено и Сърница, но кой знае защо фирмата изпълнител е оставила шосето без пътна настилка. Също за безстопанственост ще бъде разследван и и. д. кметът на гр. Белово Александър Радулов, който е отпуснал 275 000 лв. за възстановяване на пътя между с. Дъбравите и Белово, но фирмата изпълнител така и не е свършила за пет пари работа. Срещу Радулов е повдигнато и второ обвинение, защото е платил два пъти ремонта на временния водопровод в с. Голямо Белово.
Сред разследваните е Димитър Андонов - кмет на Ракитово, който е изписал 48 000 лева за ремонт на три улици, но парите са били похарчени само за една. Пред закона ще отговаря и кметът на Златоград Младен Чаушев, който не е обявил обществена поръчка за почистването на дерето на р. Връбница, въпреки че стойността на услугата е 99 035 лева.
Ода на радостта
Синът на заместник-министъра на земеделието и горите Стефан Юруков - Илия, който преди шест месеца бе задържан за отвличането и побоя над две непълнолетни момчета, бе пуснат на свобода срещу парична гаранция от 1000 лева. Знаменателното събитие се случи в понеделник (18 юни), а негов автор бе съдия Станко Кидиков от Пловдивския апелативен съд. Радостта на Юруков-младши бе споделена и от неговия съучастник Цветан Тюфекчиев, който прегърна свободата срещу 3000 лева.
В началото на декември м. г. Илия Юруков, кумът му Цветан Тюфекчиев и техният приятел Лазар Саздов бяха арестувани по сигнал, че са отвлекли и малтретирали в продължение на два часа 17-годишните ученици от Велинград Хр. К. и В. Т. Двете момчета били набедени за кражбата на 15 мастербокса цигари от павилиона на Тюфекчиев и за да си кажат истината, бабаитите ги смлели от бой и ги бесели с примки от сезал. Издевателствата спрели след телефонно обаждане, че децата не са виновни.
През март 2007 г. Илия Юруков бе осъден от Пазарджишкия окръжен съд на три години затвор ефективно за причинена средна телесна повреда на велинградския бизнесмен Северин Клашнов. За апелативния съдия Станко Кидиков обаче тази присъда явно не е нищо особено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във