Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Партньорство
- Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров подписаха споразумение за сътрудничество. Двете институции ще си взаимодействат в няколко сфери. Сметната палата ще праща на държавното обвинение всички одитни доклади, в които има данни за извършено престъпление, както и сигнали за незаконни действия на разпоредители с бюджетни средства и за длъжностни лица, възпрепятстващи проверките на Сметната палата. Освен това двете институции се договориха да обменят информация за рисковите области и сферите на корупция. След подписване на споразумението проф. Валери Димитров заяви, че от началото на годината Сметната палата е изпратила на прокуратурата пет сигнала за съмнения за извършени престъпления. Според него най-големите измами могат да се очакват при разпоредителните сделки с общински имоти и при усвояването на еврофондовете.
Неволя
- Софийският административен съд няма да излиза в лятна ваканция, а ще работи през юли и август, обяви неговия председател Лозан Панов. Причината е, че това съдилище разполага само с една зала, а от 1 март досега в него са влезли на производство общо... 2800 дела. Замисълът на магистратите е лесен за разгадаване: през лятото залите в Съдебната палата почти не се използват, а това ще позволи на магистратите в Софийския административен съд да приключат по-голяма част от натрупалите се производства. Според прогнозите на Лозан Панов, ако до началото на септември правителството и управата на област София-град не осигурят подходяща сграда, работата на съда ще бъде блокирана и България ще си навлече поредната порция брюкселски гняв.
Дела
- Русенската районна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу заместник-кмета на община Ветово Айдън Яшар. Той ще бъде изправен на подсъдимата скамейка за това, че в качеството си на длъжностно лице е съставил официален документ - пълномощно, в което е удостоверил неверни обстоятелства. Според доказателствата, събрани в хода на предварителното разследване, заместник-кметът е заверил предварително подписано пълномощно за мотопед Симсон, което по-късно е било използвано пред органите на МВР. В своя защита Айдън Яшар е заявил пред дознателя, че се е предоверил на една общинска служителка, но прокуратурата оцени случая като немаловажен и го изправи на подсъдимата скамейка за престъпление по чл.311, ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс, който се санкционира с лишаване от свобода до една година или пробация.
- Бургаската окръжна прокуратура е готова с обвиненията срещу двама от най-доверените лейтенанти на Димитър Желязков-Митьо Очите, останали на свобода след разбиването на т. нар. несебърско-поморийска мафия през април тази година. Става дума за Иван Радев-Мерджана и Йордан Кънчев, които ще отговарят пред закона за участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици. Според прокурора по делото срещу Очите и хората му - Светлозар Костов, събраните до момента доказателства са категорични, че Мерджана и Кънчев са част от мафиотската структура на Димитър Желязков и са участвали активно в търговията с дрога по Южното Черноморие. А конкретните им задължения са били да вземат готовите дози от наркодепата и да зареждат с тях тайниците на уличните пласьори.
Под стража
Трима фалшификатори остават в ареста след решението на Апелативен съд-Пловдив да потвърди мерките им за неотклонение „задържане под стража. Зад решетките са Бранимир Цветков, Живко Жеков и Георги Кутински, срещу които е повдигнато обвинение за участие в престъпна група, занимаваща се с фалшифициране на документи. С мярка за неотклонение домашен арест е съпругата на Жеков, Емилия, тъй като семейството има две малки деца и няма кой да ги гледа. Четиримата бяха задържани при специализирана полицейска акция на 26 юни, а при обиски в домовете им бяха открити фалшифицирани български и чуждестранни официални документи - паспорти, лични карти, свидетелства за управление на автомобили и множество компютърни конфигурации. Престъплението, в което четиримата са обвинени, се наказва с лишаване от свобода до 8 години.
Предложение
Министерският съвет предложи на президента да издаде указ за назначаването на полк. Николай Николов за директор на служба Сигурност-Военна полиция и Военно контраразузнаване и да бъде удостоен със званието бригаден генерал. Досега полк. Николов е бил заместник-директор на службата. Той е роден през 1958 г. в София. Завършил е УНСС и Военната академия Георги Сава Раковски. В решението на кабинета се предлага още от длъжността директор на служба Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване и от кадрова военна служба да бъде освободен генерал-майор Орлин Иванов. Военният министър разписа оставката му на 20 юни, след като генерал Иванов сам пожела да бъде освободен от поста си.
Проверка
При главния прокурор Борис Велчев постъпи искане от народния представител от ДПС Касим Дал за извършване на обстойна проверка за работата и актовете на разследващите органи през периода 1984-1989 година, свързани с т.нар. възродителен процес. Искането е по повод появилите се напоследък публикации, в които се разкриват нови и неизвестни до сега факти и обстоятелства около т.нар. терористичен акт от 9 юли 1987 г. в Златни пясъци. Като засегнат и потърпевш от т.нар. възродителен процес си позволявам да повдигна към Вас въпроса за решаването на подобен вид казуси, казва в писмото си депутатът от ДПС.
Обезщетение
Европейският съд за правата на човека постанови да бъдат изплатени 6000 евро на Ерджан Рашид-Роко заради неимуществени вреди и разходи във връзка с неговото дело срещу държавата. Нараняванията и контузиите по тялото на Ерджан Рашид са многобройни и съществени и говорят за прилагане на сила от полицията, без да има доказателства тя да е предизвикана, се казва в решението на съда. Според европейските магистрати, в проведеното разследване не е разкрита самоличността на участвалите в ареста полицаи и така е нарушено правото на ефективна защита. Нарушено е и правото на законосъобразно лишаване от свобода, тъй като прокурорът, разпоредил задържането, е страна в съдебното производство и не може да се смята за достатъчно независим. Присъденото в полза на Ерджан Рашид-Роко обезщетение е в размер на 4000 евро за неимуществени вреди и 2000 евро за разходи по делото. Дължимите суми трябва да бъдат изплатени до 10 юли тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във