Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Драма
Военната прокуратура в Русе ще разследва трагедията с бившия заместник-шеф на Регионална гранична служба в града Светослав Начев и приятелката му Иглика Манчева. Двамата бяха открити мъртви в понеделник (9 юли) пред апартамента им в крайдунавския град. Манчева е убита с три куршума, а Начев с един. Според основната версия на криминалистите, Светослав Начев е застрелял приятелката си, след което е сложил край на живота си.
Причината разследването да се прехвърли на военните прокурори е, че намереният на мястото на инцидента пистолет е на младши полицейски инспектор от ОДП - Русе. При разпитите той е обяснил, че е забравил пистолета си в колата на Начев, който обещал да му го върне. В ОДП - Русе е образувана дисциплинарна проверка срещу полицая.
Кръвопролитие
Две деца и майка им загинаха при катастрофа край Пловдив в сряда сутринта (11 юли). Инцидентът стана около 7 ч. между разклоните за селата Войводиново и Рогош. Турският гражданин С.Й. (43 г.) се блъсна със своя Опел Омега челно в ТИР.
Камионът е бил шофиран от П.И. (32 г.) от Харманли. На място загинали 39-годишната М.Й., 12-годишният М.Й. и 11-месечната М.Й, които се возели в автомобила. С.Й. е откаран в болница.
По първоначални данни причините за катастрофата са движение с несъобразена скорост и навлизане в лентата за насрещно движение на опела.
Решение
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ваня Савова да бъде назначена за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). ВАС ще изпрати преписката на ВСС за ново разглеждане.
Ваня Савова е взела участие в конкурс за назначаването на прокурори във ВКП за свободни 16 щатни бройки, обявен с решение на ВСС от 25 октомври 2006 година. На 29 ноември с.г. ВСС издава протокол, в който утвърждава списъка на допуснатите до изпит кандидати. Сред тях е и Ваня Савова, която е поставена на осмо място.
На заседание на 14 февруари 2007 г. Висшият съдебен съвет гласува кой да заеме заветните места по реда на тяхното класиране. След проведено тайно гласуване, с 9 гласа за, 10 гласа против и 3 гласа въздържали се ВСС отхвърля предложението за назначаване на Ваня Савова.
Напористата жена обжалва решението пред Върховния административен съд. Според чл. 59, ал.1 от Административно-процесуалния кодекс административният орган издава или отказва издаване на акта с мотивирано решение.
На заседание в понеделник (9 юли) обаче състав на ВАС реши, че правилото няма изключение в зависимост дали актът е издаден от едноличен или колективен административен орган, при тайно или при явно гласуване. Във всички случаи волята на колективния орган следва да бъде мотивирана с излагането на конкретни съображения, които обосновават приетото решение. На практика това може да се направи с предлагането на проект на положително и на отрицателно мотивирано решение, единият от които ще бъде подкрепен с гласуването на членовете на колективния орган.
Съдебният състав прие, че отсъствието на мотиви на решението на ВСС нарушава законоустановената форма за издаване на административния акт и е основание за неговата отмяна. Тъй като естеството на акта не позволява съдът да реши въпроса по същество, решението следва да се отмени и преписката да се изпрати на ВСС за ново разглеждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във