Параграф22 Weekly

§22 Анализи

3000 русенци отиват на съд за невъзстановени кредити

Повече от 3000 русенци отиват на съд за невърнати кредити. Толкова са длъжниците само от дунавския град, от които банките вече започват да си търсят отпуснатите суми чрез съда. Бройката е увеличена чувствително в сравнение с миналата година. Например при частния изпълнител Иван Хаджииванов делата на банките за невърнати кредити в момента са 785, като 644 от тях са постъпили в кантората през последната година, съобщи Хаджииванов. При Венцислав Маринов числото им надхвърля 500, има още много и при Цветанка Георгиева, и Милкана Македонска. При държавните съдия-изпълнители има още 642 дела.
Друга група са изпълнителните листове за парите, които фирми дължат на русенци от неизплатени заплати. Държавните изпълнители трябва да съберат вземания за около 1 000 000 лева. Все по-голяма част от тези пари обаче влизат в графата несъбираеми. Това е така, защото фирмите висят с големи задължения към държавата, която по закон е първият поред кредитор и при възможност първа прибира вземанията. Много от фалиралите фирми не разполагат и с никакво имущество, което да бъде разпродадено, а сметките им са празни.
Така в Русе се затваря порочен кръг: фирмите нямат пари да плащат на работниците си, а те от своя страна спират да връщат кредитите си. И всички заедно стигат до съдия-изпълнителя. Отделно към всичко това се прибавят и стотици дела за неплатени ток и телефон, наеми и лизингови вноски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във