Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Инсценировка
Двама чужденци, опитали да се представят като жертви на кражби, бяха задържани от варненската полиция. Двадесет и четири годишна шведка, която работела като мениджър към румънския офис на фирмата Аполо - Скандинавия, подала на 7 юли в Пето РПУ сигнал за грабеж. Тя разказала, че 20-годишният й датски колега Р.Р. бил принуден от неизвестни бандити в кк Златни пясъци да изтегли 400 лв. от кредитната си карта и да им ги даде. В хода на разследването обаче нито един от посочените факти не се потвърдил. При повторните си обяснения Р. Р. заявил, че съчинил цялата история за пред шефката си, защото след як запой не успял да се върне в офиса за работа.
При сходен случай неговият сънародник А.О. подал на 11 юли жалба в Пето РПУ - Варна. По думите му в същия ден трима непознати го заплашили с пистолет и му взели дигитална камера, мобилен телефон, пакет цигари и 40 лева. При последвалата проверка обаче ченгетата разкрили истината. Датчанинът измислил грабежа, за да получи пари от застраховка. Той си признал, че същата вечер е бил много пиян, ходил на плаж и се къпал, а после установил липсата на вещите.
Контрабанда
Хасковлията Е.Д. беше задържан в сряда (18 юли) за контрабанда на 1.100 кг златни накити на стойност 22 000 лева. Те са открити при щателна митническа проверка ГКПП - Капитан Андреево при влизането му от Турция в страната. Мъжът сложил накитите в пет пакета, които прикрепил към тялото си с безцветно тиксо. По случая тече досъдебно производство.
Молотов
Бутилка със запалителна течност бе хвърлена в сряда (18 юли) през нощта по офиса на охранителна фирма VTI в Бургас, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. В Първо РПУ бил получен сигнал за дим и силна миризма на бензин, излизащи изпод терасата на апартамент на бул. Демокрация №80, където се помещавал офисът на охранителната фирма. Петима огнеборци с един противопожарен автомобил пристигнали на мястото и локализирали огъня. Изяснено е, че запалването е предизвикано от хвърлена бутилка със запалителна течност. Нанесените при инцидента щети са в процес на изясняване от Първо РПУ - Бургас.
Пожари
Близо 2400 декара смесени гори изгоряха в понеделник (16 юли) при пожар край Хисаря. Пламъците се разгорели в близост до хижа Воден камък. Огнеборците успели да потушат огнените езици около 23.30 часа. Тепърва ще се установява причината за пожара. Около 50 декара борова гора беше унищожена от пламъци до село Радомирци, община Червен бряг, във вторник (17 юли). Причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън. Пожарът е възникнал, след като било подпалено сметище в близост до боровата гора. Поради същата причина същия ден огнена стихия в парк Кайлъка унищожи 30 декара борова гора и 100 декара растителност в орехова гора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във