Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Искане
Висшият адвокатски съвет (ВАС) поиска оставката на шефа на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Сергей Янков. Това стана ясно от писмо, изпратено в края на миналата седмица до новия правосъден министър Меглена Тачева. В него адвокатите недоволстват срещу поправките в Закона за правната помощ, с които ще бъдат създавани регионални звена на НБПП със собствена администрация. В момента с осигуряването на правна помощ за социално слаби се занимават регионалните адвокатски съвети, които получават за това общо 10% от държавната субсидия.
Според Висшия адвокатски съвет Сергей Янков системно нарушавал Закона за правна помощ: изготвил е годишен доклад без знанието на ръководството на бюрото или на адвокатите в него; не е направил нищо за електронна обработка на отчетите; отказвал е срещи с адвокатските съвети по места; не е инициирал законодателните промени, необходими за нормалната работа на Националното бюро за правна помощ.
Според Сергей Янков обаче ситуацията е много по-различна. Създаването на регионални звена на НБПП било наложително, защото в регистъра на бюрото са вписани общо 3507 адвокати, но реално работят само 2035 от тях. За 2006 г. те са получили от държавата общо 2.6 млн. лв. (под формата на хонорари). А пък някои от безплатните адвокати били заработили по 10-15 000 лв. само от служебна защита.
Постоянство
Нелегална фабрика за производство на цигари в предградие на Виена бе разбита от австрийската полиция. Според официалната информация по случая, по време на операцията са били задържани петима българи и трима поляци и са конфискувани 18 тона тютюн. Това не е първият случай на незаконно задгранично производство на папироси, в което участват и българи. През юни 2006 г. австрийските власти обявиха, че близо до Залцбург са разбили нелегален цех, който в продължение на три години е произвеждал фалшиви цигари и е бил част от европейска мрежа, която, според австрийската полиция, е била създадена и ръководена от българи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във